• Посилання скопійовано

Безоплатна роздача товару або його продаж за суму нижчу від ціни придбання: як визначити ПЗ?

Як визначаються податкові зобов'язанні при безоплатній роздачі товару або його продажу нижче від ціни придбання?

Відповідно до п. 188.1 ПКУ, база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів.

При цьому база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг не може бути нижчою від:

  • ціни придбання таких товарів/послуг — при постачанні придбаних товарів/послуг;
  • звичайних цін — при постачанні самостійно виготовлених товарів/послуг;
  • балансової вартості — у разі постачання необоротних активів.

Якщо з ціною придбання і балансовою вартістю питань не виникає, то визначення звичайної ціни викликає деякі труднощі. Податковий кодекс прямого визначення такої ціни не дає, однак податківці озвучували таку свою думку: «звичайною ціною для здійснення розрахунку бази оподаткування ПДВ операцій з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг є ціна, визначена зацікавленими сторонами у цивільно-правовому договорі, яка, своєю чергою, повинна відповідати ринковій ціні (ціні, що склалася на ринку товарів/послуг)».

Якщо ж база оподаткування менша за базу, визначену за п. 188.1 ПКУ, то суб'єкт господарювання зобов'язаний скласти дві податкові накладні:

  • одну — виходячи з фактичної ціни постачання, яка в цьому випадку дорівнює нулю. Така ПН надається покупцю, якщо він є зареєстрованим платником ПДВ;
  • другу (з типом причини 15) — виходячи з перевищення ціни придбання (або балансової вартості у випадку з ОЗ) над фактичною ціною постачання. Така ПН покупцю не надається.

Правила складання такої ПН за старою формою Порядку №1307 ми наводили тут. А от з того часу, як наберуть чинності зміни до Порядку №1307, алгоритм складання ПН на перевищення бази оподаткування над фактичною ціною постачання зазнає таких змін:

1) необхідно буде конкретизувати випадок складання зведеної податкової накладної, а саме вказати ознаку зведеної ПН з номером «3»;

2) у разі постачання самостійно виготовлених товарів/послуг у номенклатурі ПН на перевищення бази оподаткування над фактичною ціною необхідно зазначити «операції з використанням продукції власного виробництва, собівартість якої має багатокомпонентний склад».

Зазначимо, що платник податку може складати як окрему накладну на суму перевищення за кожною операцією, так і зведену податкову накладну на всі операції з перевищення бази оподаткування, але не пізніше останнього дня місяця, в якому було здійснено таку операцію.

Щодо безоплатної передачі товару/послуги/необоротного активу, то податківці прирівнюють таку передачу до операції з постачання таких товарів/робіт/необоротних активів за нульовою вартістю і відповідного оформлення такої операції двома ПН (на покупця на нульову вартість і зведену на базу оподаткування, визначену за п. 188.1 ПКУ).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20243
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202425
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 728
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202431
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202432