• Посилання скопійовано

Чи має право підприємець - «єдинник» віднести до ПК суми ПДВ, сплачені за ремонт вантажного автомобіля?

Чи має право ФОП, платник єдиного податку за ставкою 3%, віднести до складу ПК суми ПДВ, сплачені за ремонт власного вантажного автомобіля? Чи повинен ФОП самостійно нараховувати ПЗ та реєструвати ПН за операціями з отримання послуг з ремонту вантажного автомобіля?

Загальний порядок формування податкового кредиту з ПДВ як для юросіб, так і для фізосіб, зареєстрованих платниками ПДВ, регламентується ст. 198 ПКУ.

Відповідно до пп. «а» п. 198.1 ПКУ до податкового кредиту відносяться суми ПДВ, сплачені/нараховані у разі здійснення операцій з придбання або виготовлення товарів (у т. ч. в разі їх ввезення на митну територію України) та послуг.

Не відносяться до податкового кредиту суми ПДВ, сплаченого (нарахованого) у зв’язку з придбанням товарів/послуг, не підтвердженні зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними/розрахунками коригування до них чи не підтвердженні митними деклараціями, іншими документами, передбаченими п. 201.11 ПКУ (п. 198.6 ПКУ).

Нарахування податкового кредиту здійснюється незалежно від того, чи такі товари/послуги та основні фонди почали використовуватися в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника ПДВ протягом звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник податку оподатковувані операції протягом такого звітного податкового періоду (п. 198.3 ПКУ).

При цьому відповідно до п. 198.5 ПКУ платник ПДВ зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання, виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 189.1 ПКУ, та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати в ЄРПН в терміни, встановлені ст. 201.10 ПКУ для такої реєстрації, зведену податкову накладну за товарами/послугами, необоротними активами, у разі якщо такі товари/послуги, необоротні активи призначаються для їх використання або починають використовуватися, зокрема в операціях, що не є господарською діяльністю платника ПДВ.

Усі останні зміни з ПДВ
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Органи ДФС при наданні ІПК ФОП з цього питання виходять з визначення терміну «господарська діяльність» та виду діяльності, у який такі автомобілі використовуються.

Нагадаємо, що згідно з пп. 14.1.36 ПКУ господарською діяльністю є діяльність особи, що пов'язана з виробництвом (виготовленням) та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, спрямована на отримання доходу.

ДФС у ІПК від 27.06.2017 р. №845/Ж/99-99-13-01-02-14/ІПК повідомляє, що відповідно до звернення основним видом діяльності, як фізичної особи - підприємця, є надання послуг пасажирським автомобільним транспортом. Для ведення господарської діяльності з надання зазначених послуг використовуються автобуси, які в свою чергу, потребують проведення ремонту, а також заміни шин та акумуляторів.

Враховуючи норми пп. 14.1.36 ПКУ та пп. 296.1.2 ПКУ, а також фактичні обставини, викладені у зверненні, ДФС вважає, що вартість придбаних запасних частин, акумуляторів, шин, автобусного скла, які використовуються в господарській діяльності платника податків, ФОП має право відобразити в розд. II «Витрати» Книги доходів і витрат платників єдиного податку третьої групи, які є платниками ПДВ.

ФОП – платник ПДВ, у якого виникає необхідність здійснення витрат, пов’язаних з придбанням запасних частин, акумуляторів, шин, автобусного скла, які, в свою чергу, призначаються для використання в господарській діяльності платника податків, також має право віднести до складу податкового кредиту суми ПДВ, сплачені (нараховані) у зв’язку зі здійсненням таких витрат, за умови підтвердження зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними.

ДФС у Харківській області в ІПК від 10.05.2018 р. №2065/ІПК/20-40-13-11-11 також повідомляє, що якщо вартість товарів/послуг для проведення технічного обслуговування чи ремонту транспортних засобів включається до складу витрат та відповідно, до вартості товарів/послуг, операції з постачання яких є об'єктом оподаткування та пов'язані з отриманням доходів, такі товари/послуги визнаються такими, що призначаються для використання/використані в господарській діяльності, і додатковое нарахування податкових зобов'язань за правилами, встановленими п. 198.5 ПКУ, не здійснюються.

У ІПК від 17.04.2018 р. №1674/Г/99-99-13-01-02-14/ІПК ДФС повідомляє, що ФОП на загальній системі оподаткування не має права включати до складу витрат, пов'язаних з провадженням його господарської діяльності, витрати на утримання вантажних автомобілів, зокрема витрати на технічне обслуговування і ремонт.

ДФС у Харківській області в ІПК від 25.05.2018 р. №2330/ІПК/20-40-13-11-11 повідомляє, що ФОП на загальній системі оподаткування не має права включати до складу витрат, пов'язаних з провадженням його господарської діяльності, витрати на утримання, технічне обслуговування і ремонт легкових та вантажних автомобілів.

При цьому ФОП – платник ПДВ має право віднести до складу податкового кредиту суми ПДВ, сплачені (нараховані) у зв'язку із придбанням ПММ, запасних частин, зокрема, шин та отриманням послуг з ремонту легкових та вантажних автомобілів, за умови підтвердження зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними.

Але на суми витрат, що пов'язані з формуванням витрат ФОП, платник відповідно до п. 198.5 ПКУ зобов'язаний нарахувати податкові зобов'язання та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового періоду) і зареєструвати в ЄРПН в терміни, встановлені ПКУ для такої реєстрації, податкову накладну за операціями з придбання запасних частин, зокрема, шин та з отримання послуг по ремонту таких транспортних засобів.

Нагадаємо, що відповідно п. 52.2 ПКУ податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому її надано.

Тому в ситуації, що розглядається, ФОП – платник єдиного податку за ставкою 3% для отримання однозначної відповіді може скористатися правом, наданим йому п. 52.1 ПКУ, та звернутися (з детальним описом своєї господарської діяльності) до контролюючих органів за наданням йому безоплатної ІПК з питань практичного застосування окремих норм податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

При цьому, згідно з п. 52.4 ПКУ ІПК надаються:

  • в усній формі – контролюючими органами та державними податковими інспекціями:
  • у письмовій формі – контролюючими органами в АР Крим, містах Києві та Севастополі, областях, міжрегіональними територіальними органами, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику.

На думку автора, ФОП – платник єдиного податку за ставкою 3% може сподіватись:

  • на позитивну відповідь, якщо основним видом його діяльності є перевезення вантажів на замовлення;
  • на негативну відповідь, якщо основним видом його діяльності є торгівля, а вантажний автомобіль використовується для доставки товару (або виконання будівельно-монтажних робіт, а вантажний автомобіль використовується для доставки будівельних матеріалів та комплектуючих на будівельний майданчик) тощо.

***

Читайте також: Облік витрат на ремонт та утримання автомобіля у підприємця-"єдинника" 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202418
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202416
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243241
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202420
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024219