• Посилання скопійовано

Як відобразити виплату фізособі за договором переведення боргу в додатку 4ДФ?

ТОВ 1 отримало фіндопомогу від фізособи і передає свої зобов’язання ТОВ 2 за договором переведення боргу. ТОВ 2 виплатило заборгованість фізособі через касу в різні періоди. Як відобразити цю операцію в додатку 4ДФ? Чи виникнуть податкові зобов’язання у фізособи з ПДФО та ВЗ?

Оподаткування ПДФО та ВЗ

Переведення боргу регулюється ст. 520-524 ЦКУ. Під час переведення боргу відбувається заміна одного боржника на іншого. Боржник у зобов’язанні може бути замінений іншою особою (переведення боргу) лише за згодою кредитора, якщо інше не передбачено законом. У разі переведення боргу із зобов’язання вибуває первинний боржник, а вступає в права новий. До нового боржника переходять усі зобов’язання первинного.

В цьому випадку при переведенні боргу перед фізособою кредитор і зобов’язання лишаються такими, як були раніше, а змінюється тільки боржник ТОВ 1 на ТОВ 2. 

Своєю чергою, за договором переведення боргу позичальник – ТОВ 2, зобов’язаний повернути позикодавцеві – фізособі позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором (ст. 1049 ЦКУ).

Для фізособи сума наданої поворотної фінансової допомоги не є об’єктом оподаткування ПДФО та ВЗ, тому що зміна боржника не призвела до виникнення додаткових доходів у ФО.

Дохід у фізособи може виникнути за умови переуступки права вимоги боргу, тобто зміни кредитора. Про це наголошують податківці відповідаючи в БЗ ЗІР (103.02) на питання «Чи підлягає оподаткуванню ПДФО переуступка боргу ФО первинним кредитором іншій ФО?»:

«Якщо ФО - продавець (первинний кредитор) отримує дохід у вигляді обумовленої договором вартості (ціни) права вимоги від фізичної особи - покупця, то такий дохід належати до доходу з джерелом його походження з України та включається до об’єкта оподаткування податком на доходи фізичних осіб як дохід, отриманий відповідно до умов цивільно-правового договору».

 

Відображення в додатку 4ДФ

Якщо поворотну фінансову допомогу отримує юридична особа від фізичної особи та відповідно до термінів, які зазначаються у договорі позики, юридична особа повертає частину отриманої допомоги фізичній особі, то у додатку 4ДФ до єдиної звітності відображається лише частина повернутої допомоги (БЗ ЗІР (103.25) «Чи відображається у додатку 4ДФ до Розрахунку сума поворотної фінансової допомоги, яка надається ФО ЮО або повертається ЮО ФО?»).

Тобто отримання фінансової допомоги ТОВ 1 та ТОВ 2 за договором переведення боргу не показують.

Щодо повернення фіндопомоги, на нашу думку:

  • ТОВ 1 – не показує закриту заборгованість за договором переведення боргу, адже фактично виплати фізособі не було.
  • ТОВ 2 – показує повернення фінансової допомоги фізособі в періоді повернення за ознакою доходу «153» - «Основна сума поворотної фінансової допомоги, наданої платником податку іншим особам, яка повертається йому ».

***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»