• Посилання скопійовано

Збільшення ставки ВЗ «заднім числом» – хто доплачуватиме за звільненого працівника?

Якщо ВЗ збільшать з 1 жовтня на 5%, але Закон приймуть пізніше, а працівник буде звільнятися 1 жовтня, за якою ставкою утримувати ВЗ 1,5% чи 5%?

Як відомо, 17 вересня ВРУ прийняла за основу законопроєкт №11416-д про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану, яким передбачається, зокрема підвищення ставки військового збору з 1,5% до 5%. Про це ми писали тут.

Підкреслимо, що Закон поки прийнято в першому читанні, але незалежно від дати його прийняття у ІІ читанні та в цілому його норми будуть діяти з 1 жовтня 2024 року, тобто прийняті заднім числом. 

Тож і постало питання, як утримувати ВЗ з остаточного розрахунку з працівником, якщо його звільнення передуватиме даті прийняття змін.

Логічно, що утримувати ВЗ слід за ставкою 1,5%, оскільки зміни до закону ще не прийняті і не опубліковані.  І це буде цілком законно на момент виплати доходу. То, що через збільшення ставки ВЗ "заднім" числом, роботодавцю доведеться доплатити 3,5% ВЗ за власні кошти? Оскільки іншого доходу у працівника після звільнення не буде, і навряд чи колишній працівник добровільно внесе кошти в касу чи на рахунок підприємства для його сплати. Своєю чергою, сплачена різниця ВЗ роботодавцем за такого працівника є для останнього додатковим благом з відповідним оподаткуванням.

Але ж, ст. 58 Конституції України передбачає, що Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

Крім того, пп. 4.1.9 ПКУ дає визначеність поняттю «стабільність» - зміни до будь-яких елементів податків та зборів не можуть вноситися пізніше як за шість місяців до початку нового бюджетного періоду, в якому будуть діяти нові правила та ставки. Податки та збори, їх ставки, а також податкові пільги не можуть змінюватися протягом бюджетного року.

Тож, якщо на підприємстві виникне така ситуація, як вказана у питанні, вважаємо, що утримувати чи доплачувати ВЗ за звільненого працівника роботодавець не зобов'язаний. І якщо роботодавець не доплатить різницю ВЗ у ставках, що складе 3,5%, і це буде виявлено при перевірці, роботодавець зможе оскаржити такі дії у суді.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»