• Посилання скопійовано

ПСП до доходу працівника на умовах неповної зайнятості

Працівник прийнятий на роботу 27.08.2024 р. на неповний робочий день 4 год/день, із зарплатою 4000 грн на місяць. Він подав заяву на загальну ПСП. У серпні відпрацював 4 дні, за які нараховано 695,65 грн. Як правильно розрахувати доплату до мінімального розміру ЄСВ? Як правильно застосувати ПСП?

Як правильно розрахувати доплату до мінімального розміру ЄСВ працівнику зайнятому неповний робочий день?

Розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати (ст. 3-1 Закону про оплату праці).

Роботодавець має право нарахувати працівнику, який працює неповний робочий день, заробітну плату нижчу за мінімальну, але за умови, що сума нарахованої заробітної плати має бути не менша ніж частина від мінімальної заробітної плати, що припадає на фактично відпрацьований час.

В даній ситуації умова щодо оплати праці працівнику зайнятому неповний робочий день дотримано.

При цьому роботодавець розраховує суму ЄСВ, як добуток розмiру мiнiмальної заробiтної плати, встановленої законом на мiсяць, за який отримано дохiд (прибуток), та ставки ЄСВ незалежно від того, що працівник працював неповний робочий день, оскільки роботодавець за основним місцем роботи завжди має дотримуватися виконання ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ.

Тобто якщо дохід працівника за основним місцем роботи на умовах неповного робочого часу становить 4000,00 грн, що менше за МЗП, то роботодавець зобов’язаний сплатити ЄСВ за відповідний місяць не менше від мінімального розміру. Тож ще 4000,00 грн (різниця між МЗП 8000,00 грн та фактичним доходом працівника за місяць 4000,00 грн) відображатиметься у графі 18 додатка 1 єдиної звітності з кодом «13», а у графі 20 – зазначатиметься 880,00 грн суми донарахованого ЄСВ.

Звертаємо увагу, що у місяці прийняття працівника на роботу (27.08.2024 р.) не застосовується мінімальна зарплата для нарахування ЄСВ, оскільки за нормами Закону про ЄСВ не було відпрацьованої місячної норми. Про це ми писали тут.

 

Як правильно застосувати ПСП?

Платник податку на доходи фізичних осіб має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати (інших прирівняних до неї відповідно до законодавства виплат, компенсацій та винагород), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 01 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень (п. 169.1 ПКУ).

Згідно з пп. 169.1.1 ПКУ податкова соціальна пільга надається для будь-якого платника податку в розмірі, що дорівнює 50% розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (з розрахунку на місяць), установленого законом на 1 січня звітного податкового року.

Отже, фізична особа, яка працює неповний робочий день, має право на податкову соціальну пільгу за умови, якщо розмір її заробітної плати не перевищує граничного розміру, встановленого  для отримання податкової соціальної пільги.

Тобто у 2024 становитиме 1514,00 грн, а граничний розмір доходу для її застосування — 4240,00 грн.

В цьому випадку працівник подав заяву на ПСП і він має право на її застосування, оскільки його дохід за місяць не перевищує граничний розмір.

Важливо! ПСП завжди застосовують у повному розмірі, незалежно від дня подання заяви на її застосування, зайнятості працівника та відпрацьованих днів у місяці.

 

Приклад. Працівника прийнято на роботу з 27 серпня 2024 року на умовах неповного робочого дня з оплатою праці пропорційно відпрацьованому часу. Також він подав заяву про застосування звичайної ПСП. За відпрацьовані дні у серпні працівнику нараховано 695,65 грн.

Оскільки заробітна плата, нарахована працівнику за серпень 2024, складає 695,65 грн, що не перевищує граничного розміру доходу, який дає право на застосування ПСП (4240,00 грн), то потрібно застосовувати звичайну ПСП у розмірі 1514,00 грн. Тому незважаючи на роботу на умовах неповного робочого дня, ПСП до його зарплати застосовуватиметься в загальній сумі — 1514,00 грн., тому, в даному випадку, сума утриманого ПДФО буде 0,00 грн;

Сума ВЗ: 10,43 грн (695,65 грн х 1,5%);

Сума нарахованого ЄСВ: 153,04 грн (695,65 грн х 22%);

Сума заробітної плати, що підлягає виплаті на руки працівнику за серпень 2024 становить: 685,22 грн (695,65 грн – 10,43 грн).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Матеріальна допомога на поховання родича працівника
    Як оформити та оподаткувати матеріальну допомогу на поховання родича працівника?
    12.09.2024531
  • ПДФО при продажу другої і третьої квартири протягом року
    Фізособа продає першу квартиру в цьому році, ставка ПДФО - 5%, оскільки квартира у власності менше трьох років. А яка ставка ПДФО буде при продажу другої і третьої квартири?
    12.09.202499
  • ПДФО та ВЗ при списанні заборгованості за поставлений, але не оплачений товар
    При підготовці до проведення списання заборгованості за поставлений, але не оплачений товар постали питання щодо оподаткування ПДФО суми заборгованості. 1) ФОП не сплатив юрособі за отриманий товар до спливу позовної давності. Чи повинна юрособа сплатити з цієї суми ПДФО і ВЗ? 2) Юрособа не сплатила ФОПу за отриманий товар до спливу позовної давності. Чи повинна юрособа сплатити з цієї суми ПДФО і ВЗ?
    10.09.20241 4532
  • ПСП до доходу працівника на умовах неповної зайнятості
    Працівник прийнятий на роботу 27.08.2024 р. на неповний робочий день 4 год/день, із зарплатою 4000 грн на місяць. Він подав заяву на загальну ПСП. У серпні відпрацював 4 дні, за які нараховано 695,65 грн. Як правильно розрахувати доплату до мінімального розміру ЄСВ? Як правильно застосувати ПСП?
    09.09.202460
  • ПДФО та ВЗ при придбанні товару у ФОП - нерезидента
    Підприємство за межами митної території України придбало товар (меблі) у приватного підприємця нерезидента, сплативши із власного рахунку на рахунок нерезидента і імпортувало ці товари в Україну. Товар оприбутковано і продано кінцевим споживачам. Як оподатковується придбання товару у ФОП - нерезидента?
    05.09.20247772