• Посилання скопійовано

Чи можна виплатити наперед ПДФО та військовий збір?

Юрособа надала фізособі житло в оренду з викупом, за які фізособа згідно з договором щомісяця сплачує орендну плату. Причому юрособа надала фізособі індивідуальну знижку, тож орендна плата сплачується з урахуванням такої знижки. Знижка (додаткове благо) оподатковується ПДФО і ВЗ. Чи можна достроково погасити заборгованість за ПДФО і ВЗ?

Норми ПКУ

Об’єктом оподаткування є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід (див. пп. 163.1.1 ПКУ).

Відповідно до пп. 164.1 ПКУ базою оподаткування є загальний оподатковуваний дохід, з урахуванням особливостей, визначених цим розділом. Загальний оподатковуваний дохід - будь-який дохід, який підлягає оподаткуванню, нарахований (виплачений, наданий) на користь платника податку протягом звітного податкового періоду.

Відповідно до пп. 168.1.1 ПКУ податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов'язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену в статті 167 ПКУ.

Відповідно до пп. 168.1.2 ПКУ податок сплачується (перераховується) до відповідного бюджету під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом.

Якщо оподатковуваний дохід надається у негрошовій формі чи виплачується готівкою з каси податкового агента, податок сплачується (перераховується) до бюджету протягом трьох операційних днів з дня, що настає за днем такого нарахування (виплати, надання) (див. пп. 168.1.4 ПКУ).

Якщо оподатковуваний дохід нараховується податковим агентом, але не виплачується (не надається) платнику податку, то податок, який підлягає утриманню з такого нарахованого доходу, підлягає перерахуванню до бюджету податковим агентом у строки, встановлені цим Кодексом для місячного податкового періоду (пп. 168.1.5 ПКУ).

Сума знижки звичайної ціни (вартості) товарів (робіт, послуг), індивідуально призначеної для платника податку, є доходом такого платника податку у вигляді додаткового блага (див. пп. «е» пп. 164.2.17 ПКУ).

Згідно з нормами пп. 16-1 підр. 10 розд. ХХ ПКУ військовий збір нараховується, утримується в такому самому порядку, як і ПДФО.

 

Особливості оподаткування

З наведених вище норм ПКУ випливають такі особливості оподаткування.

ПДФО і ВЗ слід утримувати і перераховувати до бюджету у разі нарахування чи виплати доходу. Причому ці податки утримуються з суми нарахованого доходу.

Суми нарахованого, виплаченого доходу, а також суми утриманих, перерахованих податків податковий агент (в розглядуваній ситуації юрособа) відображає в додатку 4ДФ.

Таким чином, якщо дохід ще не нарахований чи не виплачений, відсутні підстави для утримання і перерахування ПДФО і ВЗ до бюджету.

Тобто, сплатити ПДФО і ВЗ наперед, до моменту нарахування чи виплати доходу немає підстав.

За умовами запитання, згідно з договором оренди орендна плата сплачується орендарем щомісяця. Тобто, якщо орендна плата сплачується із знижкою, а сума такої знижки є доходом, періодом для нарахування такого доходу є місяць. Фактично це дохід, наданий у негрошовій формі, а тому податки з цього доходу перераховуються до бюджету протягом трьох операційних днів з дня, що настає за днем такого нарахування (виплати, надання).

Тобто, якщо орендна плата за місяць нарахована, але ще не сплачена орендарем, то протягом трьох робочих днів з дня такого нарахування податковий агент (юрособа) має перерахувати податки до бюджету.

Якщо орендар сплатив орендну плату наперед за певний місяць до моменту нарахування такої орендної і, відповідно, до моменту нарахування доходу у вигляді знижки, можна стверджувати, що дохід у вигляді знижки надано. А тому протягом трьох операційних днів з дня, що настає за днем такого нарахування (виплати, надання) податковий агент (юрособа) має перерахувати податки до бюджету.

З наведеного також випливає, що якщо орендар сплатив наперед орендну плату за кілька місяців, за кілька років тощо, то в момент такої сплати надано і дохід у вигляді знижки за таку саму кількість місяців, років. Тож протягом трьох операційних днів з дня, що настає за днем такого нарахування (виплати, надання) податковий агент (юрособа) має перерахувати податки, обчислені від доходу за всі ці місяці, роки, до бюджету.

В такому разі в додатку 4ДФ за той період, коли була така сплата, буде відображено як нарахування, так і виплата доходу і податків за всі такі місяці, роки.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь