• Посилання скопійовано

Донарахування ПДФО при низькій ціні оренди авто фізособи

ТОВ орендує автомобіль у фізособи - свого працівника. Договір укладений та нотаріально посвідчений 10 років тому. Ціна оренди за договором - 250 грн на місць. Чи може ціна і надалі залишатися такою ж? Чи потрібно утримувати ПДФО і ВЗ з різниці між ринковою і договірною вартістю, якщо ринкова більше договірної?

Чи може ціна залишатися 250 грн на місяць?

Так, може.

Згідно з ч. 1 ст. 762 ЦКУ, за найм (оренду) майна з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Згідно з ч. 3 ст. 762 ЦКУ договором або законом може бути встановлено періодичний перегляд, зміну (індексацію) розміру плати за найм (оренду) майна.

Авто може надаватися в користування навіть безоплатно. В такому разі укладається договір позички (див. ст. 827 – ст. 836 ЦКУ).

Звісно, що сторони можуть переглядати розмір орендної плати, якщо вважатимуть це для себе доречним. Але такий перегляд не є обов’язковим, окрім оренди майна державних, комунальних підприємств.

 

Чи потрібно утримувати ПДФО і ВЗ з різниці між ринковою і договірною вартістю?

До загального оподатковуваного доходу фізособи включається, серед іншого, дохід у вигляді додаткового блага, до якого відноситься в тому числі сума знижки звичайної ціни (вартості) товарів (робіт, послуг), індивідуально призначеної для такого платника податку (див. пп. «е» пп. 164.2.17 ПКУ).

Тобто, якщо підприємство продало фізособі товари, роботи, послуги, вартість яких є меншою з звичайну ціну таких товарів, робіт, послуг, різниця вважається додатковим благом, яке включається до складу оподатковуваного доходу. З такого доходу утримується ПДФО, ВЗ.

Але в даній ситуації не фізособа отримує товари, роботи, послуги, а навпаки – підприємство отримує такі послуги оренди.  Тож в даній ситуації фізособа не отримує доходу у вигляді різниці. А тому норма пп. «е» пп. 164.2.17 ПКУ не застосовна.

Це означає, що не потрібно утримувати ПДФО і ВЗ з різниці між ринковою і договірною вартістю.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»