• Посилання скопійовано

Випадки проведення річного перерахунку ПДФО

У яких випадках на підприємстві необхідно робити річний перерахунок ПДФО?

Випадки обов'язкового проведення річного перерахунку ПДФО роботодавцем передбачені пп. 169.4.2 ПКУ. До них відносяться:

  • за наслідками кожного звітного податкового року під час нарахування заробітної плати за останній місяць звітного року – грудень;
  • під час проведення розрахунку за останній місяць застосування податкової соціальної пільги у разі зміни місця її застосування за самостійним рішенням платника податку або у випадках, визначених пп. 169.2.3 ПКУ;
  • під час проведення остаточного розрахунку з працівником, з яким роботодавець припиняє трудові відносини.

Крім того, роботодавець або податковий агент має право здійснювати перерахунок сум нарахованих доходів, утриманого податку за будь-який період та у будь-яких випадках для визначення правильності оподаткування, незалежно від того, чи має платник податку право на застосування податкової соціальної пільги (пп.169.4.3 ПКУ). 

Отже, робимо висновок, що наприкінці грудня обов’язково потрібно провести річний перерахунок ПДФО щодо тих працівників, які перебувають із роботодавцем у трудових відносинах, незалежно від того, застосовували до їх доходів податкову соціальну пільгу чи ні. Перерахунок наприкінці року проводиться за весь рік.

Для працівників, які звільняються раніше грудня, річний перерахунок ПДФО треба проводити на день їхнього звільнення при проведенні повного розрахунку з ними.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Чи можна виплатити наперед ПДФО та військовий збір?
    Юрособа надала фізособі житло в оренду з викупом, за які фізособа згідно з договором щомісяця сплачує орендну плату. Причому юрособа надала фізособі індивідуальну знижку, тож орендна плата сплачується з урахуванням такої знижки. Знижка (додаткове благо) оподатковується ПДФО і ВЗ. Чи можна достроково погасити заборгованість за ПДФО і ВЗ?
    25.07.2024352
  • ПДФО з працівників резидента Дія. Сіті без відповідності критеріям ч. 1 ст. 5 Закону №1667
    Підприємство набуло статус резидента Дія. Сіті з 23.02.2024 р., але не відповідає критеріям та вимогам, визначеним пп. 2 та пп. 3 ч. 1 ст. 5 Закону №1667. За якою ставкою перерахувати/утримати ПДФО з доходів працівників, які перебувають із резидентом Дія. Сіті у трудових відносинах?
    17.07.202421
  • Ставка ПДФО при купівлі генератора у фізичної особи
    Підприємство купує генератор у фізособи. Фізособа має документи на генератор і фіскальний чек, який підтверджує ціну його придбання. Яку ставку ПДФО застосовувати – 18% чи 5%?
    03.07.202431
  • Лікарняний оплачений після звільнення: код сплати ПДФО
    Працівник звільнився 25.05.2024 р. З 15.05.2024 по 23.05.2024 р. у нього був відкритий лікарняний, який отримав статус "Готово до сплати" уже після звільнення. Бухгалтерія в червні 2024 р. нарахувала лікарняний звільненому працівнику. На який код бюджетної класифікації платити ПДФО з таких лікарняних: на рахунок зарплати (11010100) чи на рахунок інші, ніж зарплата (11010400)?
    28.06.202476
  • Оподаткування регрантингу ПДФО та ВЗ
    За умовами отриманого гранту неприбуткова громадська організація проводить тренінги та навчання для тренерів/учасниць. Частина отриманого гранту має бути спрямована на гранти для учасниць тренінгу (регрантинг) – ГО перерахує кошти фіособам-учасницям. А останні витратять кошти гранту на проведення тренінгів в своїх регіонах. Які особливості оподаткування регрантингу ПДФО, ВЗ?
    27.06.202424