• Посилання скопійовано

Випадки проведення річного перерахунку ПДФО

У яких випадках на підприємстві необхідно робити річний перерахунок ПДФО?

Випадки обов'язкового проведення річного перерахунку ПДФО роботодавцем передбачені пп. 169.4.2 ПКУ. До них відносяться:

  • за наслідками кожного звітного податкового року під час нарахування заробітної плати за останній місяць звітного року – грудень;
  • під час проведення розрахунку за останній місяць застосування податкової соціальної пільги у разі зміни місця її застосування за самостійним рішенням платника податку або у випадках, визначених пп. 169.2.3 ПКУ;
  • під час проведення остаточного розрахунку з працівником, з яким роботодавець припиняє трудові відносини.

Крім того, роботодавець або податковий агент має право здійснювати перерахунок сум нарахованих доходів, утриманого податку за будь-який період та у будь-яких випадках для визначення правильності оподаткування, незалежно від того, чи має платник податку право на застосування податкової соціальної пільги (пп.169.4.3 ПКУ). 

Отже, робимо висновок, що наприкінці грудня обов’язково потрібно провести річний перерахунок ПДФО щодо тих працівників, які перебувають із роботодавцем у трудових відносинах, незалежно від того, застосовували до їх доходів податкову соціальну пільгу чи ні. Перерахунок наприкінці року проводиться за весь рік.

Для працівників, які звільняються раніше грудня, річний перерахунок ПДФО треба проводити на день їхнього звільнення при проведенні повного розрахунку з ними.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • ПДФО та ВЗ при придбанні товару у ФОП - нерезидента
    Підприємство за межами митної території України придбало товар (меблі) у приватного підприємця нерезидента, сплативши із власного рахунку на рахунок нерезидента і імпортувало ці товари в Україну. Товар оприбутковано і продано кінцевим споживачам. Як оподатковується придбання товару у ФОП - нерезидента?
    05.09.20244092
  • Яка ставка ПДФО з доходу працівників резидента Дія. Сіті у місяці набуття цього статусу?
    Підприємство отримало статус резидента Дія. Сіті в середині місяця, а працівників за Гіг-контрактами і за трудовими договорами прийняли в кінці місяця. Яка буде ставка ПДФО у місяці набуття роботодавцем статусу резидента Дія. Сіті: повністю з працівників 18%, чи з працівників 5%, а підприємство доплачує 13% за рахунок своїх коштів?
    02.09.202412
  • Оподаткування авто, переданого бійцю благодійним фондом
    Чи потрібно сплачувати ПДФО та ВЗ, якщо благодійна організація (фонд) передає авто особисто військовослужбовцю на передову і які документи для цього потрібно оформити благодійному фонду?
    27.08.202435
  • Оподаткування ПДФО, ВЗ роздачі подарункових наборів
    ТОВ за замовленням клієнта надає рекламні послуги із виготовлення і доставки подарункових наборів фізособам. У набори вкладається продукція замовника, передана ним без переходу права власності на продукцію. До вартості послуг ТОВ входить вартість придбання упаковки, дизайну, робіт з пакування, доставки наборів. Як ТОВ оподатковувати ПДФО, ВЗ вартість переданих фізособам наборів?
    26.08.202459
  • Які наслідки з ПДФО настають для ФОПа, якщо він отримав свої лікарняні?
    ФОП-"єдинник" отримав лікарняні за себе. За яким кодом бюджетної класифікації потрібно сплачувати ПДФО: 11010400 чи 11010500? Чи потрібно буде подавати декларацію про майновий стан і доходи фізичної особи?
    26.08.20245641