• Посилання скопійовано

Допомога військовим (загиблим) та їх сім’ям від БФ: що з оподаткуванням?

Благодійний фонд, цілями якого передбачено (зазначені в статуті) надання допомоги військовим формуванням, військовослужбовцям, сім'ям, родичам військовослужбовців, які загинули захищаючи Україну, військовослужбовцям, що отримали поранення захищаючи Україну, планує надавати ще деякі виплати. З чим виникли питання щодо оподаткування...

БФ планує надання таких виплат: 

  • грошова допомога сім’ям у зв’язку з загибеллю військовослужбовця під час виконання бойових завдань; 
  • грошова допомога пораненим військовослужбовцям, не на лікування, а як допомога сім'ї на утримання, проживання близького родича поряд з пораненим в іншому місті, витрати на дорогу тощо. 

Запитання:

  • Чи вважаються надані грошові виплати - цільовою допомогою? 
  • Чи обкладається така допомога ПДФО та військовим збором? 
  • Які документи потрібно отримати, щоб дана допомога не вважалася додаткових благом, чи оподаткованою матеріальною допомогою? 
  • Якими внутрішніми документами описати дані виплати, щоб дана допомога не обкладалася ПДФО та військовим?

 

Відповідь:

Абзацом 2 пп. «в» пп. 165.1.54 ПКУ передбачено, що сума (вартість) благодійної допомоги виплаченої (наданої) благодійниками, у тому числі благодійниками - фізичними особами, у порядку, визначеному Законом "Про благодійну діяльність та благодійні організації", на користь, учасників бойових дій - військовослужбовців (резервістів, військовозобов’язаних) та працівників Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, осіб рядового, начальницького складу, військовослужбовців, працівників Міністерства внутрішніх справ України, Управління державної охорони України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, добровольчих формувань територіальних громад, поліцейських та працівників Національної поліції України, у тому числі тих, які зазнали поранення, контузії чи іншого ушкодження здоров’я, загинули, померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, які захищають (захищали) незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, беруть (брали) безпосередню участь у відсічі збройної агресії та забезпеченні національної безпеки, усуненні загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності у період дії воєнного, надзвичайного стану в Україні, перебуваючи безпосередньо в районах здійснення зазначених заходів, або на користь членів сімей таких учасників бойових дій  є доходом, який не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу отримувача до 31 грудня включно року, наступного за роком, в якому припинено або скасовано воєнний в Україні, та/або завершено здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації.

До членів сімей учасників бойових дій в Україні належать:

  • батьки (якщо вони до досягнення особою повноліття не були позбавлені стосовно неї батьківських прав);
  • дід та баба (якщо батьки померли);
  • інший із подружжя (якщо він (вона) не одружилися вдруге);
  • малолітні та/або неповнолітні діти;
  • повнолітні діти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти у закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, до закінчення ними закладів освіти, але не більше ніж до досягнення 23 років;
  • повнолітні діти, які не мають своїх сімей;
  • повнолітні діти, які мають свої сім’ї, але стали особами з інвалідністю до досягнення повноліття;
  • утриманці загиблого (померлого), яким у зв’язку з цим виплачується пенсія.

Отже, матеріальна допомога, виплачена БФ сім’ям у зв’язку з загибеллю військовослужбовця під час виконання бойового завдання, не підлягає оподаткуванню ПДФО та ВЗ. 

Це було б непогано, утім слід звернути увагу і на пп. 170.7.8 ПКУ, яким визначено порядок звільнення від оподаткування благодійної допомоги, що надається відповідно до абз. 2 пп. "в" пп. 165.1.54 ПКУ. Де зазначено, що не включається до оподатковуваного доходу благодійна допомога, що надається у будь-якій сумі (вартості) виплачена (надана) благодійниками  на користь учасників бойових дій, які зазнали поранення, контузії чи іншого ушкодження здоров’я, або членам їх сімей:  на закупівлю лікарських засобів, засобів особистої гігієни, продуктів харчування, предметів речового забезпечення чи інших товарів (робіт, послуг) за Переліком №112, що визначається Кабінетом Міністрів України, чи для оплати (компенсації) вартості лікарських засобів, донорських компонентів, виробів медичного призначення, технічних та інших засобів реабілітації, платних послуг з лікування, забезпечення виробами медичного призначення, технічними та іншими засобами реабілітації, послуг медичної реабілітації, санаторно-курортного оздоровлення.

А оскільки БФ планує надавати грошову допомогу сім’ям у зв’язку з загибеллю військовослужбовця під час виконання бойових завдань, а також допомогу сім'ї на утримання, проживання близького родича поряд з пораненим в іншому місті, витрати на дорогу тощо зазначимо:

Членам сім’ї загиблих військовослужбовців фонд може надати неоподатковувану благодійну допомогу відповідно до норми пп. 165.1.54 і пп. 170.7.8 ПКУ в будь-якій сумі тільки для лікування та медобслуговування. Тож, якщо отримувачі мають потребу в цьому, можна надати їм таку неоподатковувану допомогу. Для БФ це буде цільовою благодійною допомогою.

Тож надання БФ благодійної допомоги членам сім’ї, яка непередбачена нормами пп. 165.1.54 і пп. 170.7.8 ПКУ, вважатиметься нецільовою. А при наданні нецільової благодійної допомоги вищевказаній категорії осіб, до оподатковуваного доходу не включатиметься сума, що надана на їх користь протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абз. 1 пп. 169.4.1 ПКУ, встановленого на 1 січня такого року (у 2023 р. – 3760,00 грн), що передбачено пп. 170.7.3 ПКУ.

При цьому, якщо сума нецільової благодійної допомоги перевищуватиме зазначений розмір, то сума такої допомоги в частині її перевищення є об’єктом оподаткування ПДФО та військовим збором на загальних підставах.        

Таким чином, фонд може надавати благодійну допомогу систематично протягом року (кожного місяця) – це не заборонено законодавством. При цьому виплата допомоги членам загиблих військовослужбовців та на потреби родичам, які доглядатимуть за пораненим військовим в межах загальної річної суми 3760,00 грн не оподатковуватиметься, інші виплачені суми, що перевищуватимуть вказану межу – оподатковуватимуться на загальних підставах. 

Проте надані членом сім’ї документи для отримання у БФ грошової допомоги чи оформлення БФ інших (окрім наявних) внутрішніх документів не позбавить отримувача допомоги від оподаткування ПДФО та ВЗ суми нецільової благодійної допомоги, що перевищує 3760,00 грн, оскільки, на жаль, діюче на сьогодні законодавство не містить винятків з цього питання. 

Документами для БФ що підтверджуватиме факт надання допомоги членам сім’ї за впроваджуваною допомогою будуть загальні:

  • заяви, у яких люди висловлюють прохання про надання допомоги і зазначають свої потреби у такій благодійній допомозі. Також в заяві можна вказати банківські реквізити, у разі безготівкового отримання допомоги. Така заява пишеться в довільній формі, але БФ може розробити самостійно. Заяви про надання допомоги затверджуються керівником БФ або іншою уповноваженою на це особою, яка й відповідатиме за обґрунтованість надання допомоги у кожному конкретному випадку;
  • видаткові касові ордери (у разі надання допомоги готівкою) або банківська виписка (у разі перерахування допомоги на рахунок отримувача) – оскільки допомога надається коштами. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Крадіжка ДП у закордонному відрядженні: витрати та ПДФО та ВЗ з водія
    Водій-далекобійник перебував у закордонному відрядженні. За даними тахографа водій зупинився на території без охорони. Під час відпочинку водія було злито з баку дизпаливо. Директор в телефонному режимі прийняв рішення не залучати поліцію країни перебування водія. Після повернення водій надав доповідну записку і директор видав наказ з рішенням не стягувати з водія компенсацію вкраденого палива. Чи може підприємство включити до витрат вартість вкраденого палива і чи потрібно утримувати з водія ПДФО і ВЗ?
    25.04.202421
  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.202423
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.2024140
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202434
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434