• Посилання скопійовано

Продаж та дарування акцій члену сім’ї: які податкові наслідки?

Які податкові наслідки для фізосіб при продажу та при даруванні акцій приватного акціонерного товариства одним із акціонерів (фізособою) своїй дружині і своєму сину (17 років) (окремо при продажу і окремо при даруванні)?

Продаж

Фізична особа, яка купує акції, несе тільки витрати, незалежно від того, хто їх продає - підприємство або інша фізична особа. Такі витрати не призводять до інвестиційного доходу, тому не буде оподаткування.

А от у фізособи, яка продає акції, може виникнути інвестиційний дохід.

Інвестиційний прибуток розраховується як позитивна різниця між доходом, отриманим платником податку від продажу окремого інвестиційного активу з урахуванням курсової різниці (за наявності), та його вартістю, що визначається із суми документально підтверджених витрат на придбання такого активу або вартістю інвестиційного активу, що була задекларована особою як об’єкт декларування у порядку одноразового (спеціального) добровільного декларування відповідно до підрозділу 9-4 розділу XX цього Кодексу з урахуванням норм пп. 170.2.4 – 170.2.6 цього пункту (крім операцій з деривативами) (пп. 170.2.2 ПКУ).

Для потреб оподаткування інвестиційного прибутку звітним періодом вважається календарний рік, за результатами якого платник податку зобов'язаний подати річну податкову декларацію, в якій має відобразити загальний фінансовий результат (інвестиційний прибуток або інвестиційний збиток), отриманий протягом такого звітного року.

Крім того, такий дохід є об'єктом оподаткування військовим збором (пп. 1.2 п. 16-1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ).

Таким чином, фізособа (продавець) повинна визначити фінансовий результат операцій з інвестиційними активами та подати податкову декларацію про майновий стан і доходи та самостійно сплатити суму визначеного податкового зобов'язання.

Якщо при продажу виникає інвестиційний збиток, то він не враховується під час визначення загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами. Проте, незалежно від того, що буде отримано інвестиційний збиток, декларацію потрібно буде подати.

Родинні зв’язки між сторонами договору значення не мають.

 

Дарування 

Відповідно до пп. 174.6 ПКУ об'єкти дарування, зазначені в пп. 174.1 ПКУ, зокрема об'єкти комерційної власності (корпоративне право), подаровані платнику податку іншою фізичною особою, оподатковуються згідно з правилами, встановленими IV розділом ПКУ для оподаткування спадщини. 

У фізичної особи, яка дарує акції, ніякого доходу не виникає, у нього є лише витрати на їх придбання. Згідно з пп. 170.2.5 ПКУ, якщо фізособа дарує інвестиційний актив, то інвестиційний збиток, що виникає внаслідок такого дарування, не враховується фізособою під час визначення загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами. Тобто фізособа не має права врахувати такий збиток, визначаючи фінансовий результат операцій з інвестиційними активами. Тож, дарування акцій на загальний результат оподаткування дарувальника ніяк не впливає. Отже, і подавати декларацію про доходи за такою операцією фізособі дарувальнику не потрібно.

У фізичної особи, яка отримала подарунок у вигляді акцій, навпаки,  виникає дохід на вартість подарунка. Оскільки акції подаровані членом сім'ї першого ступеня спорідненості, то ПДФО в отримувача не буде, оскільки його ставка дорівнює нулю – пп. «а» пп. 174.2.1 ПКУ. Відповідно не буде і ВЗ. 

Якщо об’єкти дарування оподаткуваються ПДФО за нульовою ставкою, то особа – отримувач дарунка не подає річну декларацію про майновий стан і доходи – пп. 179.2 ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Крадіжка ДП у закордонному відрядженні: витрати та ПДФО та ВЗ з водія
    Водій-далекобійник перебував у закордонному відрядженні. За даними тахографа водій зупинився на території без охорони. Під час відпочинку водія було злито з баку дизпаливо. Директор в телефонному режимі прийняв рішення не залучати поліцію країни перебування водія. Після повернення водій надав доповідну записку і директор видав наказ з рішенням не стягувати з водія компенсацію вкраденого палива. Чи може підприємство включити до витрат вартість вкраденого палива і чи потрібно утримувати з водія ПДФО і ВЗ?
    25.04.202429
  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.202424
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.2024147
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202434
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202435