• Посилання скопійовано

Збір коштів на авто для ЗСУ

Голова ФГ мобілізований. Його військовому підрозділу потрібен легковий автомобіль. Як зібрати кошти з мінімальними податковими наслідками? Через кого купувати автомобіль: благодійну організацію або волонтерів, зареєстрованих у Реєстрі? Якщо зібрати на власну картку кошти (близько 300 тис. грн), то як потім бути з оподаткуванням і придбанням? І чи не встановлює банк обмеження на приймання такої суми коштів?

Збір коштів та оподаткування

При зібранні коштів на власну картку для придбання авто для ЗСУ та уникнення оподаткування цієї суми потрібно зареєструватися у реєстрі волонтерів. Інакше збір коштів без декларування та сплати з них податків вважатиметься порушенням податкового законодавства, яке тягне за собою фінансову, адміністративну та навіть кримінальну відповідальність. 

Оскільки з точки зору податкового законодавства, для держави немає різниці між зібраними людиною донатами на авто для ЗСУ та додатковими доходами за виконані роботи чи надані послуги. 

Усі ці надходження юридично є "іншими доходами громадян". А це означає, що їх потрібно задекларувати та заплатити з них 18% податку на доходи фізичних осіб та 1,5% військового збору. 

Ще один варіант збирати гроші для Сил оборони і не мати при цьому проблем з податковою – через благодійну організацію чи благодійний фонд (далі – БФ) і збирати кошти вже на їхні рахунки. Або створити свою благодійну організацію чи благодійний фонд і збирати кошти на спеціально відкритий рахунок. Однак такий шлях набагато складніший та передбачає додаткові бюрократичні процедури. 

Отже, якщо кошти збиратиме волонтер чи БФ, то у фермерського господарства (далі – ФГ) буде відсутнє будь-яке оподаткування і відповідно придбавати авто буде особа, що збирала кошти. Проте навіть зареєстрованим волонтерам потрібно раз на рік подавати до ДПС декларацію про доходи. Крім того, мати підтвердні документи: накладні, акти приймання-передачі тощо.

Якщо кошти збиратиме особа, яка не є зареєстрованим волонтером, то вона безпосередньо і купуватиме авто, а із суми зібраних коштів повинна буде ще сплатити податки і за результатами року подати декларацію про майновий стан і доходи.  

Тож, з ким краще співпрацювати по збору коштів на авто для ЗСУ, вирішувати ФГ.

 

Фінмоніторинг 

Загрозу для волонтерів становить фінансовий моніторинг, який проводять банки, послугами яких користуються для збору коштів. 

На практиці робота фінансового моніторингу проявляється у тому, що банк може заблокувати рахунок клієнта, якщо його фінансова поведінка виявиться незвичною. Наприклад, на рахунок почнуть надходити нетипово великі суми коштів або ж відбуватиметься нетипово багато грошових переказів. 

"Якщо у банку виникають підстави для підозри, банк має вживати відповідних заходів з метою спростування або підтвердження таких підозр. Банк запитує у клієнта потрібні для здійснення аналізу документи та інформацію", – пояснюють у НБУ. 

Після отримання додаткових відомостей від клієнта банк має розблокувати його рахунок. Якщо ж цього не відбувається, то в НБУ радять звернутися до банку з письмовим запитом та врегульовувати спірні питання відповідно до умов договору, який укладається під час відкриття рахунка. 

Водночас для того, аби випадків блокування рахунків волонтерів було менше, НБУ ще у вересні 2022 року надіслав банкам листа.

Листа з роз’ясненнями, у якому рекомендує аналізувати не лише дані щодо руху коштів на рахунку волонтера, але й дані про волонтерську діяльність особи з відкритих джерел. 

"З метою попередження блокування банками рахунків клієнта-волонтера такому клієнту доцільно попередньо інформувати банк про початок здійснення волонтерської діяльності та надавати документи та інформацію, які запитує банк з метою здійснення аналізу фінансових операцій клієнта", – рекомендують у регуляторі. 

Фінансові операції по картці (не волонтера) є пороговими, зокрема, якщо сума, на яку здійснюється кожна із них, дорівнює чи перевищує 400 тисяч гривень або дорівнює чи перевищує суму в іноземній валюті, банківських металах, інших активах, еквівалентну за офіційним курсом гривні до іноземних валют і банківських металів 400 тисяч гривень на момент проведення фінансової операції (ст. 20 Закону про фінмоніторинг).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Крадіжка ДП у закордонному відрядженні: витрати та ПДФО та ВЗ з водія
    Водій-далекобійник перебував у закордонному відрядженні. За даними тахографа водій зупинився на території без охорони. Під час відпочинку водія було злито з баку дизпаливо. Директор в телефонному режимі прийняв рішення не залучати поліцію країни перебування водія. Після повернення водій надав доповідну записку і директор видав наказ з рішенням не стягувати з водія компенсацію вкраденого палива. Чи може підприємство включити до витрат вартість вкраденого палива і чи потрібно утримувати з водія ПДФО і ВЗ?
    25.04.202427
  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.202424
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.2024146
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202434
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434