• Посилання скопійовано

ПДФО та ВЗ при відшкодуванні працівнику витрат на пальне

У деяких працівників в трудовому договорі прописано відшкодування витрат на пальне за місяць, включаючи податки та інші відрахування. Договори оренди авто між роботодавцем та працівниками не укладені, наказу немає. Ці виплати відображаються в додатку 4ДФ Єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за ознакою доходів «127». Чи не є це порушенням законодавства? Які є інші варіанти оформлення відшкодування?

Оформлення авто, за якого відшкодування витрат не оподатковується ПДФО та ВЗ

Відразу зазначимо, що якщо використання автомобіля буде правильно документально оформлене, то не виникне оподаткованого доходу в працівника щодо сум відшкодування підприємством витрат на придбання працівником пального для такого автомобіля. Адже в такому випадку автомобіль працівника матиме статус службового і надаватиметься працівнику (разом із пальним) виключно в службових цілях. 

Тобто, при використанні підприємством авто працівника за договором оренди чи договором позички, відшкодування підприємством витрат працівника на придбання пального для такого автомобіля, не оподатковуватиметься ПДФО та ВЗ.

Використання авто, що належить працівнику, в господарській діяльності підприємства можна оформити одним з трьох договорів:

1) договором про використання автомобіля працівника в діяльності підприємства, наказом про використання автомобіля працівника в діяльності підприємства. За цим договором виплачується компенсація, як правило, в розмірі амортизації;

2) договором оренди автомобіля та актом приймання-передачі автомобіля;

3) договором позички (безоплатного використання) та актом приймання-передачі автомобіля.

Договори оренди та позички мають бути нотаріально посвідчені (згідно з нормами ст. 799 та 828 ЦКУ). 

Щоправда, не оподатковуватиметься відшкодування підприємством працівнику витрат на пальне, тільки якщо авто передане підприємству в користування за договором оренди чи позички.

Свого часу Мінфін в УПК №181 щодо відшкодування працівнику витрачених його власних коштів на придбання товарів поставив крапку в питанні оподаткування ПДФО та ВЗ. У ній зроблено висновок, ідентичний висновку Мінфіну, наведеному у листі від 27.02.2019 р. №11220-16-7/5907, а саме:

  • на підставі ст. 21, 29 та 30 КЗпП, якщо працівник в рамках його трудових обов’язків придбає товар, то незалежно від того за власні чи підзвітні кошти він це робить такі відносини слід розглядати як трудові;
  • при підтвердженні роботодавцем доцільності та обґрунтованості здійснених працівником витрат у зв’язку з виконанням дорученої йому роботи (трудової функції), виплачена сума компенсації за придбані товари (роботи, послуги) за рахунок власних коштів на користь роботодавця не є доходом для цілей оподаткування ПДФО і ВЗ.

 

Коли оподатковується відшкодування витрат на пальне

Якщо відносин із працівником щодо використання його авто жодним чином не оформити чи оформити договором про використання автомобіля, то при компенсації витрат на пальне виникає додаткове благо у вигляді безоплатно отриманих товарів, робіт, послуг на підставі пп. «е» пп. 164.2.17 ПКУ у розмірі вартості використаного пального (ознака «126» в додатку 4ДФ Єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ). ПДФО розраховується з бази оподаткування, як вартість придбаного пального, збільшена на натуральний коефіцієнт - 1,219512 (для ставки 18%). Для нарахування ВЗ натуральний коефіцієнт не застосовують. 

Відповідно до пп. 168.1.4 ПКУ якщо оподатковуваний дохід надається у негрошовій формі чи виплачується готівкою з каси, податок сплачується (перераховується) до бюджету протягом банківського дня, що настає за днем такого нарахування (виплати, надання). Для ВЗ такі ж правила згідно з пп. 1.4 п. 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ.

Тож у розглядуваній ситуації не вбачається порушення законодавства в частині відшкодування витрат на пальне працівнику, якщо не оформлено оренди чи позички.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Крадіжка ДП у закордонному відрядженні: витрати та ПДФО та ВЗ з водія
    Водій-далекобійник перебував у закордонному відрядженні. За даними тахографа водій зупинився на території без охорони. Під час відпочинку водія було злито з баку дизпаливо. Директор в телефонному режимі прийняв рішення не залучати поліцію країни перебування водія. Після повернення водій надав доповідну записку і директор видав наказ з рішенням не стягувати з водія компенсацію вкраденого палива. Чи може підприємство включити до витрат вартість вкраденого палива і чи потрібно утримувати з водія ПДФО і ВЗ?
    25.04.202422
  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.202423
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.2024140
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202434
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434