• Посилання скопійовано

Благодійна допомога фізособам: ПДФО та військовий збір

Чи повинна благодійна організація сплачувати ПДФО за фізособу при наданні благодійної допомоги у вигляді харчового/гігієнічного набору? Як звітувати в такому разі?

Цільова та нецільова допомога постраждалим фізособам не оподатковується та не включається до загального місячного або річного оподатковуваного доходу платника податку благодійна, у тому числі гуманітарна допомога, яка надходить на його користь у вигляді коштів або майна (безоплатно виконаної роботи, наданої послуги) та відповідає вимогам, визначеним пп. 170.7 ПКУ.

Так, відповідно до пп. «в» пп. 170.7.2 ПКУ не включається до оподатковуваного доходу цільова або нецільова благодійна допомога, що надається платнику податку, який постраждав внаслідок збройної агресії Російської Федерації в період дії правового режиму воєнного стану.

У цій нормі не має обмежень щодо території мешкання людини. Проте міститься вимога, що благодійна допомога, яканадається на зазначені цілі, повинна розподілятися через державний чи місцевий бюджет або через банківські рахунки благодійних організацій, Товариства Червоного Хреста України, внесених до Реєстру неприбуткових організацій та установ. 

А Благодійний фонд саме таким і є – внесеним до Реєстру неприбуткових організацій та установ. 

Військового збору теж не буде.

Надання майнової допомоги (продукти харчування, товарів першої необхідності, тощо), то така благодійна допомога оподатковується ПДФО із застосуванням натурального коефіцієнта та ВЗ, окрім але не виключно, якщо застосовується податкова пільга (відсутність оподаткування) для осіб, які мешкають/мешкали на територіях, де велись чи ведуться бойові дії, та/або вимушено покинули ці місця, на підставі пп. 165.1.54 та пп. 170.7.8 ПКУ

Тож, надання БФ благодійної допомоги (продуктами та засобами особистої гігієни) фізособам, які проживають чи мешкали на територіях, де велись бойові дії не оподатковуватиметься ПДФО та ВЗ незалежно від суми.Відповідно роздача допомоги на територіях де ведуться бойові дії, не потребує персоналізації та відображення в Додатку 4ДФ об’єднаної звітності. Отже, тут БФ не виступатиме податковим агентом щодо осіб, яким видано благодійну допомогу, і це жодним чином не вплине на його діяльність, тим більше не призведе до втрати неприбуткового статусу.

Під час розподілу та видачі допомоги надавачі допомоги самостійно визначають, які саме документи потрібні для обліку. Зокрема, це можуть бути і акт-приймання передачі, і наказ про роздачу допомоги за визначеним переліком осіб, документ про внутрішнє переміщення благодійної допомоги, акт про списання допомоги, звіт відповідальної особи тощо.

Якщо фізособи не належать до вищезазначеної категорії осіб, то допомога підлягає оподаткуванню ПДФО та ВЗ, ззастосуванням граничної неоподатковуваної суми 3760 грн для допомоги, в частині звільнення від оподаткування. Якщо допомога надається продуктами харчування, товарами першої необхідності, то вона оподатковується ПДФО та ВЗ із застосуванням натурального коефіцієнту.

Відповідно роздача допомоги фізособам, включаючи тих, що мешкали на територіях, де ведуться бойові дії (є посвідчення ВПО) потребує персоналізації та відображення в Додатку 4ДФ об’єднаної звітності (у грошовій та негрошовій формі) на користь таких фізосіб, навіть, якщо вона не оподатковується (для ВПО).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Крадіжка ДП у закордонному відрядженні: витрати та ПДФО та ВЗ з водія
    Водій-далекобійник перебував у закордонному відрядженні. За даними тахографа водій зупинився на території без охорони. Під час відпочинку водія було злито з баку дизпаливо. Директор в телефонному режимі прийняв рішення не залучати поліцію країни перебування водія. Після повернення водій надав доповідну записку і директор видав наказ з рішенням не стягувати з водія компенсацію вкраденого палива. Чи може підприємство включити до витрат вартість вкраденого палива і чи потрібно утримувати з водія ПДФО і ВЗ?
    25.04.202422
  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.202423
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.2024141
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202434
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434