• Посилання скопійовано

Послуги з пошуку клієнтів за кордоном: бухоблік та оподаткування

Підприємство - резидент України отримує від ФОПа - нерезидента (Німеччина) послуги з пошуку (залученню) клієнтів за кордоном. Які особливості оподаткування ПДВ, ПДФО та ВЗ? Який бухоблік?

ПДВ

Відповідно до пп. 186.4 ПКУ місцем постачання послуг є місце реєстрації постачальника, крім операцій, зазначених у пп. 186.2, 186.3 і 186.3-1 ПКУ.

Послуг з пошуку (залучення) клієнтів немає у пп. 186.2, 186.3 і 186.3-1 ПКУ, а тому в даній ситуації слід визначати місце постачання згідно з пп. 186.4 ПКУ.

Реєстрація постачальника (ФОП нерезидента), за даними питання – Німеччина. Тобто, за межами митної території України.

Таким чином, і місце постачання за межами митної території України.

Разом з тим об’єктом оподаткування ПДВ згідно з пп. «б» пп. 185.1 ПКУ є постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України.

Оскільки в розглядуваній ситуації місце постачання за межами митної території України, об’єкта оподаткування ПДВ, на наш погляд, не виникає.

 

Податок на доходи нерезидента (податок на репатріацію)

Якщо підприємство резидент України виплачує доходи, перелік яких наведено в пп. 141.4.1 ПКУ із джерелом походження з України нерезиденту, він повинен утримати з сум такого доходу так званий податок на репатріацію, згідно з нормами пп. 141.4 ПКУ.

Проте при виплаті доходів нерезиденту фізособі цей податок не справляється.

Так само консультує податкова, наприклад, в категорії 102.16, ЗІР, відповідаючи на питання: «Чи повинен резидент – ЮО при виплаті доходів з джерелом походження з України на користь нерезидента – ФО утримувати податок на доходи нерезидента?».

Коротка відповідь податкової така:

З метою уникнення подвійного оподаткування доходів, які виплачуються (нараховуються, надаються) фізичній особі – нерезиденту резидентом – юридичною особою, податок, передбачений пп. 141.4.2 ПКУ не утримується, але такі доходи оподатковуються згідно з нормами пп. 170.10 ПКУ.

Тобто, доходи фізособам нерезидентам оподатковуються згідно з пп. 170.10 ПКУ – утримується ПДФО і ВЗ.

 

ПДФО, ВЗ, ЄСВ

Оподаткування

Доходи з джерелом їх походження в Україні, що нараховуються (виплачуються, надаються) на користь фізосіб-нерезидентів, оподатковуються за правилами та ставками, визначеними для резидентів (з урахуванням особливостей, визначених деякими нормами цього розділу для нерезидентів) (пп. 170.10.1 ПКУ).

Відповідно до пп. 170.10.3 ПКУ, у разі якщо доходи з джерелом їх походження в Україні виплачуються нерезиденту резидентом - юридичною або самозайнятою фізичною особою, такий резидент вважається податковим агентом нерезидента щодо таких доходів. Під час укладення договору з нерезидентом, умови якого передбачають отримання таким нерезидентом доходу з джерелом його походження в Україні, резидент зобов'язаний зазначити в договорі ставку податку, що буде застосована до таких доходів.

Таким чином, підприємство резидент повинне оподаткувати виплачені фізособі нерезиденту доходи в такому самому порядку, як при виплаті відповідного доходу резиденту.

В розглядуваній ситуації виплата здійснюється за цивільно-правовим договором.

Дивимося відповідь податкової на питання в категорії 103.18, ЗІР: «Як оподатковується ПДФО дохід ФО – нерезидента, одержаний у вигляді винагороди за договором цивільно-правового характеру?».

Податкова відповідає, що це дохід, передбачений пп. 164.2.2 ПКУ, а тому він оподатковується за ставкою ПДФО 18%.

Очевидно, що цей самий дохід оподатковується і ВЗ за ставкою 1,5% (див. пп. 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ).

В додатку 4ДФ до Об’єднаної звітності такий дохід відображається з ознакою доходу «102».

Поряд з цим на виплачений фізособі нерезидентові дохід потрібно нарахувати ЄСВ за ставкою 22%. Тому що виплата здійснюється фізособі за виконані роботи (надані послуг), які є базою оподаткування ЄСВ (див. п. 1 ч. 1 ст. 4, п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ), причому незалежно від того, кому виплачуються доходи – резиденту чи нерезиденту.

Так само консультує податкова, відповідаючи на питання в категорії 201.03, ЗІР: «Чи є базою нарахування ЄВ сума виплаченої винагороди за цивільно-правовим договором, укладеним між ЮО та ФО, у т. ч. іноземцем?».

Окрім того, щоб виконати функції податкового агента, у нерезидента фізособи має бути реєстраційний номер облікової картки платника податків. З цією метою нерезидент має звернутися до податкової.

З цього приводу докладніше читайте тут.

 

Уникнення подвійного оподаткування

Відповідно до положень пп. 3.2 ПКУ, якщо міжнародним договором, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України, встановлено інші правила, ніж ті, що передбачені ПКУ, застосовуються правила міжнародного договору.

Таким міжнародним договором між Україною і Федеративною Республікою Німеччина є Угода, ратифікована Законом № 449/95-ВР.

Пунктом 1 ст. 14 цієї Угоди передбачено, що доходи, що одержуються резидентом однієї Договірної Держави щодо професійних послуг чи  іншої діяльності незалежного характеру, оподатковуються в другій Договірній Державі, тільки, якщо він володіє там доступною йому постійною базою з метою проведення цієї діяльності.

Постійна база – це, приміром, офіс тощо.

В розглядуваній ситуації постійної бази в Україні фізособа нерезидент не має, тому доходи, наведені в п. 1 ст. 14 Угоди, мають оподатковуватися в державі нерезидента, тобто, в Німеччині.

Причому розглядувані послуги, на наш погляд, цілком вписуються в поняття іншої діяльності незалежного характеру, тобто, вони, на наш погляд, підпадають під доходи, наведені в п. 1 ст. 14 Угоди.

Але поширюється ця Угода тільки на ПДФО (п. 3 ст. 2 Угоди). І не поширюється на ВЗ і ЄСВ. Тому ВЗ і ЄСВ резиденту доведеться утримувати, нараховувати і сплачувати в будь-якому разі.

Щоб скористатися звільненням від утримання і сплати ПДФО 18%, резидент має отримати від нерезидента довідку, яка підтверджує, що нерезидент є резидентом країни, з якою укладено міжнародний договір України (п. 103.4 ПКУ). Причому такий нерезидент має бути бенефіціарним отримувачем доходу.

Детально про особливості отримання та легалізації довідок, застосування угод про уникнення подвійного оподаткування, визначення бенефіціарного статусу ми писали тут та тут.

 

Бухгалтерський облік

Бухгалтерський облік стандартний, як для отримання послуг від нерезидента (імпорту послуг). Детально це питання ми розглядали тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Крадіжка ДП у закордонному відрядженні: витрати та ПДФО та ВЗ з водія
    Водій-далекобійник перебував у закордонному відрядженні. За даними тахографа водій зупинився на території без охорони. Під час відпочинку водія було злито з баку дизпаливо. Директор в телефонному режимі прийняв рішення не залучати поліцію країни перебування водія. Після повернення водій надав доповідну записку і директор видав наказ з рішенням не стягувати з водія компенсацію вкраденого палива. Чи може підприємство включити до витрат вартість вкраденого палива і чи потрібно утримувати з водія ПДФО і ВЗ?
    25.04.202421
  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.202423
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.2024135
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202434
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434