• Посилання скопійовано

Придбання товару у фізособи: ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Чи може фізособа - не підприємець продати товар юрособі? Відповідно юрособа, як податковий агент, сплатить ПДФО та ВЗ, та виплатить винагороду фізособі

Відповідно до пп. 173.3 ПКУ у разі, якщо стороною договору купівлі-продажу рухомого майна є юридична особа, вона вважається податковим агентом платника податку і зобов’язана виконати всі функції податкового агента.

Щодо ПДФО, зазначимо, що дохід від продажу фізособою рухомого майна оподатковується за ставкою, визначеною у пп. 167.2 ПКУ, тобто 5%, виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу, але не нижчої від оціночної вартості такого об'єкта (абз. 2 пп. 173.1 ПКУ). Також такий дохід оподатковується військовим збором за ставкою 1,5%. 

Під час виплати або до неї юрособа повинна утримати ПДФО та ВЗ і перерахувати його до бюджету, тобто виконати покладені на нього функції податкового агента. Виплату та оподаткування такого доходу відображають у формі №1ДФ за ознакою доходу «105». 

І все би ніби добре, але податківці уточнюють правила застосування наведених вище норм. Так, ДПС у листі від 01.06.2017 р. № 441/6/99-99-13-02-03-15/ІПК щодо цього питання зазначила, що ставка ПДФО в цьому випадку може бути і 18%. 

Чому? Тому що згідно з пп. 173.4 ПКУ під час проведення операцій з відчуження об’єктів рухомого майна нотаріус посвідчує договір купівлі-продажу. Нотаріальне посвідчення договорів про відчуження майна здійснюється відповідно до ст. 55 Закону №3425.

Таким чином, положення ст. 173 ПКУ передбачають наявність оцінки майна, яка проведена відповідно до Закону №2658, документа про сплату до бюджету податку та договору купівлі-продажу з його нотаріальним посвідченням.

Із вищезазначеного виходить, що є два варіанти оподаткування такої операції: 

1) за умови проведеної оцінки майна та нотаріально посвідченого договору куплі-продажу юридична особа може провести оподаткування ПДФО доходу фізичної особи-продавця за ставкою 5%;

2) якщо оцінку майна не проведено, а договір не посвідчено нотаріусом, тоді слід застосовувати ставку ПДФО 18%. У такому разі доходи фізичної особи — продавця розглядають не як дохід від продажу рухомого майна, а як інші доходи (пп. 164.2.20 ПКУ), які, на їх думку, потрібно відображати у формі №1ДФ за ознакою доходу «127».

Подається  форма №1ДФ протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу. А ось перераховується до бюджету ПДФО і ВЗ під час виплати доходу фізичній особі єдиним платіжним документом згідно з пп. 168.1.2 ПКУ.

Щодо оподаткування такого доходу ЄСВ слід врахувати таке: відповідно до п. 1 ст. 7 Закону № 2464 ЄСВ нараховується, зокрема, на суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами. Тобто, виплати за іншими договорами цивільно-правового характеру (наприклад, за договором купівлі-продажу, найму тощо) не оподатковуються ЄСВ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024249
  • Чи можна вивчати іноземну мову і не платити податки?
    Компанія оплатила курси англійської мови для працівників. Це вважається додатковим благом з нарахуванням ПДФО і ВЗ з відображенням у додатку 4ДФ. Але коло працівників, які відвідують курси, чітко не визначено, відвідування занять не регулярне, працівники, які відвідують заняття змінюються. Чи можна в такому разі не нараховувати ПДФО та ВЗ, і не відображати у єдиній звітності?
    15.03.202470
  • «Соцпакет» працівникам: що з ПДФО, ВЗ та ЄСВ?
    Підприємство бажає надавати працівникам додатковий «соцпакет»: довгострокову медичну страховку, страхування їх життя, компенсацію витрат на харчування, оплату їх проїзду на роботу та додому, оплату фітнес-послуг тощо. Які податки треба буде сплатити з цих видів доходів?
    12.03.202490
  • Чи сплачувати ПДФО та ВЗ з вартості квартири, внесеної до статутного капіталу?
    Фізособа за 700 000 грн придбала квартиру, яку передала як внесок до статутного капіталу ТОВ. Вартість внеску оцінена в 2 000 000 грн. На погляд податкової служби, у фізособи в цьому разі виникає оподатковуваний дохід 1 300 000 грн (2 000 000 — 700 000), з якого слід сплатити ПДФО і ВЗ. Чи права податкова служба?
    28.02.202448
  • Куди платити ПДФО при викупі підприємством земельних ділянок у фізосіб?
    Підприємство викуповує земельні ділянки у фізосіб. Куди сплачувати ПДФО – до бюджету за місцем реєсрації фізособи власника, за місцем знаходження земельної ділянки чи за місцем нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу?
    22.02.20241451