• Посилання скопійовано

Оренда нежитлового приміщення у фізособи: хто сплачує ПДФО та ВЗ?

Фізособа (не підприємець) надає в оренду нежитлове приміщення. Чи має право така фізособа самостійно сплачувати ПДФО та ВЗ із отриманого доходу з подальшим відображенням його у декларації про майновий стан? Куди сплачується ПДФО та ВЗ з таких доходів?

Відповідно до пп. 162.1 ПКУ платниками податку є:

  • фізична особа - резидент, яка отримує доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи;
  • фізична особа - нерезидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні;
  • податковий агент.

При цьому, згідно з пп. 170.1.2 ПКУ податковим агентом платника податку - орендодавця під час нарахування доходу від надання в оренду об'єктів нерухомості, інших, ніж земельна ділянка, є орендар.

Виключення передбачено лише у тому випадку, якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб'єктом господарювання – в такому разі відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету, є платник податку – орендодавець (пп. 170.1.5 ПКУ).

Своєю чергою, як передбачено пп. 168.1.1 ПКУ, податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов'язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену в ст. 167 ПКУ.

Особою, яка не є податковим агентом, вважається нерезидент або фізична особа, яка не має статусу суб'єкта підприємницької діяльності або не є особою, яка перебуває на обліку у контролюючих органах як особа, що провадить незалежну професійну діяльність (пп. 168.2.2 ПКУ).

Крім того, пп. 168.3 ПКУ встановлено, що розрахунок податкових зобов'язань з оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого у джерела його виплати, проводиться податковим агентом (у тому числі роботодавцем, органами Пенсійного фонду України).

Таким чином, ПКУ чітко передбачено, що утримання податку з доходу фізособи (зокрема, від надання нерухомості в оренду), а також подання відповідної звітності, є обов’язком податкового агента, який проводить виплату такого доходу фізособі (оскільки ФОП-орендар є суб’єктом господарської діяльності).

Тому, в даному випадку, самостійна сплата податку з доходів фізособою-орендодавцем чинним законодавством не передбачена і є порушенням (відповідальність за яке буде нести податковий агент як за несплату та не відображення у звітності податку).

Виключенням може бути випадок, коли фізособа надає в оренду нерухомість не підприємцю, а іншій фізичній особі, яка, своєю чергою, вже не виступає податковим агентом орендодавця.

 

Куди сплачувати ПДФО та ВЗ за фізособу-орендодавця?

За пп. «а» пп. 168.4.5 ПКУ фізична особа, відповідальна згідно з вимогами цього розділу за нарахування та утримання податку (тобто яка є суб’єктом господарювання і, відповідно, податковим агентом), сплачує (перераховує) його до відповідного бюджету за місцем реєстрації у контролюючих органах (за виключенням оренди земельних ділянок – за них сплата здійснюється з їх місцезнаходженням).

Це також стосується і сплати ВЗ, оскільки порядок його перерахування до бюджету аналогічний до ПДФО (пп. 1.4 п. 16-1 підр. 10 р. ХХ ПКУ).

Таким чином, ФОП-орендар, при виплаті (нарахуванні) доходу фізособі за оренду нежитлової нерухомості сплачує ПДФО та ВЗ з такого доходу за місцем своєї реєстрації, незалежно від місцезнаходження об’єкта нерухомості та місця реєстрації фізособи-орендодавця.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.202422
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.2024120
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202434
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434
  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024635