• Посилання скопійовано

Як відобразити у формі №1ДФ орендну плату за авто, що виплачується нерегулярно?

ТОВ на загальній системі орендує у фізособи легкове авто. У І кварталі нараховано орендну плату за січень-лютий, податки з неї сплачено у І кварталі, а сама орендну плату виплачена у ІІ кварталі вже без сплати податків. Як відобразити це у формі №1ДФ за І та за ІІ квартал?

Відповідно до п. 3.2 Порядку №4, у графі 3а "Сума нарахованого доходу" форми №1ДФ відображається (за звітний квартал) дохід, який нарахований фізособі. У разі нарахування доходу його відображення у графі 3а є обов'язковим незалежно від того, виплачені такі доходи, чи ні. Нарахований дохід відображається повністю, без вирахування ПДФО та військового збору (у періоді його справляння).

Далі, згідно з п. 3.3 Порядку №4 у графі 3 "Сума виплаченого доходу" відображається сума фактично виплаченого доходу платнику податку податковим агентом.

Зокрема, для зарплати є окреме правило: зарплата, що виплачується у встановлені терміни в наступному місяці, повинна бути відображена в податковому розрахунку за той період, у який входить попередній місяць, за який зарплату було нараховано. Але це правило стосується лише вчасно виплаченої зарплати, відповідно, доходів у вигляді орендної плати воно не стосується. Таким чином, виплату орендної плати потрібно відображати у тих кварталах, коли вона фактично була здійснена.

Так, відповідно до п. 3.4 та п. 3.5 Порядку №4 у графі 4а "Сума нарахованого податку" відображається сума ПДФО, нарахованого та утриманого з доходу, а у графі 4 "Сума перерахованого податку" відображається фактична сума перерахованого податку до бюджету.

Яку суму наводити у графі 3 –  нараховану з урахуванням ПДФО та військового збору чи виплачену без врахування ПДФО та військового збору, - у Порядку №4 прямо не сказано. Проте податківці зазначають, що у графі 3 відображається сума фактично виплаченого доходу платнику податку у відповідності із нарахованим доходом, а саме - без вирахування із суми нарахованого доходу нарахованих сум податків і зборів, які відповідно до закону справляються за рахунок доходу найманої особи.

Відповідно до Довідника ознак доходів, наведених у додатку до Порядку №4, суми орендних платежів, які виплачуються податковим агентом на користь фізосіб на підставі договорів оренди рухомого майна (транспортний засіб, обладнання, устаткування та інше майно), відображаються податковим агентом у податковому розрахунку за формою №1ДФ за ознакою доходу «127», як виплата інших доходів – див. тут.

За таким же принципом заповнюється і рядок про військовий збір у розділі ІІ форми №1ДФ.

Заповнення форми №1ДФ за І та ІІ квартали покажемо у зразку нижче.

 

Зразок заповнення форми №1ДФ за І та за ІІ квартали у разі несвоєчасної виплати орендної плати за оренду автомобіля

Розділ I. Суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізосіб, і суми утриманого з них податку

№ з/п

Податковий номер або серія та номер паспорта*

Сума нарахованого доходу (грн, коп.)

Сума виплаченого доходу (грн, коп.)

Сума утриманого податку (грн, коп.)

Ознака доходу

нарахованого

перерахованого

1

2

3

4

5

І кв.

1112224444

2000,00

--

360,00

360,00

127

ІІ кв.

1112224444

--

2000,00

--

--

127

 

Розділ II. Оподаткування процентів, виграшів (призів) у лотерею та військовий збір

х

Загальна сума нарахованого доходу (грн, коп.)

Загальна сума виплаченого доходу (грн, коп.)

Загальна сума утриманого податку, збору  (грн, коп.)

нарахованого

перерахованого

Військовий збір, І кв.

2000,00

--

30,00

30,00

Військовий збір, ІІ кв.

--

2000,00

--

--

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024246
  • Чи можна вивчати іноземну мову і не платити податки?
    Компанія оплатила курси англійської мови для працівників. Це вважається додатковим благом з нарахуванням ПДФО і ВЗ з відображенням у додатку 4ДФ. Але коло працівників, які відвідують курси, чітко не визначено, відвідування занять не регулярне, працівники, які відвідують заняття змінюються. Чи можна в такому разі не нараховувати ПДФО та ВЗ, і не відображати у єдиній звітності?
    15.03.202469
  • «Соцпакет» працівникам: що з ПДФО, ВЗ та ЄСВ?
    Підприємство бажає надавати працівникам додатковий «соцпакет»: довгострокову медичну страховку, страхування їх життя, компенсацію витрат на харчування, оплату їх проїзду на роботу та додому, оплату фітнес-послуг тощо. Які податки треба буде сплатити з цих видів доходів?
    12.03.202490
  • Чи сплачувати ПДФО та ВЗ з вартості квартири, внесеної до статутного капіталу?
    Фізособа за 700 000 грн придбала квартиру, яку передала як внесок до статутного капіталу ТОВ. Вартість внеску оцінена в 2 000 000 грн. На погляд податкової служби, у фізособи в цьому разі виникає оподатковуваний дохід 1 300 000 грн (2 000 000 — 700 000), з якого слід сплатити ПДФО і ВЗ. Чи права податкова служба?
    28.02.202448
  • Куди платити ПДФО при викупі підприємством земельних ділянок у фізосіб?
    Підприємство викуповує земельні ділянки у фізосіб. Куди сплачувати ПДФО – до бюджету за місцем реєсрації фізособи власника, за місцем знаходження земельної ділянки чи за місцем нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу?
    22.02.20241451