• Посилання скопійовано

Матеріальна допомога на поховання родича працівника: що з оподаткуванням?

Працівникові підприємства видається грошова матеріальна допомога за рахунок підприємства на поховання родича в сумі 5 тис. грн. Як оформити таку виплату? Чи потрібно оподатковувати суму матеріальної допомоги ПДФО, ВЗ та ЄСВ?

Згідно з пп. «б» пп. 165.1.22 ПКУ не включаються до оподатковуваного доходу фізособи кошти або вартість майна (послуг), які надаються як допомога на поховання платника податків роботодавцем такого померлого платника податків за його останнім місцем роботи (у тому числі перед виходом на пенсію) в розмірі, що не перевищує подвійного розміру доходу, який надає право на податкову соціальну пільгу (у 2019 році - 5380 грн). Сума перевищення за її наявності остаточно обкладається під час її нарахування (виплати, надання).

Отже, коли підприємство виплачує за свій кошт матеріальну допомогу на поховання не працівника підприємства, а його родича, така виплата не підпадає під дію пп. «б» пп. 165.1.22 ПКУ.

Відповідно, вся сума виплаченої допомоги перетвориться для одержувача в додаткове благо. Отже, з неї потрібно буде утримати ПДФО та ВЗ. А ось ЄСВ не буде (див. п. 14  Розділу І Постанови №1170).

Як бути в такій ситуації? Тут на допомогу може прийти пп. 170.7.3 ПКУ. Відповідно до цього підпункту не включається до оподатковуваного доходу фізособи сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, яка надається резидентами — юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно в розмірі, що не перевищує величину, обчислену згідно з абз. 1 пп. 169.4.1 ПКУ (одинарний розміру доходу, який надає право на податкову соціальну пільгу). У 2019 році — 2690 грн. Усе, що вище за цю суму, — це оподатковуваний дохід у вигляді додаткового блага.

Зверніть увагу, що  при отриманні нецільової благодійної допомоги в розмірі, що перевищує неоподатковувану межу (у 2019 році — 2690 грн), фізособа-одержувач зобов’язана подати річну декларацію про доходи із зазначенням суми такої допомоги (останній абзац пп. 170.7.3 ПКУ).

Нецільова благодійна допомога, не оподатковувана ПДФО, військовим збором теж не оподатковується (пп. 1.2 п. 16 -1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Якщо сума допомоги перевищує у 2019 році 2690 грн, то сума перевищення оподатковується і ПДФО, і ВЗ.

А ось ЄСВ на нецільову благодійну допомогу не нараховують незалежно від суми такої допомоги, оскільки ця виплата не входить до фонду оплати праці, та, як було зазначено вище, вона включена до Переліку №1170.

Що стосується документального оформлення, то від працівника — одержувача допомоги потрібна заява з проханням надати нецільову благодійну допомогу у зв’язку із сімейними обставинами. На підставі заяви керівник підприємства видає відповідний наказ (розпорядження). Копію свідоцтва про смерть родича працівника можна не додавати, оскільки допомога нецільова.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024247
  • Чи можна вивчати іноземну мову і не платити податки?
    Компанія оплатила курси англійської мови для працівників. Це вважається додатковим благом з нарахуванням ПДФО і ВЗ з відображенням у додатку 4ДФ. Але коло працівників, які відвідують курси, чітко не визначено, відвідування занять не регулярне, працівники, які відвідують заняття змінюються. Чи можна в такому разі не нараховувати ПДФО та ВЗ, і не відображати у єдиній звітності?
    15.03.202469
  • «Соцпакет» працівникам: що з ПДФО, ВЗ та ЄСВ?
    Підприємство бажає надавати працівникам додатковий «соцпакет»: довгострокову медичну страховку, страхування їх життя, компенсацію витрат на харчування, оплату їх проїзду на роботу та додому, оплату фітнес-послуг тощо. Які податки треба буде сплатити з цих видів доходів?
    12.03.202490
  • Чи сплачувати ПДФО та ВЗ з вартості квартири, внесеної до статутного капіталу?
    Фізособа за 700 000 грн придбала квартиру, яку передала як внесок до статутного капіталу ТОВ. Вартість внеску оцінена в 2 000 000 грн. На погляд податкової служби, у фізособи в цьому разі виникає оподатковуваний дохід 1 300 000 грн (2 000 000 — 700 000), з якого слід сплатити ПДФО і ВЗ. Чи права податкова служба?
    28.02.202448
  • Куди платити ПДФО при викупі підприємством земельних ділянок у фізосіб?
    Підприємство викуповує земельні ділянки у фізосіб. Куди сплачувати ПДФО – до бюджету за місцем реєсрації фізособи власника, за місцем знаходження земельної ділянки чи за місцем нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу?
    22.02.20241451