• Посилання скопійовано

Використання мобільного зв’язку в особистих цілях: чи буде оподатковуваний дохід?

Працівник підприємства використовував мобільний корпоративний зв’язок у вихідний день для особистих цілей. Якщо працівник оплатить відповідну вартість розмов, то чи виникне у нього оподатковуваний дохід? Як встановлюється ліміт виробничих мобільних розмов?

Вартість послуг мобільного зв'язку (телефонних розмов з мобільного телефону, який знаходиться на балансі підприємства), що сплачуються за рахунок цього підприємства за здійснені його працівником невиробничі телефоні розмови, розглядається як додаткове благо, одержане працівником від свого працедавця.

При цьому, відповідно до пп. 164.2.17 ПКУ, до додаткових благ, одержаних працівником від свого працедавця, відноситься і вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).

Своєю чергою, на нашу думку, більш правильним варіантом буде не сплата працівником на рахунок мобільного оператора (оскільки в такому випадку доведеться складати авансовий звіт з подальшим взаємозаліком), а утримання з заробітної плати працівника (після оподаткування) відповідної суми вартості приватних розмов. В такому випадку такі послуги не є безоплатно наданими працівнику, а отже, і не включаються до оподатковуваного доходу працівника. Тому за умови утримання із ЗП працівника суми вартості таких розмов, їх вартість не підлягає оподаткування ПДФО та ВЗ (відображати у формі №1ДФ її також не потрібно).

 

Ліміт телефонних розмов

Наразі законодавчо не встановлено вимог щодо оформлення наказу про використання мобільного зв’язку на підприємстві та порядку розрахунку ліміту виробничих телефонних розмов. Ліміт може встановлюватися як в кількісному, так і у вартісному вимірі послуг зв'язку (наприклад, у хвилинах розмов або у гривнях), а його розмір встановлюється підприємством самостійно, виходячи з особливостей своєї діяльності та умов придбання послуг мобільного зв’язку.

Також питання оформлення витрат на мобільний зв’язок стало предметом розгляду Вищого адміністративного суду України в ухвалі №К-4877/08 від 18.05.2010 р. На думку ВАСУ, документами, які підтверджують використання мобільного зв’язку (роумінгу) виключно у виробничих цілях, є наказ керівника про придбання мобільних телефонів, правила користування мобільним зв’язком, затверджені керівником, та список працівників, які забезпечуються мобільними телефонами.

Таким чином, підприємство самостійно встановлює розмір ліміту на виробничі телефонні розмови виходячи із специфіки своєї діяльності.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Помилкова виплата винагороди гіг-спеціаліста на його рахунок ФОПа
    Резидентом Дія. Сіті помилково виплачена винагорода гіг-спеціалісту на його рахунок ФОПа. Які наслідки і ризики для резидента, якщо в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ відображена винагорода гіг-спеціалісту?
    01.05.202410
  • Крадіжка ДП у закордонному відрядженні: витрати та ПДФО та ВЗ з водія
    Водій-далекобійник перебував у закордонному відрядженні. За даними тахографа водій зупинився на території без охорони. Під час відпочинку водія було злито з баку дизпаливо. Директор в телефонному режимі прийняв рішення не залучати поліцію країни перебування водія. Після повернення водій надав доповідну записку і директор видав наказ з рішенням не стягувати з водія компенсацію вкраденого палива. Чи може підприємство включити до витрат вартість вкраденого палива і чи потрібно утримувати з водія ПДФО і ВЗ?
    25.04.202434
  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.202425
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.2024158
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202435