• Посилання скопійовано

Використання мобільного зв’язку в особистих цілях: чи буде оподатковуваний дохід?

Працівник підприємства використовував мобільний корпоративний зв’язок у вихідний день для особистих цілей. Якщо працівник оплатить відповідну вартість розмов, то чи виникне у нього оподатковуваний дохід? Як встановлюється ліміт виробничих мобільних розмов?

Вартість послуг мобільного зв'язку (телефонних розмов з мобільного телефону, який знаходиться на балансі підприємства), що сплачуються за рахунок цього підприємства за здійснені його працівником невиробничі телефоні розмови, розглядається як додаткове благо, одержане працівником від свого працедавця.

При цьому, відповідно до пп. 164.2.17 ПКУ, до додаткових благ, одержаних працівником від свого працедавця, відноситься і вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).

Своєю чергою, на нашу думку, більш правильним варіантом буде не сплата працівником на рахунок мобільного оператора (оскільки в такому випадку доведеться складати авансовий звіт з подальшим взаємозаліком), а утримання з заробітної плати працівника (після оподаткування) відповідної суми вартості приватних розмов. В такому випадку такі послуги не є безоплатно наданими працівнику, а отже, і не включаються до оподатковуваного доходу працівника. Тому за умови утримання із ЗП працівника суми вартості таких розмов, їх вартість не підлягає оподаткування ПДФО та ВЗ (відображати у формі №1ДФ її також не потрібно).

 

Ліміт телефонних розмов

Наразі законодавчо не встановлено вимог щодо оформлення наказу про використання мобільного зв’язку на підприємстві та порядку розрахунку ліміту виробничих телефонних розмов. Ліміт може встановлюватися як в кількісному, так і у вартісному вимірі послуг зв'язку (наприклад, у хвилинах розмов або у гривнях), а його розмір встановлюється підприємством самостійно, виходячи з особливостей своєї діяльності та умов придбання послуг мобільного зв’язку.

Також питання оформлення витрат на мобільний зв’язок стало предметом розгляду Вищого адміністративного суду України в ухвалі №К-4877/08 від 18.05.2010 р. На думку ВАСУ, документами, які підтверджують використання мобільного зв’язку (роумінгу) виключно у виробничих цілях, є наказ керівника про придбання мобільних телефонів, правила користування мобільним зв’язком, затверджені керівником, та список працівників, які забезпечуються мобільними телефонами.

Таким чином, підприємство самостійно встановлює розмір ліміту на виробничі телефонні розмови виходячи із специфіки своєї діяльності.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Чи можна вивчати іноземну мову і не платити податки?
    Компанія оплатила курси англійської мови для працівників. Це вважається додатковим благом з нарахуванням ПДФО і ВЗ з відображенням у додатку 4ДФ. Але коло працівників, які відвідують курси, чітко не визначено, відвідування занять не регулярне, працівники, які відвідують заняття змінюються. Чи можна в такому разі не нараховувати ПДФО та ВЗ, і не відображати у єдиній звітності?
    15.03.202451
  • «Соцпакет» працівникам: що з ПДФО, ВЗ та ЄСВ?
    Підприємство бажає надавати працівникам додатковий «соцпакет»: довгострокову медичну страховку, страхування їх життя, компенсацію витрат на харчування, оплату їх проїзду на роботу та додому, оплату фітнес-послуг тощо. Які податки треба буде сплатити з цих видів доходів?
    12.03.202470
  • Чи сплачувати ПДФО та ВЗ з вартості квартири, внесеної до статутного капіталу?
    Фізособа за 700 000 грн придбала квартиру, яку передала як внесок до статутного капіталу ТОВ. Вартість внеску оцінена в 2 000 000 грн. На погляд податкової служби, у фізособи в цьому разі виникає оподатковуваний дохід 1 300 000 грн (2 000 000 — 700 000), з якого слід сплатити ПДФО і ВЗ. Чи права податкова служба?
    28.02.202444
  • Куди платити ПДФО при викупі підприємством земельних ділянок у фізосіб?
    Підприємство викуповує земельні ділянки у фізосіб. Куди сплачувати ПДФО – до бюджету за місцем реєсрації фізособи власника, за місцем знаходження земельної ділянки чи за місцем нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу?
    22.02.20241251
  • Застосування ПСП до доходу сумісника за місцями роботи
    Чи потрібно застосовувати та здійснювати перерахунок ПСП в наступній ситуації...
    19.02.202464