• Посилання скопійовано

Надання або повернення поворотної фіндопомоги: як заповнити розділ ІІ звіту №1ДФ?

Чи потрібно у звіті №1ДФ у розділі ІІ включати поворотну фіндопомогу як дохід з ознакою «153»? В цей розділ включається лише те, що обкладається військовим збором?

Особливості відображення відомостей у розділі II форми №1ДФ визначено п. 3.11 Порядку №4.

Так, зокрема, у рядку «Військовий збір» загальна сума нарахованого доходу, загальна сума виплаченого доходу, загальна сума нарахованого військового збору та загальна сума перерахованого до бюджету військового збору відображаються у грошовій формі, вираженій у національній валюті (у гривнях з копійками). Відомості про фізособу - платника податку, якій нараховані доходи, з яких утримується військовий збір, не зазначаються.

Виходячи з цього правила, у розділі ІІ форми №1ДФ потрібно вказувати лише доходи, які оподатковуються військовим збором.

Зауважимо, що жодних змін у Порядок №4 не вносилося. 

Проте є щодо цього думка ДФС, яка, на жаль, змінюється.

Раніше, до 06.11.2015 р. в «ЗІР»  була така інформація: «у рядку «Військовий збір» відображається загальна сума нарахованого доходу, загальна сума виплаченого доходу, загальна сума нарахованого військового збору та загальна сума перерахованого до бюджету військового збору відображаються у грошовій формі, вираженій у національній валюті (у гривнях з копійками). Відомості про фізичну особу - платника податку, якій нараховані доходи, з яких утримується військовий збір, не зазначаються.

При цьому загальною сумою нарахованого доходу, з метою відображення у вказаному вище рядку, є загальна сума нарахованого доходу з якої утримується військовий збір». Про це ми писали тут>> 

Але з 06.11.2015 р. й до сьогоднішнього дня у «ЗІР» в підкатегорії 103.25 міститься інша інформація: «у рядку «Військовий збір» загальна сума нарахованого доходу, загальна сума виплаченого доходу, загальна сума нарахованого військового збору та загальна сума перерахованого до бюджету військовогозбору відображаються у грошовій формі, вираженій у національній валюті (у гривнях з копійками). Відомості про фізичну особу - платника податку, якій нараховані доходи, з яких утримується військовий збір, не зазначаються».

Тобто у рядку «Військовий збір» відображається загальна сума нарахованого доходу.

Отже, як заповнювати розділ ІІ форми №1ДФ вирішувати кожному бухгалтеру самостійно. Але, якщо діяти за нормами чинного Порядку №4, то у розділі ІІ ф. №1ДФ потрібно зазначати суму загального доходу, який підлягає оподаткуванню військовим збором. 

Проте враховуючи останню позицію ДФСУ викладену у «ЗІР», у розділ ІІ форми №1ДФ слід включати дохід із ознакою «153», оскільки там відображається загальна сума нарахованого доходу. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    19.04.20246
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.202475
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202429
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434
  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024627