• Посилання скопійовано

Надання путівки передбачено Положенням про преміювання: порядок оподаткування

Підприємство уклало договір на розміщення та харчування працівників (путівка на відпочинок). Надання путівки працівникам передбачено Положенням про преміювання. Як оподатковувати вартість наданої працівникам путівки? Чи потрібно нараховувати ПЗ з ПДВ, якщо постачальник послуг не платник ПДВ?

ПДФО та військовий збір

Відповідно до п. 165.1.35 ПКУ до загально місячного (річного) оподатковуваного доходу платника не включається вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування на території України платника податку та/або членів його сім’ї першого ступеня споріднення, які надаються його роботодавцем - платником податку на прибуток підприємств безоплатно або із знижкою (у розмірі такої знижки) один раз на календарний рік, за умови, що вартість путівки (розмір знижки) не перевищує 5 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня податкового (звітного) року. 

Тобто, у 2018 році можна не оподатковувати ПДФО (а отже, і ВЗ) путівку вартістю до 18615 грн. Щоправда, за умови, якщо така путівка видається роботодавцем раз на рік. 

Однак, в даному випадку проблема полягає в тому, що надання такої відпустки (за умовами запитання) прямо передбачена Положенням про преміювання і, відповідно, вартість такої наданої путівки потрапляє до фонду оплати праці.

А доходи у вигляді заробітної плати, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового договору (контракту) включаються до загального (річного) оподатковуваного доходу платника податку (п. 164.2.1 ПКУ).

Таким чином, на нашу думку, звільнення вартості путівки від оподаткування ПДФО надається лише за тієї умови, якщо надання такої путівки не передбачено трудовими договорами між працівником і підприємством, і ,відповідно, не включаються до фонду оплати праці.

Та зважаючи на те, що законодавчі акти не прописують чіткого алгоритму оподаткування вартості такої путівки у тому випадку, якщо вона відноситься до фонду оплати праці, радимо звернутися до податківців за індивідуальною податковою консультацією і діяти вже за нею.

Якщо ж підприємство приймає рішення, що вартість такої путівки включається до оподатковуваного доходу, то відповідно:

  • оскільки такий дохід надається в натуральній формі, то при розрахунку ПДФО застосовується натуральний коефіцієнт за п. 164.5 ПКУ;
  • вартість такої путівки підлягає оподаткуванню військовим збором за ставкою 1.5%.

 

ЄСВ

Згідно з ч. «1» п. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ ЄСВ нараховується на суму нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі.

А оскільки, як було зазначено вище, надана путівка належить до фонду оплати праці, то її вартість оподатковується ЄСВ за ставкою 22%.

 

ПДВ

Пункт 198.5 ПКУ встановлює обов’язок нарахування ПЗ при негосподарському використанні послуг лише у тому випадку, коли такі послуги були придбані з ПДВ. Зважаючи на те, що постачальник послуг не платник ПДВ, відповідно покупцю – платнику податку нараховувати ПЗ за такими послугами не потрібно.

 

Податок на прибуток

Оскільки, як зазначено вище, вартість таких путівок включена до фонду оплати праці, то витрати на придбання таких путівок потраплять до витрат з оплати праці відповідних працівників. Отже, це зменшить фінансовий результат підприємства до оподаткування і вплине на об’єкт оподаткування податком на прибуток, відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.202472
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202429
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434
  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024627
  • Чи можна вивчати іноземну мову і не платити податки?
    Компанія оплатила курси англійської мови для працівників. Це вважається додатковим благом з нарахуванням ПДФО і ВЗ з відображенням у додатку 4ДФ. Але коло працівників, які відвідують курси, чітко не визначено, відвідування занять не регулярне, працівники, які відвідують заняття змінюються. Чи можна в такому разі не нараховувати ПДФО та ВЗ, і не відображати у єдиній звітності?
    15.03.202488