• Посилання скопійовано

Відрядження працівника на особистому авто: як уникнути ПДФО?

Як компенсувати працівнику кошти на пальне при відправленні його у відрядження на особистому авто? Чи буде така компенсація оподатковуватись ПДФО та військовим збором?

У своєму листі від 13.01.2016 р. №25/14/06-30-17-01-42 податківці зазначали, що сума відшкодування платнику податку вартості пального, використаного під час перебування у відрядженні на власному автомобілі, включається до загального оподатковуваного доходу та оподатковується на загальних підставах (тобто ПДФО за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%)

Однак, паливо, що придбане за підзвітні кошти, оприбутковане на баланс підприємства та списане відповідно до підтверджуючих документів на відрядження працівника на його власному автомобілі, не є об’єктом оподаткування ПДФО, військовим збором та ЄСВ.

Отже, щоб уникнути оподаткування суми компенсації підприємство повинно укласти з працівником документ про використання його автомобіля у своїй діяльності, а вже потім списати придбане працівником паливо.

Оформити використання автомобіля працівника на потреби підприємства можна так:

  • договором оренди (в даному випадку вартість оренди буде об’єктом оподаткування ПДФО та ВЗ);
  •  договором позички (безоплатного користування).

Окрім цього, перед відрядженням необхідно скласти акт приймання такого автомобіля в оренду чи позичку, а при поверненні - скласти акт його передачі працівнику. До того ж, зважаючи на позицію податківців, варто оформити доручення працівнику на придбання ПММ (наприклад у наказі на відрядження), про придбання яких він зазначить у авансовому звіті з відповідними підтверджувальними фіскальними документами (чеками).

Подальше списання пального підприємство здійснюється на підставі первинних документів (акта списання). Окрім цього, працівнику варто заповнити подорожній лист для підтвердження зв’язку використання такого палива з господарською діяльністю підприємства. Про подорожній лист ми писали тут>> 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024238
  • Чи можна вивчати іноземну мову і не платити податки?
    Компанія оплатила курси англійської мови для працівників. Це вважається додатковим благом з нарахуванням ПДФО і ВЗ з відображенням у додатку 4ДФ. Але коло працівників, які відвідують курси, чітко не визначено, відвідування занять не регулярне, працівники, які відвідують заняття змінюються. Чи можна в такому разі не нараховувати ПДФО та ВЗ, і не відображати у єдиній звітності?
    15.03.202469
  • «Соцпакет» працівникам: що з ПДФО, ВЗ та ЄСВ?
    Підприємство бажає надавати працівникам додатковий «соцпакет»: довгострокову медичну страховку, страхування їх життя, компенсацію витрат на харчування, оплату їх проїзду на роботу та додому, оплату фітнес-послуг тощо. Які податки треба буде сплатити з цих видів доходів?
    12.03.202490
  • Чи сплачувати ПДФО та ВЗ з вартості квартири, внесеної до статутного капіталу?
    Фізособа за 700 000 грн придбала квартиру, яку передала як внесок до статутного капіталу ТОВ. Вартість внеску оцінена в 2 000 000 грн. На погляд податкової служби, у фізособи в цьому разі виникає оподатковуваний дохід 1 300 000 грн (2 000 000 — 700 000), з якого слід сплатити ПДФО і ВЗ. Чи права податкова служба?
    28.02.202448
  • Куди платити ПДФО при викупі підприємством земельних ділянок у фізосіб?
    Підприємство викуповує земельні ділянки у фізосіб. Куди сплачувати ПДФО – до бюджету за місцем реєсрації фізособи власника, за місцем знаходження земельної ділянки чи за місцем нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу?
    22.02.20241451