• Посилання скопійовано

Фізособа - нерезидент продає квартиру: які податкові наслідки?

Громадянин Данії має у власності квартиру в Україні, планує продати її юрособі – резиденту України. За останні три роки не було жодних операцій з нерухомістю. Фізособа має РНОКПП та відкритий поточний рахунок в Україні. Як оподатковується така операція?

ПДФО та ВЗ

Доходи з джерелом їх походження в Україні, що нараховуються (виплачуються, надаються) на користь нерезидентів, оподатковуються за правилами та ставками, визначеними для резидентів (з урахуванням особливостей, визначених деякими нормами розділу IV ПКУ для нерезидентів).

Тобто дохід ФО нерезидента від продажу квартири оподатковується ПДФО в загальному порядку.

Відповідно до пп. 172.1 ПКУ, не оподатковується один раз протягом звітного податкового року дохід, отриманий платником податку, від продажу нерухомого майна, зокрема квартири, за умови перебування її у власності платника податку більше трьох років.

Дохід, отриманий платником ПДФО від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об’єктів нерухомості, зазначених у пп. 172.1 ПКУ, або від продажу об’єкта нерухомості, не зазначеного в пп. 172.1 ПКУ, що здійснюються фізичними особами – нерезидентами підлягає оподаткуванню відповідно до пп. 172.9 ПКУ за ставкою 18%.

Таким чином, якщо фізична особа - нерезидент отримує дохід від операції з продажу (обміну) одного об’єкта нерухомості зазначеного у пп. 172.1 ПКУ, який перебуває у його власності більше трьох років, то він не оподатковується. В іншому випадку ставка ПДФО 18% та ВЗ 1,5%.

Зауважимо, що умова щодо перебування такого майна у власності платника податку більше трьох років не поширюється на майно, отримане платником податку у спадщину (консультація ДПС).

 

Податок на доходи нерезидента

У наведеній ситуації податковим агентом фізичної особи -нерезидента є юридична особа-резидент.

У своїй консультації ДПС зазначила, що з метою уникнення подвійного оподаткування доходів, які виплачуються (нараховуються, надаються) фізичній особі – нерезиденту резидентом – юридичною особою, податок, передбачений пп. 141.4.2 ПКУ не утримується, але такі доходи оподатковуються згідно з нормами пп. 170.10 ПКУ, зокрема ПДФО та ВЗ.

Таким чином, відповідно до наведеної ситуації, податок на доходи нерезидента при продажу громадянином Данії квартири не утримується.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»