• Посилання скопійовано

Чи нараховується пеня внаслідок зменшення плати за землю?

ФОП має договір оренди землі комунальної власності на території активних бойових дій. Згідно з пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ 14.03.2024 р. подано уточнюючий розрахунок за 2022 рік на зменшення орендної плати. До цього був податковий борг за 2022 р. Але датою подання уточнюючого розрахунку в ІКПП нарахована пеня. Чи правомірне нарахування пені?

Згідно з пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ, за період з 1 січня 2022 року до 31 грудня 2022 року не нараховується та не сплачується плата за землю (земельний податок  та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності)  за земельні ділянки (земельні частки (паї), що розташовані на територіях активних бойових дій або на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України, та перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних осіб, та за період з 1 березня 2022 року до 31 грудня 2022 року - в частині земельних ділянок, що перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

Далі в цьому пункті зазначено, що платники плати за землю, які до дати набрання чинності Законом «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо звільнення від сплати екологічного податку, плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно» відповідно до пп. 286.2 ПКУ задекларували за 2022 та/або 2023 роки податкові зобов’язання з плати за землю за земельні ділянки, що розташовані на територіях, визначених цим підпунктом, мають право відкоригувати нараховані податкові зобов’язання з плати за землю за період березень 2022 - грудень 2023 року шляхом подання в порядку, визначеному цим Кодексом, уточнюючих податкових декларацій.

Потім в цьому ж пункті пишуть, що складені, надіслані (вручені) у 2022 та 2023 роках податкові повідомлення-рішення про сплату плати за землю, за земельні ділянки, що не підлягають оподаткуванню у порядку, визначеному цим підпунктом, підлягають скасуванню (відкликанню), а грошові зобов’язання та податковий борг, визначені контролюючим органом по платі за землю, - анулюванню.

Таким чином, якщо орендовані ФОПом земельні ділянки комунальної власності у 2022 році знаходилися на території активних бойових дій, але ФОП подавав декларацію з плати за землю за 2022 рік і декларував до сплати плату за землю (орендну плату), але не сплатив цю плату і має податковий борг, то він має право подати уточнюючу декларацію за 2022 рік, зменшивши нарахування орендної плати. При цьому податковий борг підлягає анулюванню.

Саме це ФОП і зробив в даній ситуації – подав уточнюючу декларацію за 2022 рік, зменшивши нарахування плати за землю (орендної плати), а відтак податковий борг має бути анульованим.

Відповідно до пп. 14.1.175 ПКУ, податковий борг - сума узгодженого грошового зобов’язання, не сплаченого платником податків у встановлений ПКУ строк, та непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному ПКУ.

Тобто, сума пені включається до складу податкового боргу. А, як зазначено вище, такий борг підлягає списанню.

Таким чином, на наш погляд, нарахування пені неправомірне.

Оскаржити рішення податкового органу можна в адміністративному чи в судовому порядку. Детальніше про це можна почитати тут, тут.

Наприклад, можна оскаржити в адміністративному порядку - подати скаргу до податкового органу вищого рівня, протягом 10 робочих днів, наступних за днем прийняття податковим органом рішення, що оскаржується. В розглядуваній ситуації – за днем нарахування пені.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»