• Посилання скопійовано

Оподаткування при поверненні орендованого авто разом з шинами та страхівкою

ТОВ, платник податку на прибуток та ПДВ, орендував у свого засновника, що є ФОПом, автомобілі. На ці автомобілі ТОВ придбавало шини за свій рахунок, а також здійснювало (оплачувало) страхування КАСКО. Як оформити передачу шин при поверненні авто з оренди? Що з оподаткуванням?

Щодо оплати страхування КАСКО

Це питання ми детально розглядали тут.

Оплата такого страхування є доходом фізособи – власника автомобіля згідно з пп. 164.2.16 ПКУ. Тому ТОВ при оплаті страхування мало сплатити з такої сплаченої суми ПДФО (18%) і ВЗ (1,5%), та відобразити в додатку 4ДФ з ознакою «124».

Причому оскільки такий дохід надається фізособі у негрошовій формі, база оподаткування для утримання ПДФО збільшується на «натуральний» коефіцієнт, згідно з пп. 164.5 ПКУ. Для ставки ПДФО 18% коефіцієнт складає 1,21951.

Для утримання ВЗ база оподаткування визначається в розмірі сплаченої суми страхування, без збільшення на коефіцієнт.

Детальніше про проблеми, пов’язані із застосуванням «натурального» коефіцієнта, можна почитати тут.

 

Щодо шин

Відповідно до ст. 801 ЦКУ наймач зобов'язаний підтримувати транспортний засіб у належному технічному стані. Витрати, пов'язані з використанням транспортного засобу, в тому числі зі сплатою податків та інших платежів, несе наймач.

Відповідно до пп. 3.19 Положення №102, операції щодо заміни на ДТЗ шин та акумуляторних батарей не належать до реконструкції, модернізації, технічного переозброєння та інших видів поліпшення ДТЗ.

Тобто, з точки зору НП(С)БО 7 заміна шин не є поліпшенням автомобіля. Це витрати, що здійснюються для підтримання об’єкта ОЗ в робочому стані. А тому згідно з п. 15 НП(С)БО 7 вартість встановлених на автомобіль шин має включатися до складу витрат вже в момент встановлення на автомобіль.

Хоча є й інша точка зору щодо відображення витрат на заміну шин — шини до моменту списання внаслідок непридатності обліковуються на субрахунку 207.​

Детально ми розглядали особливості обліку шин тут.

З наведеного можна зробити такі висновки: якщо для обліку шин ТОВ обрало перший варіант, то при поверненні орендодавцеві автомобіля разом із встановленими шинами, на наш погляд, відсутні підстави нараховувати ПДВ на вартість переданих шин. На податковий облік податку на прибуток, на оподаткування ПДФО і ВЗ така операція також не вплине. Тому що шини вже списані з балансу на витрати і орендодавцеві підприємство передає укоплектований шинами автомобіль, а не окремо шини. Адже ТОВ отримало автомобіль разом з шинами і повернути має також з шинами.

Якщо обрано другий варіант, то, на наш погляд, має спрацьовувати така сама логіка, як і за першого варіанту. ТОВ отримало автомобіль з шинами і повернути має такий самий автомобіль з шинами. Причому орендодавця не має обходити питання, яким чином орендар відображає заміну шин в обліку. Тому, на наш погляд, при поверненні автомобіля з шинами за другого варіанту обліку також не має бути податкових наслідків ані з ПДВ, ані з податку на прибуток, ані з ПДФО і ВЗ. Перед поверненням автомобіля встановлені на автомобіль шини можна списати на витрати на підставі акту довільної форми. Тобто, окремо документувати передачу шин орендодавцеві, на наш погляд, не потрібно. Адже орендодавцеві передається, повторимося, автомобіль, а не шини.

Але для другого варіанту є й інше розуміння щодо оподаткування. Про таку іншу точку зору можна почитати тут.

Згідно з іншою точкою зору передача шин орендодавцеві розглядається як безоплатна передача. Тому нараховується ПДВ, як при безоплатній передачі. А також утримуються ПДФО і ВЗ, оскільки така безоплатна передача розглядається як надання додаткового блага фізособі. Щодо податку на прибуток, то податкових різниць для такої ситуації немає.

 

Висновок

Вище ми навели два варіанти обліку шин і можливий вплив обраного варіанту на оподаткування. Причому чіткої однозначної відповіді в чинному законодавстві немає. Тому з наведених варіантів ТОВ має самостійно обрати варіант, який вважає для себе прийнятнішим. Для уникення непорозумінь може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»