• Посилання скопійовано

Оренда паю: оподаткування

В договорі оренди земельного паю прописано, що орендна плата виплачується орендодавцю в розмірі 5 000 грн. Виплата орендної плати здійснюється в натуральній формі 1 т. зернової продукції. Чи застосовувати коефіцієнт до ПДФО та ВЗ, якщо в договорі за вимогою орендодавця прописано не суму нарахування орендної плати, а суму до виплати 5 000 грн?

Нарахована фізособі-орендодавцю орендна плата за оренду земельної частки (паю) включається, до його загального місячного (річного) оподатковуваного доходу згідно пп. 164.2.5 ПКУ

Орендарем паю, як правило, є фізособа-підприємець, фермерське господарство або юридична особа, і такий орендар є податковим агентом для фізособи-орендодавця відповідно до пп. 170.1.1 ПКУ. При цьому об'єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеної у договорі оренди, але не меншої за мінімальну суму орендного платежу, встановлену законодавством з питань оренди землі.

Указом № 92 запроваджено плату за оренду земельних ділянок сільськогосподарського призначення, земельних часток (паїв) у розмірі, не меншому ніж 3% від визначеної відповідно до законодавства вартості земельної ділянки, земельної частки (паю), та поступове збільшення цієї плати залежно від результатів господарської діяльності та фінансово-економічного стану орендаря. Базою для визначення мінімального розміру орендної плати за земельну частку (пай) є нормативна грошова оцінка земельної ділянки. Значення нормативної грошової оцінки земель щороку уточнюється на коефіцієнт індексації, який визначається відповідно до законодавства.

Тож, орендар має утримати ПДФО із доходу під час його нарахування/виплати у розмірі 18% (пп. 170.1.4 ПКУ) та військовий збір за ставкою 1,5% (п. 16-1 підр. 10 розд. ХХ ПКУ). Вказані податки утримуються з суми орендної плати та за її рахунок. Сплату податків та зборів проводять до бюджету не пізніше 30 календарних днів місяця, що настає за місяцем нарахування доходу (пп. 168.1.5 ПКУ). Орендар перераховує ПДФО до бюджету за місцезнаходженням таких об’єктів оренди (земельної ділянки) (пп. 168.4.9 ПКУ), а ВЗ- за своїм місце¬знаходженням (реєстрації).

Тому розглядаючи ситуацію, для уникнення непорозумінь, в договорі сума оренди паю має бути вказана брутто, тобто в сумі до утримання ПДФО та ВЗ. Для орендодавців — фізичних осіб варто також включити до договору оренди інформацію про суму орендної плати, види та ставки утримуваних з неї платежів (у цьому випадку — ПДФО за ставкою 18% та ВЗ за ставкою 1,5%), а також про суму-нетто орендної плати, яку буде виплачено орендодавцеві після утримання ПДФО та ВЗ. 

Тож потрібно уважно передивитися умови договору на виявлення суми-брутто. Якщо такої немає, то вказана сума в договорі є тією сумою, з якої потрібно утримати ПДФО та ВЗ. Сплачені ПДФО та ВЗ за рахунок орендаря підлягають поверненню орендодавцем. У разі неповернення сплачені орендарем за власний рахунок податки та збори, будуть для орендодавця ще одним додатковим благом та знову ж таки підлягатимуть оподаткуванню ПДФО за ставкою 18% та ВЗ – див. тут

Якщо ж орендодавець отримав дохід від надання в оренду земельного паю орендарю – фізичній особі, то він повинен самостійно прозвітувати про отримані доходи шляхом подання декларації про майновий стан і доходи та самостійно нараховувати та сплатити ПДФО та військовий збір.

Крім того, зважаючи на те, що в договорі вказано суму, а орендодавцеві надається 1 т. зернової продукції натуральний коефіцієнт (пп. 164.5 ПКУ) застосовувати не потрібно. Він застосовується лише у випадку, якщо договір передбачає натуральну форму оплати, оскільки це рахується як продаж продукції у рахунок зарахування зобов'язань з виплати орендної плати паю, а не виплата доходу в натуральній формі.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Оплата операції фізособі: податкові наслідки
    Підприємство хоче оплатити медичну операцію фізичній особі, яка не є її працівником. Які податкові наслідки у підприємства та фізичної особи? Як оформити оплату?
    02.05.202415
  • Особливості плати за землю за пп. 284.4 ПКУ
    Підприємство займається діяльністю за кодом КВЕД 08.11. Має держакт на право постійного користування земельною ділянкою площею 25,0856 га з цільовим призначенням - для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємствами, що пов'язані з користуванням надрами. Але в спецдозволі на користування надрами зазначено тільки 16,2 га з ймовірними покладами корисних копалин. Як застосовувати пп. 284.4 ПКУ?
    02.05.202422
  • Як оформити та оподаткувати безповоротну фіндопомогу фізособі?
    Як документально оформити надання від ТОВ безповоротної фінансової допомоги фізособі - працівнику або непрацівнику ТОВ? Чи обов’язково зазначати підставу надання фіндопомоги, якщо зі всієї суми будуть сплачуються податки?
    02.05.2024354
  • Придбали майновий комплекс, а землю не оформили: хто сплачує земельний податок?
    Підприємство придбало нежитловий майновий комплекс (виробничі, адміністративні, господарські будівлі). Оформлення земельної ділянки під будівлями не було проведено. Підприємство проводить дії по укладанню договору оренди земельної ділянки з місцевою територіальною громадою. Ці приміщення здаються в оренду. Чи є у підприємства підстави сплачувати земельний податок?
    01.05.2024221
  • Хто сплачує податок на нежитлову нерухомість, якщо її передано в оренду?
    Фізична особа – власник нежитлового приміщення (склад для зберігання зерна) передала його в оренду ТОВ. ТОВ використовує його за цільовим призначенням. Хто в даному випадку є платником податку на нерухомість?
    30.04.202431