• Посилання скопійовано

Земельний податок для ФОПа у м. Миколаєві за 2022 рік

ФОП зареєстрований у м. Миколаєві. Має у власності земельну ділянку. Чи має право не сплачувати податок на землю? Чи потрібно подавати уточнюючий розрахунок, якщо в січні до початку військового стану була подана декларація з податку, але за період з січня по грудень ніяких платежів не робили?

Звільнення від сплати податку

Відповідно до пп. 69.14 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ тимчасово, на період з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком, у якому припинено або скасовано воєнний, надзвичайний стан, не нараховується та не сплачується плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності):

  • за земельні ділянки (земельні частки (паї), що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями РФ, та перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, а також 
  • за земельні ділянки (земельні частки (паї), визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди.

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями РФ, визначається КМУ.

Території, визначені КМУ.

Згідно з Постановою КМУ від 06.12.2022 р. №1364 такий Перелік повинен затвердити Мінреінтеграції.

На момент підготовки цієї консультації Переліку від Мінінтеграції ще немає. Але якщо він з’явиться і наявні у платника земельні ділянки знаходитимуться на територіях, визначених Переліком, не потрібно буде нараховувати і платити податок на землю за період з березня по грудень 2022 року. 

Території, визначені військовими адміністраціями.

Якщо відповідна військова адміністрація визначила території, засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди, і належні платнику земельні ділянки знаходяться на таких територіях, щодо таких ділянок також не потрібно нараховувати та платити податок на землю.

Але щоб скористатися цією нормою потрібно мати відповідне рішення військової адміністрації, в якому земельна ділянка ФОП знаходиться на такій території.

 

Подання уточнюючих декларацій

Якщо платник попадає під наведену пільгу, він подає уточнюючу декларацію, в якій зменшує нарахування земельного податку з березня по грудень 2022 року. Приклад заповнення уточнюючої декларації наведено на сайті податкової тут. Проте податок за січень та лютий 2022 року платити потрібно.

 

Відсутність можливості своєчасно виконувати податковий обов’язок

Якщо у платника податку під час воєнного стану немає можливості виконувати податковий обов’язок із сплати податку, він звільняється від відповідальності, якщо виконає такий обов’язок протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні (див. пп. 69.1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ).

Але неможливість виконання потрібно підтвердити згідно з Порядком, затвердженим Наказом Мінфіну від 29.07.2022 р. № 225. Причому підтвердні документи потрібно було подати до 30.09.2022 р. Детальніше про таке підтвердження можна почитати тут, тут, тут, тут.

Якщо ж у платника не було можливості подати документи до 30.09.2022 р., він це може зробити не пізніше 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей (абзац 2 пункту 4 р. ІІ Порядку). 

Якщо ж можливість подати документи була, а платник не подав до 30.09.22 р., він не зможе скористатися розглядуваною пільгою.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Чи нараховується пеня внаслідок зменшення плати за землю?
    ФОП має договір оренди землі комунальної власності на території активних бойових дій. Згідно з пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ 14.03.2024 р. подано уточнюючий розрахунок за 2022 рік на зменшення орендної плати. До цього був податковий борг за 2022 р. Але датою подання уточнюючого розрахунку в ІКПП нарахована пеня. Чи правомірне нарахування пені?
    27.03.202416
  • Зміна цільового призначення земельної ділянки: що з земельним податком?
    Релігійна організація придбала земельну ділянку з кодом цільового призначення 02.07 (для іншої житлової забудови). В майбутньому планується на цій ділянці будувати храм. Якщо код цільового призначення буде змінено на 03.04 (для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій), чи може релігійна організація застосувати пільгу відповідно до пп. 283.1.8 ПКУ?
    14.03.202450
  • Залучення платних фахівців для проєкту благодійного фонду: оплата та оподаткування
    Благодійний фонд планує запустити проєкт для навчання дітей (творчу студію). Для проведення зайнять планується запрошувати фахівців на оплатній основі. Як оформити таку оплату?
    13.03.202424
  • Чи повинні релігійні організації подавати декларацію з плати за землю за 2024 рік?
    Релігійна організація має пільгу з податку на землю згідно з пп. 283.1.7 ПКУ. В минулому році декларацію подавали, хоча податок не сплачували, в довіднику пільг був відповідний код – 18010505. Але в останньому довіднику пільг такого коду вже немає. Як складати декларацію у 2024 році?
    07.03.202459
  • Чи сплачувати податок з доходів нерезидентів з вартості послуг зберігання інформації?
    ТОВ сплачує за послуги зберігання інформації нерезиденту, юрособі з Німеччини. Чи потрібно заповнювати додаток ПН? Якщо, так, чи правильно сплачену суму за послуги показати в рядку 17 "Інші доходи"? Чи потрібно отримати якісь документи від постачальника-нерезидента, що підтверджують його податковий статус, якщо з Німеччиною є Конвенція для запобігання подвійного оподаткування?
    07.03.2024189