• Посилання скопійовано

Оплата підприємством житла працівнику: оподаткування

Компанія оплачує проживання працівника у місці локації підприємства. Як правильно нарахувати дохід у вигляді такого додаткового блага? Коли потрібно сплатити ПДФО та військовий збір?

Відповідно до ст. 9-1 КЗпП, підприємства, установи, організації в межах своїх повноважень і за власні кошти можуть встановлювати додаткові трудові і соціально-побутові пільги для працівників, ніж ті, що встановлені законодавством.

Тобто до таких соціально-побутових пільг може відноситися і забезпечення працівників житлом за кошти роботодавця.

Забезпечення житлом працівників може визначається змістом колективного договору (ст. 13 КЗпП та ст. 7 Закону №3356).

Надавати житло в користування працівнику можна шляхом надання, наприклад, власного житла: квартири чи кімнати в гуртожитку, які обліковуються на балансі підприємства або надавати в користування орендоване житло у третіх осіб (його може винаймати саме підприємство або працівник, якому надалі такі витрати будуть відшкодовані).

 

Оподаткування ЄСВ

Згідно з абз. 1 п. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ, базою нарахування ЄСВ для роботодавців є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону про оплату праці, та суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Крім того, абз. 6 пп. 2.3.4 Інструкції № 5 передбачено, що виплати, зокрема, які мають індивідуальний характер (оплата квартири та найманого житла, гуртожитків тощо) є виплати соціального характеру у грошовій і натуральній формі, що відносяться до інших заохочувальних та компенсаційних виплат.

Також, Переліком №1170, яким передбачено види виплат, що здійснюються за кошти роботодавця, та на які не нараховується ЄСВ, не передбачено витрат на оплату житла працівникам. 

Отже, на витрати, що понесені роботодавцем в зв’язку з оплатою орендованого житла працівнику, нараховується ЄСВ. Оскільки такі витрати включаються до фонду оплати праці, то вони належать до складу заробітної плати та відображаються у Додатку 1 об’єднаної звітності.

 

ПДФО та додаткове благо

Відповідно до пп. «а» пп. 164.2.17 ПКУ, дохід, отриманий працівником як додаткове благо у вигляді вартості використання житла, інших об'єктів матеріального або нематеріального майна, що належать роботодавцю, наданих платнику податку в безоплатне користування, або компенсації вартості такого використання, крім випадків, коли таке надання зумовлено виконанням платником податку трудової функції відповідно до трудового договору (контракту) чи передбачено нормами колективного договору або відповідно до закону в установлених ними межах.

Таким чином, якщо роботодавець надає у користування працівнику орендоване житло, то навіть не зважаючи на те, що це передбачено трудовим договором, то вартість оренди рахуватиметься для працівника додатковим благом та оподатковуватиметься ПДФО за ставкою 18%. А оскільки дохід надається працівнику у негрошовій формі, то базою оподаткування ПДФО буде вартість такого доходу, розрахована за звичайними цінами, помножена на «натуральний» коефіцієнт 1,219512.

 

Військовий збір

Об’єктом оподаткування військовим збором є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід (п. 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ). Отже, якщо із вартості надання житла працівнику утримується ПДФО, то потрібно утримувати і ВЗ у розмірі 1,5%, але при цьому не застосовується натуральний коефіцієнт.

У Додатку 4ДФ об’єднаної звітності такий дохід відображатиметься за ознакою "126".

Увага! Виняток! У випадку, якщо роботодавець надає працівникам у користування власне житло, що обліковується на балансі, і таке надання передбачене трудовим (колективним) договором — тоді ПДФО та ВЗ не буде. Також не буде і ЄСВ, оскільки житло надане працівникові безкоштовно. А порядок визначення розміру негрошового доходу Законом про ЄСВ не передбачений. Аналогічна думка зазначена у листі ДФСУ від 24.05.2017 р. № 324/6/99-99-13-02-03-15/ІПК.

 

Строки сплати податків

Якщо оподатковуваний дохід надається у негрошовій формі чи виплачується готівкою з каси податкового агента, ПДФО сплачується (перераховується) до бюджету протягом 3 банківських днів з дня, що настає за днем такого нарахування (виплати, надання). Норми визначені п. 168.1 ПКУ.

Військовий збір сплачують у ті ж самі строки, що і ПДФО.

Строк сплати ЄСВ, в цьому випадку, здійснюватиметься під час кожної виплати (абз. 2 ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ). 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Чи нараховується пеня внаслідок зменшення плати за землю?
    ФОП має договір оренди землі комунальної власності на території активних бойових дій. Згідно з пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ 14.03.2024 р. подано уточнюючий розрахунок за 2022 рік на зменшення орендної плати. До цього був податковий борг за 2022 р. Але датою подання уточнюючого розрахунку в ІКПП нарахована пеня. Чи правомірне нарахування пені?
    27.03.202414
  • Зміна цільового призначення земельної ділянки: що з земельним податком?
    Релігійна організація придбала земельну ділянку з кодом цільового призначення 02.07 (для іншої житлової забудови). В майбутньому планується на цій ділянці будувати храм. Якщо код цільового призначення буде змінено на 03.04 (для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій), чи може релігійна організація застосувати пільгу відповідно до пп. 283.1.8 ПКУ?
    14.03.202450
  • Залучення платних фахівців для проєкту благодійного фонду: оплата та оподаткування
    Благодійний фонд планує запустити проєкт для навчання дітей (творчу студію). Для проведення зайнять планується запрошувати фахівців на оплатній основі. Як оформити таку оплату?
    13.03.202424
  • Чи повинні релігійні організації подавати декларацію з плати за землю за 2024 рік?
    Релігійна організація має пільгу з податку на землю згідно з пп. 283.1.7 ПКУ. В минулому році декларацію подавали, хоча податок не сплачували, в довіднику пільг був відповідний код – 18010505. Але в останньому довіднику пільг такого коду вже немає. Як складати декларацію у 2024 році?
    07.03.202459
  • Чи сплачувати податок з доходів нерезидентів з вартості послуг зберігання інформації?
    ТОВ сплачує за послуги зберігання інформації нерезиденту, юрособі з Німеччини. Чи потрібно заповнювати додаток ПН? Якщо, так, чи правильно сплачену суму за послуги показати в рядку 17 "Інші доходи"? Чи потрібно отримати якісь документи від постачальника-нерезидента, що підтверджують його податковий статус, якщо з Німеччиною є Конвенція для запобігання подвійного оподаткування?
    07.03.2024189