• Посилання скопійовано

Податки при списанні ТОВ заборгованості ФОП

ТОВ здійснило передоплату ФОП на ІІІ групі ЄП, відобразивши в додатку 4ДФ з ознакою «157». ФОП послуги не надав і припинив підприємницьку діяльність (ліквідувався). ТОВ списало заборгованість в бухобліку: Дт 944 Кт 37. Які податкові наслідки (податок на прибуток з різницями, ПДФО, ВЗ)?

Податок на прибуток

Списана заборгованість зменшила фінрезультат до оподаткування і, як наслідок об’єкт оподаткування податком на прибуток.

Але при списанні заборгованості платник, який коригує фінрезультат до оподаткування на податкові різниці, має застосувати різниці, встановлені пп. 139.2 ПКУ.

На суму витрат від списаної заборгованості фінрезультат до оподаткування збільшується (пп. 139.2.1 ПКУ).

А зменшити фінрезультат до оподаткування можна тільки на суму списаної заборгованості, яка відповідає ознакам безнадійної заборгованості, наведеним в пп. 14.1.11 ПКУ.

З наведених у цьому підпункті ознак немає такої, як в розглядуваній ситуації. Тому, на наш погляд, у підприємства відсутні підстави для зменшення фінрезультату до оподаткування на податкові різниці.

 

ПДФО та ВЗ

Варто зазначити, що доходом ФОП на ЄП групи 3 є дохід, отриманий в грошовій формі.

Таким чином, на момент здійснення передоплати ФОП мав включити отриману суму передоплати до складу свого підприємницького доходу і сплатити з нього ЄП.

А підприємство, в свою чергу, показало виплату такого доходу в додатку №4ДФ з ознакою доходу «157». Тобто, показало як виплату підприємницького доходу.

Разом з тим, відповідно до пп. 165.1.55 ПКУ, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються основна сума боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності у сумі, що не перевищує 25 % однієї мінзарплати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року.

Мінімальна зарплата станом на 01.01.2022 р. – 6500 грн. Таким чином, сума заборгованості, яку можна списати без оподаткування ПДФО і ВЗ, складає 1625 грн. (6500 х 25%).

В додатку 4ДФ сума такої списаної заборгованості відображається з ознакою доходу «189».

Поряд з цим, якщо сума заборгованості перевищує зазначену вище величину, і заборгованість прощається (анулюється) кредитором за його самостійним рішенням, така сума включається до оподатковуваного доходу, як додаткове благо згідно з п. «д» пп. 164.2.17 ПКУ.

Причому кредитор зобов’язаний повідомити платника податку - боржника шляхом направлення рекомендованого листа з повідомленням про вручення або шляхом укладення відповідного договору, або надання повідомлення боржнику під підпис особисто про прощення (анулювання) боргу та включити суму прощеного (анульованого) боргу до додатку 4ДФ (з ознакою доходу «126», за підсумками звітного періоду, у якому такий борг було прощено. Боржник самостійно сплачує податок з таких доходів та відображає їх у річній податковій декларації. У разі неповідомлення кредитором боржника про прощення (анулювання) боргу у зазначеному порядку, такий кредитор зобов’язаний виконати всі обов’язки податкового агента щодо зазначених доходів, тобто, утримати ПДФО, ВЗ і сплатити їх до бюджету.

Якщо підійти до норм пп. 165.1.55 і пп. «д» пп. 164.2.17 ПКУ формально, в розглядуваній ситуації підприємство має застосувати одну з них, залежно від суми боргу.

Наприклад, якщо борг за рішенням підприємства списується (анулюється) в 2022 році, то якщо сума списаного боргу більша за 1625 грн, до нього застосовуються норми пп. «д» пп. 164.2.17 ПКУ. Тобто, підприємство має повідомити фізособу про списання боргу, а фізособа має самостійно подати декларацію і сплатити податки. Якщо ж підприємство не повідомить фізособу, воно має утримати податки самостійно і перерахувати їх до бюджету. Окрім того, в обох цих випадках, як з повідомленням, так і без повідомлення фізособи, підприємство має відобразити суму списаного боргу в додатку 4ДФ, з ознакою доходу «126».

Фактично в розглядуваній ситуації одну й ту саму суму буде оподатковано двічі – один раз ЄП, другий ПДФО і ВЗ.

Але, на жаль, ПКУ не містить виключення з загального правила оподаткування суми списаного боргу. На наш погляд, сума списаного боргу розглядається як окремий, самостійний об’єкт оподаткування.

На жаль, думка податкової з цього питання нам невідома. Припускаємо, що податкова може стояти на іншій позиції. Тому може бути доречним отримати з цього питання індивідуальну податкову консультацію.

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Нецільова благодійна допомога фізособі грошима: правила оподаткування
    Чи є обмеження щодо суми надання нецільової благодійної допомоги працівнику та не працівнику підприємства і як вона оподатковується? Чи є збільшення фінансового результату до оподаткування на цю допомогу?
    Сьогодні 16:179
  • Що буде з податками у ФОПа-таксиста, який уклав договір про використання платформи Bolt?
    ФОП – платник єдиного податку ІІІ групи, без ПДВ, укладає договір щодо перевезень з Bolt-нерезидентом. Кошти від пасажирів надходять на рахунок Bolt - нерезидента. Потім ФОП отримує від цього нереидента оплату за послуги з перевезення, але на валютний рахунок. Чи виникає податкове зобов’язання з ПДВ у ФОПа?
    Сьогодні 14:5612
  • Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і використовуючи власні приміщення, станки, електроенергію, робочу силу тощо виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    16.04.202418
  • Коли сплачувати орендну плату за земельні ділянки комунальної та державної власності?
    Підприємство уклало з міською радою договір оренди земельної ділянки. Додаткову угоду до цього договору щодо застосування нової НГО земельної ділянки укладено та зареєстровано 29.02.2024 р. Розмір орендної плати було зменшено з 12000 грн до 10000 грн за місяць. Договором та додатковою угодою не визначено, з якого періоду застосовувати нову НГО. Який розмір орендної плати зазначити в декларації з плати за землю після зміни НГО?
    15.04.2024313
  • Чи нараховується пеня внаслідок зменшення плати за землю?
    ФОП має договір оренди землі комунальної власності на території активних бойових дій. Згідно з пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ 14.03.2024 р. подано уточнюючий розрахунок за 2022 рік на зменшення орендної плати. До цього був податковий борг за 2022 р. Але датою подання уточнюючого розрахунку в ІКПП нарахована пеня. Чи правомірне нарахування пені?
    27.03.202430