• Посилання скопійовано

Оподаткування при даруванні та продажу частки в СК

ТОВ сформувало СК внесками юрособи 90% (900 грн) і фізособи - 10%. Прийнято рішення про продаж/дарування 90% частки (в розмірі 900 грн) фізособі. Які податки виникатимуть у ТОВ і фізособи?

Дарування

Детально це питання розглядалося, приміром, тут, тут.

Договір дарування укладається між юрособою власником 90% частки і фізособою власником 10% частки. Сторони складають також акт приймання-передачі частки.

Надалі учасник, який отримав частку в подарунок (фізособа), має звернутися до держреєстратора для реєстрації змін у складі часток і учасників ТОВ.

Разом з тим, якщо статут містить перелік учасників і розмір їх часток, доведеться вносити зміни до статуту і окрім наведеного вище, проводити процедуру держреєстрації змін до статуту.

При зміні учасників внаслідок дарування частки в бухгалтерському обліку ТОВ потрібно відобразити таку зміну в аналітиці субрахунку 401. Тобто, замість двох учасників буде один. На податковий облік ТОВ зазначена зміна не вплине.

Стосовно оподаткування доходу фізособи у вигляді безоплатно отриманих КП.

Відповідно до пп. 174.6 ПКУ доходи у вигляді дарунка, нараховані (виплачені, надані) платнику податку юридичною особою або самозайнятою особою, оподатковуються на загальних підставах, передбачених цим розділом для оподаткування додаткового блага.

Тобто, оподатковує такий дохід юрособа, яка подарувала частку.

До доходу у вигляді додаткового блага відноситься в тому числі вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), визначеної за правилами звичайної ціни (пп. «е» пп. 164.2.17 ПКУ).

Звичайна ціна – це за загальним правилом договірна ціна (див. пп. 14.1.71 ПКУ). Таким чином, якщо сторони домовилися про дарування частки за номіналом – 900 грн, - то така ціна і буде звичайною.

Причому оскільки фізособа отримує дохід не коштами, а у вигляді КП, тобто, в негрошовій формі, база оподаткування ПДФО визначається з урахуванням «натурального» коефіцієнта згідно з п. 164.5 ПКУ, який для ставки 18% складає 1,219512.

Виплату зазначеного доходу юрособа відображає в додатку 4ДФ до Об'єднаної звітності з ознакою доходу «126».

Оскільки дана виплата оподатковується ПДФО, з неї також утримується і ВЗ за ставкою 1,5% (див. п. 1.2 п. 16-1 підр. 10 розд. ХХ ПКУ). Але на відміну від ПДФО для визначення бази оподаткування ВЗ застосування «натурального» коефіцієнта ПКУ не передбачає. Так само консультує і податкова, приміром в підкатегорії 126.05 ЗІР, відповідаючи на питання: «Чи застосовується підвищуючий коефіцієнт до доходів, виплачених у негрошовій формі, для розрахунку військового збору?».

Відповідно до пп. 170.2.2 ПКУ інвестиційний актив, подарований платнику податку чи успадкований платником податку, вважається придбаним за вартістю, що дорівнює сумі державного мита та податку з доходів фізичних осіб, сплачених у зв'язку з таким даруванням чи успадкуванням. Якщо фізособа надалі продаватиме такі КП, до витрат можна буде включити суму сплаченого мита та ПДФО. Зверніть увагу, що військовий збір при цьому на витрати не відноситься.

 

Продаж.

При зміні учасників внаслідок купівлі-продажу частки в бухгалтерському обліку ТОВ потрібно відобразити таку зміну в аналітиці субрахунку 401. Тобто, замість двох учасників буде один. На податковий облік ТОВ зазначена зміна не вплине.

Податковий і бухгалтерський облік продажу КП юрособою ми розглядали, приміром, тут.

Для фізособи, яка придбала КП, вартість придбання формуватиме витрати на придбання інвестиційного активу. Тому якщо надалі фізособа продаватиме такий актив, дохід від продажу з метою оподаткування зменшуватиметься на такі витрати, згідно з нормами п. 170.2 ПКУ.

Оскільки фізособа придбала КП, тобто понесла витрати, а не отримала доходи, то за загальним правилом об’єкта оподаткування ПДФО і ВЗ на етапі придбання не виникає.

Щоправда, об’єкт оподаткування може виникати на суму знижки, якщо КП продані із знижкою. Утримувати податки має юрособа, яка продає КП. Детально це питання ми розглядали, приміром, тут. Хоча застосовно до продажу КП незрозуміло, що вважати знижкою. Єдиного розуміння і вирішення цього питання немає. На наш погляд, якщо КП продаватимуться за номіналом (900 грн. в розглядуваній ситуації), питання із знижкою виникати не повинно.

 

Читайте також:

Дарування частки одним засновником ТОВ іншому: як облікувати?

Податкові наслідки при продажу та даруванні корпоративних прав (КП)

Продаж корпоративних прав: що з оподаткуванням?

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Нецільова благодійна допомога фізособі грошима: правила оподаткування
    Чи є обмеження щодо суми надання нецільової благодійної допомоги працівнику та не працівнику підприємства і як вона оподатковується? Чи є збільшення фінансового результату до оподаткування на цю допомогу?
    19.04.202410
  • Що буде з податками у ФОПа-таксиста, який уклав договір про використання платформи Bolt?
    ФОП – платник єдиного податку ІІІ групи, без ПДВ, укладає договір щодо перевезень з Bolt-нерезидентом. Кошти від пасажирів надходять на рахунок Bolt - нерезидента. Потім ФОП отримує від цього нереидента оплату за послуги з перевезення, але на валютний рахунок. Чи виникає податкове зобов’язання з ПДВ у ФОПа?
    19.04.202412
  • Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і використовуючи власні приміщення, станки, електроенергію, робочу силу тощо виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    16.04.202418
  • Коли сплачувати орендну плату за земельні ділянки комунальної та державної власності?
    Підприємство уклало з міською радою договір оренди земельної ділянки. Додаткову угоду до цього договору щодо застосування нової НГО земельної ділянки укладено та зареєстровано 29.02.2024 р. Розмір орендної плати було зменшено з 12000 грн до 10000 грн за місяць. Договором та додатковою угодою не визначено, з якого періоду застосовувати нову НГО. Який розмір орендної плати зазначити в декларації з плати за землю після зміни НГО?
    15.04.2024326
  • Чи нараховується пеня внаслідок зменшення плати за землю?
    ФОП має договір оренди землі комунальної власності на території активних бойових дій. Згідно з пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ 14.03.2024 р. подано уточнюючий розрахунок за 2022 рік на зменшення орендної плати. До цього був податковий борг за 2022 р. Але датою подання уточнюючого розрахунку в ІКПП нарахована пеня. Чи правомірне нарахування пені?
    27.03.202430