• Посилання скопійовано

Податкові наслідки при продажу та даруванні корпоративних прав (КП)

Які податкові наслідки сторін договору при продажу юрособою - "малодохідником", платником ПДВ фізособі КП за ціною нижче номіналу; продажу фізособою іншій фізособі КП за ціною нижче номіналу; даруванні фізособою іншій фізособі КП?

Продаж юрособою - "малодохідником", платником ПДВ фізособі КП за ціною нижче номіналу

Оподаткування юрособи

Податок на прибуток

Доходи чи витрати від продажу КП збільшують чи зменшують фінрезультат до оподаткування, визначений у фінзвітності. Причому податкові різниці для цієї ситуації ПКУ не передбачені. Те саме зазначає податкова, відповідаючи на питання в підкатегорії 102.15, ЗІР: «Як враховуються при обчисленні фінансового результату до оподаткування різниці щодо операцій з продажу або іншого відчуження корпоративних прав в іншій, ніж цінні папери, формі?».

 

ПДВ

Відповідно до пп. 196.1.1 ПКУ, операції з продажу за кошти корпоративних прав не є об’єктом оподаткування ПДВ. Аналогічно пише податкова, відповідаючи на питання в підкатегорії 101.04, ЗІР: «Чи є об’єктом оподаткування ПДВ операція з продажу за кошти цінних паперів та корпоративних прав, виражених в інших, ніж цінні папери, формах (в тому числі, якщо ціна продажу вища за їх номінальну вартість)?».

 

ПДФО і ВЗ

Відповідно до пп. «е» пп. 164.2.17 ПКУ, сума знижки звичайної ціни (вартості) товарів (робіт, послуг), індивідуально призначеної для платника податку є доходом фізособи у вигляді додаткового блага.

Таким чином, якщо КП продані із знижкою, суму такої знижки включають до складу оподатковуваного доходу фізособи, з урахуванням «натурального» коефіцієнта за пп. 164.5 ПКУ.

Хоча податкова пише дещо інше. Наприклад, читаємо її відповідь на питання в підкатегорії 103.02, ЗІР: «Чи оподатковується ПДФО дохід ФО у вигляді знижки з вартості придбаних у ТОВ корпоративних прав (частки в статутному капіталі)?».

Податкова зазначає, що знижка оподатковується як інші доходи, відповідно до пп. 164.2.20 ПКУ. Але очевидно, що методика оподаткування тут така сама, як і в разі додаткового блага – об’єкт оподаткування обчислюють з урахуванням «натурального» коефіцієнта.

Юрособа в цьому разі має виконати функції податкового агенту, тобто, утримати ПДФО, ВЗ, перерахувавши їх до бюджету і відобразити такий дохід у формі №4ДФ (колишня №1ДФ).

Хоча варто сказати, з практичної точки зору виконати цю норму проблематично. Адже немає розуміння, що вважати звичайною ціною КП, як цю ціну розраховувати. Що вважати ринковою ціною КП. Наприклад, за визначенням пп. 14.1.71 ПКУ, звичайна ціна – це договірна ціна. Тобто, якщо, наприклад, номінальна вартість КП 10 млн грн, а їх продають за 1 грн, то звичайною ціною буде договірна – 1 грн. Ця ж ціна буде і ринковою. А відтак, якщо КП продані за ринкову ціну, то і знижки немає. 

Проте з практичної точки зору, очевидно, податкова за ринкову буде брати номінальну вартість. Тому, якщо юрособа в цій ситуації не утримає податки, скоріш за все, податкова донарахує ці податки із штрафними санкціями. Якщо справа дійде до суду, невідомо, як віднесеться до неї суд. Мабуть, все залежатиме від особливостей кожної конкретної ситуації. Таким чином, кожна юрособа має самостійно визначитися, оподатковувати чи ні суму знижки. Якщо ні, то чи відчуває юрособа в собі силу доказувати свою правоту, якщо справа дійде до суду. 

 

Оподаткування фізособи

Оподатковується знижка – ПДФО і ВЗ. Але оподатковує знижку юрособа, про що ми зазначили вище. Фізособа не повинна в цьому разі щось додатково оподатковувати чи подавати декларацію. Продаж фізособою іншій фізособі КП за ціною нижче номіналу.

У фізособи, яка продала. Дохід від продажу корпоративних прав визначається за правилами пп. 170.2 ПКУ

Оподатковується прибуток (різниця між доходом і витратами) – ПДФО 18% і ВЗ 1,5%. Наприклад, якщо фізособа придбала КП за 100 000 грн., а продала за 1 грн, то вона отримає збиток 999 999 грн (1 – 100 000). 

Збиток не оподатковується податками. Але доходи і витрати від цієї операції однаково фізособа має показати в податковій декларації, яку вона повинна подати за наслідками року, в якому продані КП.

Збиток переноситься на зменшення доходів за операціями з інвестиційними активами (включаючи КП), наступних років. У фізособи, яка придбала.

Фізособа, яка придбала із знижкою, на суму знижки виникає дохід. Про особливості визначення цього доходу ми писали вище. Але оскільки дохід в сумі знижки отримується не від податкового агенту, фізособа, яка отримала знижку, повинна самостійно подати податкову декларацію за рік, в якому отримано знижку, вказати там суму отриманого доходу, нарахувати ПДФО і ВЗ і сплатити ці податки до бюджету.

 

Дарування фізособою іншій фізособі КП

Фізособа, яка подарувала. Оскільки така фізособа не отримує доходу, вона не сплачує податки (ПДФО і ВЗ). Фізособа, яка отримала дарунок.

Відповідно до п. 174.6 ПКУ, об’єкти дарування, зазначені в п. 174.1 ПКУ, подаровані платнику податку іншою фізичною особою, оподатковуються згідно з правилами, встановленими цим розділом для оподаткування спадщини.

Серед об’єктів, наведених в п. 174.1 ПКУ, є в тому числі КП.  Отже, отримані фізособою як подарунок КП оподатковуються в порядку, встановленому для спадщини.

За нульовою ставкою оподатковуються КП, отримані від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення (п. «а» пп. 174.2.1 ПКУ). Таким чином, ані ПДФО, ані ВЗ тут не нараховуються.

За ставкою ПДФО 5% і ВЗ 1,5% оподатковуються КП, які отримані від фізосіб резидентів України, окрім членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення (пп. 174.2.2 ПКУ).

За ставкою ПДФО 15% і ВЗ 1,5% оподатковуються КП, які отримані від фізосіб нерезидентів.

Таким чином, за отриманими як подарунок КП фізособа резидент має подати річну податкову декларацію, нарахувати податки, якщо дохід оподатковується і перерахувати їх до бюджету.

Також див. тут та тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Фізособа отримала дивіденди від КІК не в повному обсязі: як відобразити в декларації про доходи?
    Фізособа, контролююча особа іноземної компанії, у 2023 р. отримала дивіденди за 2023 р. не в повному обсязі. Остаточний розрахунок буде проведено у 2024 р. У 2023 р. ФО була резидентом України. Як показати суму доходу від дивідендів в декларації про майновий стан та доходи? В які строки фізособа має сплатити податок на доходи та військовий збір по такій декларації?
    22.04.202436
  • Виплата роялті нерезиденту: порядок оподаткування
    ТОВ купує батьківські компоненти насіння кукурудзи у нерезидента (Хорватія). Після реалізації вирощеної продукції відповідно до ліцензійної угоди ТОВ має нарахувати та сплатити роялті. Нерезидент є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ. Як впливає на фінансовий результат нарахування та виплата роялті? Хто є податковим агентом при виплаті роялті?
    09.04.202450
  • Чи включаються реінвестовані дивіденди в дохід інвестора юрособи?
    Засновники підприємства, які є резидентами України юрособами, платниками податку на прибуток (без різниць), прийняли рішення збільшити СК за рахунок нерозподіленого прибутку (реінвестувати дивіденди). Чи потрібно суму реінвестованих дивідендів включати до складу доходу при розрахунку фінрезультату до оподаткування і сплачувати в підсумку податок на прибуток з цієї суми?
    15.03.202439
  • Якщо дивіденди виплачуються з раніше оподаткованого прибутку, авансовий внесок не сплачується
    Підприємство вирішило виплатити дивіденди за 2020 рік. Прибуток за 2020 рік був 20 млн грн, податок сплачений. У структурі власників 30% фізособи, 70% - юрособи-резиденти. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті таких дивідендів та як відображати цю операцію в додатку АВ до декларації з податку на прибуток?
    13.03.202447
  • Як виплатити дивіденди за рік, якщо вже платили за третій квартал?
    Підприємство виплатило дивіденди за третій квартал 2023 року. Як тепер виплатити дивіденди за четвертий квартал? А як виплатити дивіденди за увесь 2023 рік, без врахування дивідендів третього кварталу? Що прописати у протоколі?
    08.03.202485