• Посилання скопійовано

Нарахування пені при самовиправленні

У декларації платника ПДВ за травень 2019 року не зменшено ПК з ПДВ, внаслідок чого недоплата з ПДВ виникла за наслідками декларації за листопад 2019 р. Зараз планується подавати уточнюючий розрахунок, сплативши перед тим недоплату, штраф 3% і пеню. Чи сплачується пеня?

Особливості нарахування пені

Пеня при самовиправленні, шляхом подачі уточнюючого розрахунку за пп. 50.1 ПКУ, нараховується за період починаючи з 91 календарного дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати ПЗ з ПДВ (див. пп. 129.1.3 ПКУ), а закінчується у день зарахування недоплати і штрафу на відповідний бюджетний рахунок (пп. 129.3.1 ПКУ).

Пеня нараховується на суму недоплати і штрафу, із розрахунку 100% річних облікової ставки НБУ, діючої на кожний день протягом періоду нарахування пені.

Строк сплати ПДВ по декларації за листопад 2019 року – 28.12.2019 р. (див. пп. 49.18.1, пп. 57.1, пп. 203.2 ПКУ). 91-й календарний день починається з 28 березня 2020 року. Таким чином, нарахування пені починається з 28.03.2020 р. і має закінчитися в день погашення недоплати і штрафу. 

Але відповідно до пп. 52-1 підр. 10 розд. ХХ ПКУ протягом періоду з 1 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого КМУ на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), платникам податків не нараховується пеня, а нарахована, але не сплачена за цей період пеня підлягає списанню.

Тобто, за період карантину пеня не нараховується. Таким чином, якщо в розглядуваній ситуації подавати уточнюючий розрахунок в період карантину, пеню нараховувати не потрібно.

Аналогічно консультує податкова, відповідаючи на питання в підкатегорії 132.01, ЗІР: «Чи нараховуються штрафні санкції та пеня на суму заниженого податкового зобов’язання, якщо самостійне виправлення помилок, виявлених у податкових деклараціях за звітні (податкові) періоди минулих років (у т. ч. за 2019 рік), здійснюється протягом періоду проведення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)?».

 

Особливості сплати

Недоплата

Джерелом самостійної сплати грошових зобов’язань з ПДВ (сума недоплати), відповідно до пп. 87.1 ПКУ є суми коштів, які обліковуються в системі електронного адміністрування ПДВ. Аналогічно зазначено в п. 20 Порядку №569 (Порядок електронного адміністрування ПДВ).

Таким чином, на електронному рахунку потрібно мати необхідну суму коштів, яка буде перерахована в погашення недоплати. Якщо коштів не вистачатиме, їх слід перерахувати з поточного на електронний рахунок.

 

Пеня та штраф

Сплата передбачених ПКУ штрафних санкцій і пені здійснюються платником податку з поточного рахунка до відповідного бюджету (п. 25 Порядку №569).

Але, повторимося, в розглядуваній ситуації пеня не нараховується і не сплачується, за умови подання уточнюючого розрахунку в період карантину.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і використовуючи власні приміщення, станки, електроенергію, робочу силу тощо виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    16.04.202417
  • Коли сплачувати орендну плату за земельні ділянки комунальної та державної власності?
    Підприємство уклало з міською радою договір оренди земельної ділянки. Додаткову угоду до цього договору щодо застосування нової НГО земельної ділянки укладено та зареєстровано 29.02.2024 р. Розмір орендної плати було зменшено з 12000 грн до 10000 грн за місяць. Договором та додатковою угодою не визначено, з якого періоду застосовувати нову НГО. Який розмір орендної плати зазначити в декларації з плати за землю після зміни НГО?
    15.04.2024307
  • Чи нараховується пеня внаслідок зменшення плати за землю?
    ФОП має договір оренди землі комунальної власності на території активних бойових дій. Згідно з пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ 14.03.2024 р. подано уточнюючий розрахунок за 2022 рік на зменшення орендної плати. До цього був податковий борг за 2022 р. Але датою подання уточнюючого розрахунку в ІКПП нарахована пеня. Чи правомірне нарахування пені?
    27.03.202430
  • Зміна цільового призначення земельної ділянки: що з земельним податком?
    Релігійна організація придбала земельну ділянку з кодом цільового призначення 02.07 (для іншої житлової забудови). В майбутньому планується на цій ділянці будувати храм. Якщо код цільового призначення буде змінено на 03.04 (для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій), чи може релігійна організація застосувати пільгу відповідно до пп. 283.1.8 ПКУ?
    14.03.202460
  • Залучення платних фахівців для проєкту благодійного фонду: оплата та оподаткування
    Благодійний фонд планує запустити проєкт для навчання дітей (творчу студію). Для проведення зайнять планується запрошувати фахівців на оплатній основі. Як оформити таку оплату?
    13.03.202430