• Посилання скопійовано

Придбання автомобіля та надання його у погодинну оренду: які особливості?

ТОВ на загальній системі придбало легкове авто і планує його здавати в оренду погодинно фізичним особам. Якими документами оформлюється ця операція та як оподатковується?

Придбання автомобіля

Про те, як оформити придбання автомобіля, читайте у нашій новині.

У разі придбання (оренди) юридичною особою транспортного засобу для своїх госппотреб або потреб відокремленого підрозділу (філії) повідомлення за ф. №20-ОПП подається протягом 10 робочих днів після придбання (оформлення договору оренди) за основним місцем обліку такої юрособи. Більш докладно про це – тут  та тут.

Нагадаємо, що з 01.01.2020 р. діють нові ставки пенсійного збору за першу реєстрацію авто.

Також пропонуємо нашу консультацію щодо придбання автомобіля.

 

Надання автомобіля в оренду погодинно

Операція з надання автомобіля у погодинну оренду фізичним особам має ознаки договору прокату. Надання майна у  прокат регламентується ЦКУ, параграфом 2 глави 58 «Найм (оренда)». Прокат є одним з видів договору найму (оренди), тому на нього поширюються загальні правила надання майна в оренду з параграфа 1 глави 58 ЦКУ які не суперечать спеціальним правилам надання майна у прокат.

За договором прокату наймодавець, який веде діяльність з передачі речей в найм, передає або зобов'язується передати рухому річ наймачу в користування за плату на певний строк (ч. 1 ст. 787 ЦКУ).

У прокат можна надати авто для використання в особистих або виробничих потребах. В останньому випадку це повинно бути зазначено у договорі (ч. 2 ст. 788 ЦКУ).

Клієнт (наймач авто) не має права на укладення договору піднайму (ч. 1 ст. 791 ЦКУ). Це означає, що автомобіль не може бути взятий у прокат з метою подальшого здавання його в суборенду, але наймач може перевозити вантажі або пасажирів. Головне, щоб під час такого використання автомобіль не передавався в користування іншим особам.

На нашу думку, на договір прокату автомобіля не повинні поширюватися норми про нотаріальне посвідчення договорів оренди авто з фізособами (ст. 799 ЦКУ), оскільки тут діють спеціальні правила ст. 787 ЦКУ, що встановлюють специфіку укладення договорів прокату – це публічний договір приєднання, що не потребує нотаріального посвідчення. Автомобіль на умовах прокату може надаватись на короткий строк, який може становити один день чи декілька годин. У таких відносинах застосування нотаріальної форми не відповідало б їх характеру. Втім, питання нотаріального посвідчення договору прокату автомобіля залишається недостатньо врегульованим та дискусійним, оскільки є пряма норма ст. 799 ЦКУ про нотаріальне посвідчення оренди автомобіля.

Щодо документального оформлення послуг прокату автомобіля -  на цей прокат не поширюються нормативні документи, що врегульовують відносини прокату взагалі, а саме  Правила побутового обслуговування населення, затверджені постановою КМУ від 16.05.94 р. № 313, Порядок надання в тимчасове користування громадянам предметів культурно-побутового призначення та господарського застосування, затверджений наказом Укрсоюзсервісу від 16.12.99 р. № 46.

Тому підприємству доведеться самостійно розробити первинні документи щодо прокату автомобіля,  з урахуванням норм п. 2 ст. 9 Закону про бухоблік і п. 2.4 Положення № 88.

Основним документом, що підтверджує факт передачі авто у прокат і повернення його від наймача, буде акт приймання-передачі автомобіля.

В такому акті варто зазначити вартість відшкодування за втрату чи пошкодження (за одиницю) певних деталей автомобіля. Проте, на нашу думку, ці моменти краще узгодити в договорі прокату, оскільки згідно з ч. 3 ст. 22 ЦКУ збитки відшкодовуються у повному обсязі, якщо договором або законом не передбачено відшкодування у меншому або більшому розмірі. Якщо сума відшкодування завданих збитків установлюється в розмірі більше суми реальних збитків та з урахуванням упущеної вигоди, то такий підвищений розмір відшкодування краще визначити в договорі.

При здійсненні розрахунків за надання автомобіля у прокат у готівковій чи безготівковій формі (банківськими платіжними картками) згідно зі ст. 2 Закону про РРО прокатник зобов'язаний реєструвати такі розрахунки через РРО і видавати наймачу чек РРО.

Бухгалтерський облік та оподаткування операцій з надання автомобіля у короткострокову оренду (прокат) здійснюються за загальними правилами для обліку та оподаткування операцій з надання послуг. Бухгалтерські записи будуть такими:

За умови оплати клієнтами виставлених їм рахунків:

  • Дт 361 Кт 703 – підписання з клієнтом акту надання автомобіля в оренду після завершення строку оренди
  • Дт 703 Кт 641 – нарахування податкових зобов’язань з ПДВ;
  • Дт 311 Кт 703 – отримання оплати від клієнта на розрахунковий рахунок.

За умови розрахунків готівкою або картками, що реєструються через РРО:

  • Дт 301 (313) Кт 703 – отримання оплати з одночасним визнанням доходу від надання послуг прокату;
  • Дт 703 Кт 641 – нарахування податкових зобов’язань з ПДВ.

Дохід від надання послуг прокату збільшує фінрезультат з метою оподаткування податком на прибуток.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Безвідсоткова поворотна фінансова допомога: оподаткування при її поверненні фізособі
    Працівник підприємства надає безвідсоткову поворотну фінансову допомогу приватному підприємству. Кошти зараховано 10.04.2024 р. Договір діє до 10.05.2025 р. Повернення може бути достроковим. Підприємство-отримувач є платником податку на прибуток. Які нюанси оподаткування?
    24.04.202424
  • Податок на доходи нерезидента з транспортно-експедиторських послуг
    ТОВ виплачує доходи експедитору - нерезиденту за договором транспортної експедиції. В акті наданих послуг окремо зазначені послуги з морського, тентового перевезення, розвантаження, оформлення документів тощо, які експедитор оплачує третім залученим особам, і окремо вартість послуг експедиторського обслуговування. Чи оподатковуються такі доходи за актом податком на доходи нерезидентів?
    24.04.202412
  • Нецільова благодійна допомога фізособі грошима: правила оподаткування
    Чи є обмеження щодо суми надання нецільової благодійної допомоги працівнику та не працівнику підприємства і як вона оподатковується? Чи є збільшення фінансового результату до оподаткування на цю допомогу?
    19.04.202453
  • Що буде з податками у ФОПа-таксиста, який уклав договір про використання платформи Bolt?
    ФОП – платник єдиного податку ІІІ групи, без ПДВ, укладає договір щодо перевезень з Bolt-нерезидентом. Кошти від пасажирів надходять на рахунок Bolt - нерезидента. Потім ФОП отримує від цього нереидента оплату за послуги з перевезення, але на валютний рахунок. Чи виникає податкове зобов’язання з ПДВ у ФОПа?
    19.04.202433
  • Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і використовуючи власні приміщення, станки, електроенергію, робочу силу тощо виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    16.04.202419