• Посилання скопійовано

Податок на нерухомість: чи можна не платити під час карантину?

Чи можна не платити податок на нерухомість та плату за землю під час карантину?

Нагадаємо, що 18 березня 2020 року набрав чинності Закон №533. Ним, зокрема, передбачалось звільнення платників податку на час карантину від плати за землю та податку на нерухомість на період з 1 березня по 30 квітня (тобто на два місяці).

Але 2 квітня 2020 року набрав чинності Закон №540, яким звільнення від плати за землю чи нерухомість передбачається лише за березень!

Отже, змінився період, за який платники звільняються від сплати плати за землю та податку на нерухомість. Не нараховується та не сплачується за період з 1 березня по 31 березня 2020 року:

  • плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки, що перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, та використовуються ними в господарській діяльності;
  • податок на нерухомість за об'єкти нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб.
  • Умови та порядок звільнення

Умови звільнення від сплати цих податків залишились такими самими:

  • для земельної ділянки — її використання у господарській діяльності;
  • для нерухомості — класифікації її як нежитлової.
  • Для тих, хто подає декларацію про плату за землю щомісячно, ці зміни означатимуть лише те, що декларації за березень вони подадуть, а ось грошове зобов'язання в них не визначатимуть. За квітень вони сплачуватимуть свої зобов'язання у загальному порядку.

А ось тим, хто подає декларацію про плату за землю або з податку на нерухомість за рік, треба врахувати таке. Декларація за 2020 рік була ними подана до 20 лютого 2020 р., тобто коли звільнення від сплати за березень ще не було. Отже, сума грошового зобов'язання вже такими платниками визначена в цій декларації, а за ПКУ це означає наявність узгодженого грошового зобов'язання — яке треба сплатити. Щоб скористатися пільгою, це грошове зобов'язання слід зменшити. Зробити це можна лише поданням уточнюючої декларації. І провести це зменшення треба до настання граничного строку сплати цього зобов'язання за березень 2020 р.

При цьому частина платників, знаючи про цю умову використання пільги, вже встигла подати уточнюючу декларацію, але із урахуванням норм Закону №533. Тобто зі зменшенням грошового зобов'язання як за березень, так і за квітень. Таким платникам тепер доведеться подавати уточнюючу декларацію ще раз — і донарахувати зобов'язання за квітень.

Розгляньмо ці дії на практиці.

 

Для тих, хто ще не подавав уточнюючі декларації

Закон №540 передбачає, що платники плати за землю (крім фізичних осіб) та платники податку на нерухомість, які вже подали відповідні декларації і визначили суму грошового зобов'язання, мають право подати уточнюючу податкову декларацію, в якій відобразити зміни податкового зобов'язання з плати за землю за березень 2020 року.

Порядок уточнення таких декларацій ми наводили тут і тут.

Строки уточнення за ПКУ також залишаються без змін:

  • плати за землю — протягом 20 календарних днів місяця, що настає за місяцем, у якому відбулися такі зміни (оскільки Закон №540 було опубліковано лише 2 квітня, то уточнити показники необхідно до 20 травня);
  • з податку на нерухомість таких строків не встановлено.
  • Проте в будь-якому разі радимо уточнити до настання терміну сплати грошового зобов'язання за березень (І квартал). Інакше раніше задеклароване зобов'язання треба буде заплатити.

Для тих, хто вже скасував плату за березень і квітень

Для таких платників податку у Законі №540 передбачено спеціальний порядок.

Так, якщо у березні чи квітні 2020 року платниками плати за землю (або податку на нерухоме майно) було подано уточнюючу податкову декларацію щодо зменшення податкового зобов'язання із сплати плати за землю за податковий період квітень 2020 року із причин, які не пов'язані із самостійним виявленням помилок, що містяться у раніше поданій ними податковій декларації, такі платники зобов'язані подати не пізніше 30 квітня 2020 року уточнюючу податкову декларацію за 2020 рік, в якій відобразити зміни податкового зобов'язання із сплати плати за землю за податкові періоди березень та квітень 2020 року (тобто повернути нарахування зобов'язань за квітень).

Тим юрособам, які декларують плату за землю щомісячно, нічого уточнювати не треба. Вони просто подають декларацію за березень з врахуванням звільнення від оподаткування.

 

Порядок уточнення показників такими платниками податку

Уточнююча декларація з плати за землю такими платниками заповнюється так:

  • річна сума земельного податку (або орендної плати) у розділі І або ІІ заповнюється вручну, виходячи з 11/12 суми податку за рік (тобто річна сума податку буде меншою на суму податку/орендної плати лише за березень!);
  • у рядку 3 розділу ІІІ вказуються правильні показники плати за землю з розбивкою по місяцям, нуль проставляється лише у графі 6 (березень), а у квітні відображається сума нарахування;
  • у рядку 4 розділу ІІІ вказуються показники, що були задекларовані у раніше поданій декларації (тобто графи 6 та 7 заповнюються відповідно до сум податку, що були зазначені з врахуванням уточнення декларації (за березень та квітень проставляються нулі));
  • у рядку 5 відповідно вказується сума плати, на яку було збільшено зобов'язання (відповідно заповнюється тільки 7 (квітень));
  • графи 7 та 8 не заповнюються.

Аналогічним чином уточнюються показники і декларації з податку на нерухоме майно:

  • у графі 6.1 декларації вказується сума податку із врахування звільнення лише за березень, а у графі 6.2 відповідно сума податку за квітень (на яку у попередній декларації було зменшено податкове зобов'язання).
  • У додатку 2 «Розрахунок у частині об'єктів нежитлової нерухомості»:
  • графи 16 та 20 заповнюються, виходячи лише зі суми податку з врахуванням звільнення лише за березень. Відповідно сума авансових внесків за І квартал вказується із врахуванням зменшення за березень, а за ІІ квартал у повному обсязі;
  • у розділі ІІ у рядку 4 вказуються показники раніше поданої декларації із врахуванням уточнень (тобто зі зменшенням суми на розмір податку за березень та квітень), у рядку 5 сума, на яку збільшено (квітень) розмір податку загалом за рік та з розбивкою за ІІ квартал.

Ще раз звертаємо увагу, що наведений порядок застосовується лише тими платниками податку, які вже встигли уточнити (зменшити) податкові зобов'язання за квітень.

 

Чи будуть у такому разі застосовуватись штрафні санкції?

У разі подання таких уточнюючих декларацій санкції, визначені ст. 50 ПКУ, та штрафні санкції згідно з п. 120.2 ПКУ, за внесення змін до податкової звітності в частині збільшення податкових зобов'язань з плати за землю (податку на нерухомість) за податковий період квітень 2020 року не застосовуються.

 

У які строки необхідно сплатити зобов'язання за квітень?

Щодо плати за землю та податку на нерухомість для квітневих зобов'язань юросіб встановлено і окремі строки їх сплати, без нарахування пені та штрафних санкцій — до 30 червня 2020 року.

Але ще треба з'ясувати, як ця нова норма буде працювати. І для цього вже зараз потрібні роз'яснення від податківців!

По-перше, квітень 2020 р. згадується у нових нормах не просто як місяць, але як податковий період! Згідно з п. 33.1 ПКУ, податковим періодом визнається встановлений цим Кодексом період часу, з урахуванням якого відбувається обчислення та сплата окремих видів податків та зборів.

Але обчислення за певний місяць відбувається лише платниками плати за землю (як тими, хто подає декларацію щомісячно, так і тими, хто подає річну декларацію — в ній визначається не лише загальна сума плати за рік, а і її щомісячні складові).

Платники ж податку на нерухомість подають річні декларації, де сума грошового зобов'язання визначається за рік і за квартали. Але окремий строк сплати податку за податковий період квітень 2020 року встановлюється і для них.

По-друге, ще слід розібратися, наскільки вигідне це встановлення окремих строків сплати.

Для тих, хто платить щомісячно (це можна застосувати лише щодо плати за землю), це вигідно. Замість того, щоб платити за квітень до 30 травня, вони можуть сплатити на місяць пізніше.

Для тих, хто платить щоквартально (а це стосується податку на нерухомість), ситуація погіршується.

Законодавці говорять про те, що платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, які визначають податкові зобов'язання із такого податку на підставі податкових декларацій, сплачують податкове зобов'язання з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за податковий період квітень 2020 року у повному обсязі за місцезнаходженням об'єкта нежитлової нерухомості у строк по 30 червня 2020 року без нарахування пені та штрафних санкцій.

Отже, швидше за все, уточнення строків сплати вноситься лише щодо податку на нежитлову нерухомість!

Нагадаємо, що в річній декларації з податку на нерухомість юрособи зазначають окремо:

  • податкове зобов'язання за об'єкти житлової нерухомості (рядок 5.1);
  • податкове зобов'язання за об'єкти нежитлової нерухомості (рядок 6.1 із урахуванням уточнень в рядках 6.2 і 6.3).

Тобто поділити суми податку за декларацією можна. Але сам податок сплачується не окремо за кожен місяць, а щоквартально, у розмірі 1/4 річної суми податку до сплати. То доведеться визначати окремо суму податку за нежитлову нерухомість саме за квітень (чого немає навіть у додатку 2 до декларації)?

У звичайному порядку сума податку на нерухомість за ІІ квартал 2020 року повинна була сплачуватись до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом (пп. «б» пп. 266.10.1 ПКУ). Тобто за ІІ квартал (до якого входить і квітень) до змін треба було сплатити до 30 липня. То в чому сенс платити частину цієї суми до 30 червня?

Одним словом, складається враження, що законотворці хотіли як краще. Але як застосувати це нововведення на практиці, поки що незрозуміло.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Чи нараховується пеня внаслідок зменшення плати за землю?
    ФОП має договір оренди землі комунальної власності на території активних бойових дій. Згідно з пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ 14.03.2024 р. подано уточнюючий розрахунок за 2022 рік на зменшення орендної плати. До цього був податковий борг за 2022 р. Але датою подання уточнюючого розрахунку в ІКПП нарахована пеня. Чи правомірне нарахування пені?
    27.03.202415
  • Зміна цільового призначення земельної ділянки: що з земельним податком?
    Релігійна організація придбала земельну ділянку з кодом цільового призначення 02.07 (для іншої житлової забудови). В майбутньому планується на цій ділянці будувати храм. Якщо код цільового призначення буде змінено на 03.04 (для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій), чи може релігійна організація застосувати пільгу відповідно до пп. 283.1.8 ПКУ?
    14.03.202450
  • Залучення платних фахівців для проєкту благодійного фонду: оплата та оподаткування
    Благодійний фонд планує запустити проєкт для навчання дітей (творчу студію). Для проведення зайнять планується запрошувати фахівців на оплатній основі. Як оформити таку оплату?
    13.03.202424
  • Чи повинні релігійні організації подавати декларацію з плати за землю за 2024 рік?
    Релігійна організація має пільгу з податку на землю згідно з пп. 283.1.7 ПКУ. В минулому році декларацію подавали, хоча податок не сплачували, в довіднику пільг був відповідний код – 18010505. Але в останньому довіднику пільг такого коду вже немає. Як складати декларацію у 2024 році?
    07.03.202459
  • Чи сплачувати податок з доходів нерезидентів з вартості послуг зберігання інформації?
    ТОВ сплачує за послуги зберігання інформації нерезиденту, юрособі з Німеччини. Чи потрібно заповнювати додаток ПН? Якщо, так, чи правильно сплачену суму за послуги показати в рядку 17 "Інші доходи"? Чи потрібно отримати якісь документи від постачальника-нерезидента, що підтверджують його податковий статус, якщо з Німеччиною є Конвенція для запобігання подвійного оподаткування?
    07.03.2024189