• Посилання скопійовано

Нерухомість надано в оренду: звільнення від податків на час карантину

ТОП, платник ЄП ІІІ групи, є власником нежитлового приміщення, яке надається в оренду. Є платником плати за землю під такою нерухомістю. Чи поширюється звільнення від плати за землю та податку на нерухомість на такі об'єкти на час карантину? Що є «використанням у господарській діяльності»?

Податок на нерухомість

У першу чергу зауважимо, що Законом №540 передбачається звільнення від сплати податку на нерухомість за об’єкти нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб лише на березень 2020 року.

Зважаючи на те, що власником нерухомості у запитанні є товариство з обмеженою відповідальністю (юрособа), а нерухомість класифікується як нежитлова, то такий платник податку звільняється від сплати податку на нерухоме майно за таке приміщення за березень 2020 року.

 

Плата за землю

Що ж до звільнення від сплати за землю, то тут встановлено умову – використання такої земельної ділянки у господарській діяльності її власника (орендаря). Визначення, що є господарською діяльністю, наведено у пп. 14.1.36 ПКУ, - це діяльність особи, що пов'язана з виробництвом (виготовленням) та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, спрямована на отримання доходу і проводиться такою особою самостійно та/або через свої відокремлені підрозділи, а також через будь-яку іншу особу, що діє на користь першої особи, зокрема, за договорами комісії, доручення та агентськими договорами.

У даному випадку такими послугами є послуги з оренди.

При цьому, п. 1 ст. 797 ЦКУ встановлено, що плата, яка справляється з наймача будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини), складається з плати за користування нею і плати за користування земельною ділянкою.

Крім того п. 1 – 3 ст. 796 ЦКУ визначено, що одночасно з правом найму будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини) наймачеві надається право користування земельною ділянкою, на якій вони знаходяться, а також право користування земельною ділянкою, яка прилягає до будівлі або споруди, у розмірі, необхідному для досягнення мети найму.

У договорі найму сторони можуть визначити розмір земельної ділянки, яка передається наймачеві. Якщо розмір земельної ділянки у договорі не визначений, наймачеві надається право користування усією земельною ділянкою, якою володів наймодавець.

Якщо наймодавець не є власником земельної ділянки, вважається, що власник земельної ділянки погоджується на надання наймачеві права користування земельною ділянкою, якщо інше не встановлено договором наймодавця з власником земельної ділянки.

Таким чином, ЦКУ передбачено неподільністю надання в оренду нерухомості і земельної ділянки, що розміщена під такою нерухомість (а також прилеглої території, що забезпечує мету найму). Відповідно до цього, оскільки передання нерухомості в оренду призводить до отримання підприємством доходу, то вважаємо, що й земельна ділянка під такою нерухомістю також використовується з метою отримання доходу, а отже, є такою, що використовується у господарській діяльності платника податку.

Тому, на нашу думку, така земельна ділянка, як і нежитлова нерухомість, що розміщена на ній, звільняються від оподаткування (земельної плати та податку на нерухомість) за березень 2020 року.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Оплата операції фізособі: податкові наслідки
    Підприємство хоче оплатити медичну операцію фізичній особі, яка не є її працівником. Які податкові наслідки у підприємства та фізичної особи? Як оформити оплату?
    02.05.202412
  • Особливості плати за землю за пп. 284.4 ПКУ
    Підприємство займається діяльністю за кодом КВЕД 08.11. Має держакт на право постійного користування земельною ділянкою площею 25,0856 га з цільовим призначенням - для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємствами, що пов'язані з користуванням надрами. Але в спецдозволі на користування надрами зазначено тільки 16,2 га з ймовірними покладами корисних копалин. Як застосовувати пп. 284.4 ПКУ?
    02.05.202418
  • Як оформити та оподаткувати безповоротну фіндопомогу фізособі?
    Як документально оформити надання від ТОВ безповоротної фінансової допомоги фізособі - працівнику або непрацівнику ТОВ? Чи обов’язково зазначати підставу надання фіндопомоги, якщо зі всієї суми будуть сплачуються податки?
    02.05.2024132
  • Придбали майновий комплекс, а землю не оформили: хто сплачує земельний податок?
    Підприємство придбало нежитловий майновий комплекс (виробничі, адміністративні, господарські будівлі). Оформлення земельної ділянки під будівлями не було проведено. Підприємство проводить дії по укладанню договору оренди земельної ділянки з місцевою територіальною громадою. Ці приміщення здаються в оренду. Чи є у підприємства підстави сплачувати земельний податок?
    01.05.202497
  • Хто сплачує податок на нежитлову нерухомість, якщо її передано в оренду?
    Фізична особа – власник нежитлового приміщення (склад для зберігання зерна) передала його в оренду ТОВ. ТОВ використовує його за цільовим призначенням. Хто в даному випадку є платником податку на нерухомість?
    30.04.202430