• Посилання скопійовано

Відмова від застосування «вугільної» пільги – лише за заявою

Підприємство імпортувало вугілля з кодом УКТ ЗЕД 270111000000, за яким діє звільнення від ПДВ, але підприємство в подальшому продавало це вугілля з ПДВ. Заяву про відмову від «вугільної» пільги підприємство не подавало. Чи є це помилкою і як тепер слід вчинити?

Відповідно до п. 45 підрозділу 2 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ тимчасово, до 1 січня 2019 року, звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання на митній території України вугілля та/або продуктів його збагачення товарних позицій 2701, 2702, 2703 00 00 00, 2704 00 згідно з УКТ ЗЕД.

У разі застосування зазначеної пільги норми п. 198.5 ПКУ не застосовуються в частині товарів/послуг, необоротних активів, суми ПДВ  з вартості яких були включені до податкового кредиту у звітних (податкових) періодах, що передували періоду початку застосування пільги.

Платник ПДВ може відмовитися від використання зазначеної пільги чи зупинити її використання на один або декілька звітних (податкових) періодів шляхом подання заяви. Заява, у якій зазначається перелік товарних позицій товарів згідно з УКТ ЗЕД, і період, на який платник відмовляється чи зупиняє використання пільги, подається до контролюючого органу за місцем реєстрації платника податків до настання звітного періоду, у якому платник податку не передбачає використання зазначеної пільги. Відмова від використання пільги, зазначеної у цьому пункті, чи зупинення її використання застосовується з першого числа звітного (податкового) періоду, зазначеного у заяві.

Отже, з 01.01.2016 р. до 31.12.2018 р. суб’єкти господарювання, які реалізують вугілля, не повинні нараховувати ПДВ, якщо вони не відмовлялися від пільги. Водночас вони зобов’язані складати «пільгову» податкову накладну з типом причини «09« та реєструвати її в Єдиному реєстрі. Також заповнюється графа 9 розділу Б податкової накладної -  у разі здійснення операцій з постачання товарів/послуг, звільнених від оподаткування ПДВ. У графі 9 зазначається код відповідної пільги з ПДВ згідно з Довідниками податкових пільг (Довідник податкових пільг, що є втратами доходів бюджету, або Довідник інших податкових пільг), які затверджені ДФС станом на дату складання податкової накладної (див. пп. 7 п. 16 Порядку №1307).

Дія цієї пільги поширюється на усіх суб’єктів господарювання, які реалізують вугілля. Якщо СГ не подавав заяву про відмову від пільги, він повинен був її застосовувати.

Тут податківці зазначають, що у разі, коли платник застосовує пільгу з постачання вугілля, тобто не подає заяву про відмову від використання пільги, у такому періоді зобов’язання з ПДВ не виникають. Таким чином, зайве нарахування податкових зобов'язань з ПДВ на продаж вугілля за відсутності вищевказаної заяви є неправомірним. Відповідно, може бути визнаний неправомірним і податковий кредит з ПДВ у покупця такого вугілля, якщо він ним скористається.

Для виправлення цієї ситуації постачальник вугілля повинен анулювати зайво нараховані податкові зобов’язання з ПДВ та донарахувати податковий кредит за операціями з придбання товарів/послуг, що використовувались для звільнених операцій з продажу вугілля – за наявності такого придбання (на підставі п. 198.5 ПКУ). Як ми зазначали тут, звільнення від нарахування ПЗ за п. 198.5 ПКУ передбачено лише для вугілля, що було придбано до початку дії такої пільги (тобто до 01.01.2016 р.). Якщо вугілля було придбано після початку дії пільги з ПДВ, то при подальшій його реалізації з пільгою ПЗ за п. 198.5 ПКУ нараховувати доведеться. Такі ж міркування будуть й щодо податкового кредиту за імпортним ПДВ, якщо він сплачувався при ввезенні вугілля.

У листі ДФС від 03.03.2017 р. №4482/6/99-99-15-03-02-15 податківці відповіли на деякі питання щодо застосування «вугільної» пільги.

Також читайте на цю тему тут>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Безвідсоткова поворотна фінансова допомога: оподаткування при її поверненні фізособі
    Працівник підприємства надає безвідсоткову поворотну фінансову допомогу приватному підприємству. Кошти зараховано 10.04.2024 р. Договір діє до 10.05.2025 р. Повернення може бути достроковим. Підприємство-отримувач є платником податку на прибуток. Які нюанси оподаткування?
    24.04.2024753
  • Податок на доходи нерезидента з транспортно-експедиторських послуг
    ТОВ виплачує доходи експедитору - нерезиденту за договором транспортної експедиції. В акті наданих послуг окремо зазначені послуги з морського, тентового перевезення, розвантаження, оформлення документів тощо, які експедитор оплачує третім залученим особам, і окремо вартість послуг експедиторського обслуговування. Чи оподатковуються такі доходи за актом податком на доходи нерезидентів?
    24.04.202420
  • Нецільова благодійна допомога фізособі грошима: правила оподаткування
    Чи є обмеження щодо суми надання нецільової благодійної допомоги працівнику та не працівнику підприємства і як вона оподатковується? Чи є збільшення фінансового результату до оподаткування на цю допомогу?
    19.04.202458
  • Що буде з податками у ФОПа-таксиста, який уклав договір про використання платформи Bolt?
    ФОП – платник єдиного податку ІІІ групи, без ПДВ, укладає договір щодо перевезень з Bolt-нерезидентом. Кошти від пасажирів надходять на рахунок Bolt - нерезидента. Потім ФОП отримує від цього нереидента оплату за послуги з перевезення, але на валютний рахунок. Чи виникає податкове зобов’язання з ПДВ у ФОПа?
    19.04.202435
  • Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і використовуючи власні приміщення, станки, електроенергію, робочу силу тощо виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    16.04.202419