• Посилання скопійовано

Відмова від застосування «вугільної» пільги – лише за заявою

Підприємство імпортувало вугілля з кодом УКТ ЗЕД 270111000000, за яким діє звільнення від ПДВ, але підприємство в подальшому продавало це вугілля з ПДВ. Заяву про відмову від «вугільної» пільги підприємство не подавало. Чи є це помилкою і як тепер слід вчинити?

Відповідно до п. 45 підрозділу 2 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ тимчасово, до 1 січня 2019 року, звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання на митній території України вугілля та/або продуктів його збагачення товарних позицій 2701, 2702, 2703 00 00 00, 2704 00 згідно з УКТ ЗЕД.

У разі застосування зазначеної пільги норми п. 198.5 ПКУ не застосовуються в частині товарів/послуг, необоротних активів, суми ПДВ  з вартості яких були включені до податкового кредиту у звітних (податкових) періодах, що передували періоду початку застосування пільги.

Платник ПДВ може відмовитися від використання зазначеної пільги чи зупинити її використання на один або декілька звітних (податкових) періодів шляхом подання заяви. Заява, у якій зазначається перелік товарних позицій товарів згідно з УКТ ЗЕД, і період, на який платник відмовляється чи зупиняє використання пільги, подається до контролюючого органу за місцем реєстрації платника податків до настання звітного періоду, у якому платник податку не передбачає використання зазначеної пільги. Відмова від використання пільги, зазначеної у цьому пункті, чи зупинення її використання застосовується з першого числа звітного (податкового) періоду, зазначеного у заяві.

Отже, з 01.01.2016 р. до 31.12.2018 р. суб’єкти господарювання, які реалізують вугілля, не повинні нараховувати ПДВ, якщо вони не відмовлялися від пільги. Водночас вони зобов’язані складати «пільгову» податкову накладну з типом причини «09« та реєструвати її в Єдиному реєстрі. Також заповнюється графа 9 розділу Б податкової накладної -  у разі здійснення операцій з постачання товарів/послуг, звільнених від оподаткування ПДВ. У графі 9 зазначається код відповідної пільги з ПДВ згідно з Довідниками податкових пільг (Довідник податкових пільг, що є втратами доходів бюджету, або Довідник інших податкових пільг), які затверджені ДФС станом на дату складання податкової накладної (див. пп. 7 п. 16 Порядку №1307).

Дія цієї пільги поширюється на усіх суб’єктів господарювання, які реалізують вугілля. Якщо СГ не подавав заяву про відмову від пільги, він повинен був її застосовувати.

Тут податківці зазначають, що у разі, коли платник застосовує пільгу з постачання вугілля, тобто не подає заяву про відмову від використання пільги, у такому періоді зобов’язання з ПДВ не виникають. Таким чином, зайве нарахування податкових зобов'язань з ПДВ на продаж вугілля за відсутності вищевказаної заяви є неправомірним. Відповідно, може бути визнаний неправомірним і податковий кредит з ПДВ у покупця такого вугілля, якщо він ним скористається.

Для виправлення цієї ситуації постачальник вугілля повинен анулювати зайво нараховані податкові зобов’язання з ПДВ та донарахувати податковий кредит за операціями з придбання товарів/послуг, що використовувались для звільнених операцій з продажу вугілля – за наявності такого придбання (на підставі п. 198.5 ПКУ). Як ми зазначали тут, звільнення від нарахування ПЗ за п. 198.5 ПКУ передбачено лише для вугілля, що було придбано до початку дії такої пільги (тобто до 01.01.2016 р.). Якщо вугілля було придбано після початку дії пільги з ПДВ, то при подальшій його реалізації з пільгою ПЗ за п. 198.5 ПКУ нараховувати доведеться. Такі ж міркування будуть й щодо податкового кредиту за імпортним ПДВ, якщо він сплачувався при ввезенні вугілля.

У листі ДФС від 03.03.2017 р. №4482/6/99-99-15-03-02-15 податківці відповіли на деякі питання щодо застосування «вугільної» пільги.

Також читайте на цю тему тут>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Оплата операції фізособі: податкові наслідки
    Підприємство хоче оплатити медичну операцію фізичній особі, яка не є її працівником. Які податкові наслідки у підприємства та фізичної особи? Як оформити оплату?
    02.05.202415
  • Особливості плати за землю за пп. 284.4 ПКУ
    Підприємство займається діяльністю за кодом КВЕД 08.11. Має держакт на право постійного користування земельною ділянкою площею 25,0856 га з цільовим призначенням - для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємствами, що пов'язані з користуванням надрами. Але в спецдозволі на користування надрами зазначено тільки 16,2 га з ймовірними покладами корисних копалин. Як застосовувати пп. 284.4 ПКУ?
    02.05.202423
  • Як оформити та оподаткувати безповоротну фіндопомогу фізособі?
    Як документально оформити надання від ТОВ безповоротної фінансової допомоги фізособі - працівнику або непрацівнику ТОВ? Чи обов’язково зазначати підставу надання фіндопомоги, якщо зі всієї суми будуть сплачуються податки?
    02.05.2024406
  • Придбали майновий комплекс, а землю не оформили: хто сплачує земельний податок?
    Підприємство придбало нежитловий майновий комплекс (виробничі, адміністративні, господарські будівлі). Оформлення земельної ділянки під будівлями не було проведено. Підприємство проводить дії по укладанню договору оренди земельної ділянки з місцевою територіальною громадою. Ці приміщення здаються в оренду. Чи є у підприємства підстави сплачувати земельний податок?
    01.05.2024253
  • Хто сплачує податок на нежитлову нерухомість, якщо її передано в оренду?
    Фізична особа – власник нежитлового приміщення (склад для зберігання зерна) передала його в оренду ТОВ. ТОВ використовує його за цільовим призначенням. Хто в даному випадку є платником податку на нерухомість?
    30.04.202434