• Посилання скопійовано

Чи може ТОВ надавати послуги нерезиденту?

ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, планує надавати рекламні послуги та консультації з питань інформатизації нерезидентам на умовах 100% передоплати. Чи має право надавати такі послуги? Чи виникає обов'язок зі сплати ПДВ? Якими документами оформляється дана угода на підтвердження експорту? Яка звітність щодо ЗЕД?

Чи має право ТОВ платник податку на прибуток, ПДВ надавати такі послуги?

Відповідно до ст. 5 Закону про ЗЕД, усі суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності незалежно від форми власності та інших ознак мають рівне право здійснювати будь-які види зовнішньоекономічної діяльності та дії щодо її провадження, у тому числі будь-які валютні операції та розрахунки в іноземній валюті з іноземними суб’єктами господарської діяльності, що прямо не заборонені або не обмежені законодавством, у тому числі заходами захисту, запровадженими НБУ відповідно до Закону  «Про валюту і валютні операції».

Відповідно до ст. 3 Закону про ЗЕД, до суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності відносяться в тому числі юридичні особи, зареєстровані як такі в Україні і які мають постійне місцезнаходження на території України (підприємства, організації та об'єднання всіх видів, включаючи акціонерні та інші види господарських товариств, асоціації, спілки, концерни, консорціуми, торговельні доми, посередницькі та консультаційні фірми, кооперативи, кредитно-фінансові установи, міжнародні об'єднання, організації та інші), в тому числі юридичні особи, майно та/або капітал яких є повністю у власності іноземних суб'єктів господарської діяльності.

Отже, чинним законодавством для ТОВ (юрособи) не встановлено заборони на здійснення ЗЕД. Тому ТОВ може займатися ЗЕД, якщо заборона не передбачена статутом такого ТОВ.

Причому чинним законодавством не передбачена додаткова реєстрація в контролюючих органах суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності (див. тут).

 

Чи виникає обов'язок зі сплати ПДВ?

Об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників ПДВ з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 ПКУ (пп. «б» пп. 185.1 ПКУ).

Таким чином, обов’язок зі сплати ПДВ виникатиме, якщо місце постачання послуг знаходиться на митній території України.

Для рекламних послуг місцем постачання є  місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання (пп. «б» пп. 186.3 ПКУ).

Для консультацій з питань інформатизації місцем постачання також є  місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання (пп. «в» пп. 186.3 ПКУ).

Таким чином, у разі експорту зазначених послуг місце постачання знаходитиметься поза межами митної території України. Отже, такі послуги не оподатковуються ПДВ.

 

Якими документами оформляється дана угода на підтвердження експорту?

Це питання ми детально розглядали, наприклад, тут.

Тезисно: згідно з ч. 2 ст. 6 Закону про ЗЕД, зовнішньоекономічний договір (контракт) укладається суб'єктом зовнішньоекономічної діяльності або його представником у простій письмовій або в електронній формі, якщо інше не передбачено міжнародним договором України чи законом. У разі експорту послуг (крім транспортних) зовнішньоекономічний договір (контракт) може укладатися шляхом прийняття публічної пропозиції про угоду (оферти) або шляхом обміну електронними повідомленнями, або в інший спосіб, зокрема шляхом виставлення рахунка (інвойсу), у тому числі в електронному вигляді, за надані послуги.

Про особливості складання акту наданих послуг ми писали тут.

 

Яка звітність щодо ЗЕД?

Чинним законодавством спеціальної звітності щодо ЗЕД не передбачено.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЗЕД»

  • Товар імпортовано частинами, а продається як один виріб: що з УКТ ЗЕД?
    Підприємство поставляє складне хімічне обладнання - змішувач, який складається із багатьох частин. Головна частина - корпус, імпортується і складає 78% вартості змішувача.Чи можна для змішувача застосувати код УКТ ЗЕД, що відповідає УКТ ЗЕД корпусу та в податковій на змішувач поставити позначну імпортований товар?
    21.03.202465
  • Дата подання експортної митної декларації та дата її оформлення різні: коли визнати ПЗ та дохід?
    Підприємство-експортер подало митну декларацію до оформлення 31.01.2024 р. Завершення митного оформлення 01.02.2024. Курс в МД зафіксований станом на 31.01.2024. Коли підприємство має скласти ПН та за яким курсом? Як відобразити експорт товарів в бухгалтерському обліку?
    20.02.202464
  • Особливості та наслідки переведення боргу у ЗЕД
    У компанії були борги перед нерезидентом за постачання палива у 2021-2022 роках. У 2023 році інший нерезидент сплатив ці борги і тепер борги компанії перейшли до цього нерезидента. Передбачається оформлення 3-стороннього договору переведення боргу. Чи є якісь особливі вимоги до оформлення цієї угоди та податкові ризики від такої операції? Чи має значення дата цього договору?
    08.01.2024276
  • Продаж товару нерезиденту на території України: у якій валюті слід вести розрахунки?
    Нерезидент купив пальне для заправки авто на АЗС на території України у бак власного автомобіля. З даним контрагентом є договірні відносини. Якою валютою – гривнею чи євро має розрахуватися контагент на поточний рахунок продавця?
    02.01.2024506
  • За якими курсами оприбуткувати імпортний товар, який був оплачений раніше?
    В 2021-2022 рр. підприємство повернуло дефектні товари іноземному постачальнику. В серпні 2023 р. постачальник надав кредит-ноту на ці товари на 1570,8 євро. В гривнях це 1570,8 * 33,9292 = 53295,99 грн. В липні 2023 р. отримали інвойс на нові товари - 27497,26 євро, оплатили на 1570,8 євро менше з врахуванням кредит-ноти. Курс на дату оплати – 40,4046 грн/євро, на суму 1047548,25 грн. Товар отримали 05.08.2023 р., в МД зазначена вартість товару 27497,26 євро та 1111015,79 грн, як в інвойсі. Як закрити рахунок 632 у валюті та в гривнях?
    18.08.2023259