• Посилання скопійовано

Погашення підприємцем кредиторської заборгованості перед фірмою за рахунок власних коштів

Підприємець купляє у підприємства товар (цибулю сіянку) на суму 3 000 000 грн, яка в подальшому втрачає свій товарний вигляд і списується підприємцем. Підприємець хоче погасити кредиторську заборгованість перед фірмою за рахунок власних коштів. Як буде розцінювати ДФС поступове внесення коштів в сумі 3 000 000 грн для оплати товару?

Запитання:

Фізособа-підприємець (не платник ПДВ, платник єдиного податку другої групи) купляє у підприємства, в якому є засновником, товар (цибулю сіянка) на суму 3 000 000 грн, яка в подальшому втрачає свій товарний вигляд і списується підприємцем (ці витрати підприємець не відображає). Підприємець хоче погасити  кредиторську заборгованість перед фірмою за рахунок власних коштів. Як буде розцінювати ДФС поступове внесення коштів в сумі 3 000 000 грн для оплати товару? Чи включить ДФС ці кошти  в дохід і нарахує 18% податку за понадлімітну виручку?

Відповідь: 

По-перше, таке погашення заборгованості ФОП може робити за рахунок власних коштів, якщо він не отримує виручку від своєї підприємницької діяльності.

По-друге, внесення власних коштів для цілей погашення заборгованості слід підтвердити документально. Якщо це готівкові кошти, то їх треба відобразити у книзі обліку доходів як готівкові надходження. Якщо кошти вносяться на рахунок у банку, вони теж відображаються у книзі на підставі квитанції банку та інформації з виписки з банківського рахунку. 

Про заповнення книги обліку доходів читайте тут>>>

А от щодо оподаткування внесених сум податківці завжди мали фіскальну думку – див. тут, а також тут.  Більш докладно про це та про позитивну судову практику на користь платників єдиного податку читайте тут>>>

Отже, в даному випадку є великий ризик того, що кошти в сумі 3000000 грн, які будуть внесені підприємцем на свій рахунок у банку або використані готівкою, будуть оподатковані єдиним податком. Оскільки підприємець перебуває у 2 групі платників єдиного податку, погашення такої суми (хоч і поступове, а не одразу), може  призвести до перевищення обсягу доходу, дозволеного платникам єдиного податку 2 групи – це 1500000 грн (п. 291.4 ПКУ). Це потрібно враховувати при плануванні погашення заборгованості. Наприклад, можна здійснити погашення заборгованості з таким розрахунком, щоб кожного календарного року обсяг доходу не перевищував 1,5 млн грн. Приміром, до кінця 2017 р. можна здійснити погашення заборгованості у сумі до 1,5 млн грн, а решту 1,5 млн грн погасити вже у 2018 році. Таким чином, якщо не буде отримано інших доходів, підприємцю вдасться залишитися у 2 групі платників єдиного податку, при цьому сума сплаченого єдиного податку не зміниться, адже ставка податку у 2 групі є фіксованою та від фактичної суми доходу не залежить.

Дохід, отриманий підприємцем понад ліміт у 1,5 млн грн, оподатковується за ставкою єдиного податку 15% на підставі пп. 1 п. 293.4 ПКУ як до суми перевищення обсягу доходу, визначеного у пп. 1, 2 і 3 п. 291.4 ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Чи заборонено відраховувати кошти профспілкам на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу під час воєнного стану?
    Чи заборонено протягом дії воєнного стану проводити відрахування первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу в розмірах, передбачених колективним договором та угодами, у добровільному порядку за наявності у роботодавців такої можливості з віднесенням на витрати діяльності підприємства?
    19.04.202418
  • Чи може неприбуткова організація надати благодійну допомогу ЗСУ?
    В статуті неприбуткової оргазації передбачено наукові розробки, дослідження та інше у галузі права, а надання благодійної допомоги не передбачено. Чи може така організація придбати товар для подальшої безоплатної (благодійної) передачі ЗСУ? Як звітувати за такою операцією?
    17.04.202437
  • З немонетарної заборгованість переводиться в монетарну і назад: що з курсом?
    У 2021 р. резидент отримав авансову оплату за товар від нерезидента. В січні 2022 р. підписано додаткову угоду щодо повернення передплати. Заборгованість переведено до складу монетарної. Після введення валютних обмежень на період воєнного стану оплата не була проведена. Підприємство визначало курсові різниці на дату балансу. У 2024 р. вирішено все ж здійснити відвантаження. Як визначити курс, за яким монетарна заборгованість переводиться до складу немонетарної?
    15.04.202435
  • Порушення при ввезенні гуманітарної допомоги
    Громадська організація імпортувала гуманітарну допомогу - легковий авто для передачі ЗСУ і кабель для ремонту дронів. Але авто передане учаснику бойових дій, який працює волонтером в ГО, а кабель використовується самою ГО для ремонту дронів, а не переданий ЗСУ. Чи є порушення?
    10.04.202435
  • Перевезення вантажів: ТТН обов’язок чи право?
    Хто має виписувати ТТН при перевезенні вантажним автомобільним транспортом: перевізник чи вантажовідправник? Чи достатньо вантажоодержувачу для підтвердження факту перевезення товаро-матеріальних цінностей належно оформленого перевізником (юридичною особою чи ФОП) акту надання транспортно-експедиційних послуг ?
    26.03.2024133