• Посилання скопійовано

Критерії контрольованих операцій

Підприємство викупило у іноземної компанії 99,8% СК українського ТОВ (850 тис. грн), викупило у іноземних компаній акції українського ПрАТ, які становили 48,7% СК ПрАТ (278 тис.грн), уклало договір щодо переведення на підприємство боргу іншого ТОВ перед нерезидентом за кредитними договорами на загальну суму 934,5 млн грн. Підприємство не є учасником МГК. Чи є ці операції контрольованими?

Відповідно до пп. 39.2.1.1 ПКУ контрольованими операціями є господарські операції платника податків, що можуть впливати на об’єкт оподаткування податком на прибуток підприємств платника податків, а саме:

а) господарські операції, що здійснюються з пов’язаними особами - нерезидентами, в тому числі у випадках, визначених підпунктом 39.2.1.5 цього підпункту;

б) зовнішньоекономічні господарські операції з продажу та/або придбання товарів та/або послуг через комісіонерів-нерезидентів;

в) господарські операції, що здійснюються з нерезидентами, зареєстрованими у державах (на територіях), включених до переліку держав (територій), затвердженого Кабінетом Міністрів України відповідно до підпункту 39.2.1.2 цього підпункту, або які є резидентами цих держав;

г) господарські операції, що здійснюються з нерезидентами, які не сплачують податок на прибуток (корпоративний податок), у тому числі з доходів, отриманих за межами держави реєстрації таких нерезидентів, та/або не є податковими резидентами держави, в якій вони зареєстровані як юридичні особи. Перелік організаційно-правових форм таких нерезидентів в розрізі держав (територій) затверджується Кабінетом Міністрів України;

ґ) господарські операції (у тому числі внутрішньогосподарські розрахунки), що здійснюються між нерезидентом та його постійним представництвом в Україні.

Згідно з пп. 39.2.1.4 ПКУ господарською операцією для цілей трансфертного ціноутворення є всі види операцій, договорів або домовленостей, документально підтверджених або непідтверджених, що можуть впливати на об’єкт оподаткування податком на прибуток підприємств платника податків, зокрема, операції з купівлі чи продажу корпоративних прав, акцій або інших інвестицій, купівлі чи продажу довгострокових матеріальних і нематеріальних активів.

Далі, відповідно до пп. 39.2.1.6 ПКУ неконтрольовані операції - будь-які господарські операції, не передбачені підпунктами 39.2.1.1 і 39.2.1.5 ПКУ, що здійснюються між непов’язаними особами.

І наостанок, кількісні критерії контрольованих операцій відповідно до пп. 39.2.1.7 ПКУ: господарські операції, передбачені пп. 39.2.1.1 ПКУ (крім операцій, що здійснюються між нерезидентом та його постійним представництвом в Україні) і пп. 39.2.1.5 ПКУ, визнаються контрольованими, якщо одночасно виконуються такі умови:

  • річний дохід платника податків від будь-якої діяльності, визначений за правилами бухгалтерського обліку, перевищує 150 мільйонів гривень (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік;
  • обсяг таких господарських операцій платника податків з кожним контрагентом, визначений за правилами бухгалтерського обліку, перевищує 10 мільйонів гривень (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік.

Якщо річний дохід підприємства менше 150 млн грн, то воно взагалі не підпадає під контроль операцій, визначений ст. 39 ПКУ, і йому не потрібно визначати, чи є його операції контрольованими.

Якщо ж річний дохід підприємства більше 150 млн грн, то йому потрібно дослідити кожну операцію на відповідність критеріям контрольованих операцій.

Підприємство у 2023 році викупило у іноземної компанії 99,8% статутного капіталу українського ТОВ на суму 850 тис. грн. Навіть якщо ця компанія є пов’язаною особою для підприємства, сума операції менше 10 млн грн (за умови, що це єдина операція за рік) і тому вона є неконтрольованою.

Підприємство викупило у іноземних компаній акції українського ПрАТ, які становили 48,7% статутного капіталу ПрАТ на суму 278 тис. грн. Аналогічна ситуація до попередньої – якщо ці компанії є пов’язаними особами, сума операції з кожною компанією менше 10 млн грн (за умови, що це єдина операція за рік) і тому вона є неконтрольованою. 

Підприємство уклало договір щодо переведення на підприємство боргу іншого ТОВ перед нерезидентом за кредитними договорами на загальну суму 934,5 млн грн. Обсяг цієї операції вже перевищує 10 млн грн, тому дивимося інші критерії. Зокрема, чи пов’язано це підприємство з нерезидентом і чи впливає ця операція на прибуток підприємства?

Якщо підприємство – новий боржник і нерезидент – кредитор є непов’язаними особами, то всі операції між ними є неконтрольованими. Якщо вони пов’язані особи, йдемо далі і перевіряємо, чи впливає ця операція на прибуток підприємства.

У пп. 39.2.1 ПКУ наведено невичерпний перелік операцій, які впливають на об’єкт оподаткування податком на прибуток, і кредитних операцій там немає. Податківці консультують, що  сума отриманого кредиту не впливає на фінансовий результат до оподаткування, що є об’єктом оподаткування податком на прибуток,  тому така не враховується при визначенні вартісного критерію контрольованих операцій для цілей трансфертного ціноутворення. При цьому сума нарахованих процентів за такими операціями підлягає врахуванню при визначенні вартісного критерію контрольованих операцій – див. їхні консультації тут та тут.

Тож переведення самого тіла кредиту спричиняє виникнення заборгованості і не впливає на прибуток. А от нараховані проценти на користь нерезидента – кредитора, який є пов’язаною особою, вже будуть впливати на прибуток підприємства і за умови відповідності всім іншим критеріям вони будуть контрольованою операцією.

Якщо підприємство отримало дохід від прийняття боргу іншого ТОВ (наприклад, це ТОВ заплатило йому більшу суму, ніж переведений борг), то цей дохід отриманий від ТОВ – резидента і тому не підпадає під дію ст. 39 ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Критерії контрольованих операцій
    Підприємство викупило у іноземної компанії 99,8% СК українського ТОВ (850 тис. грн), викупило у іноземних компаній акції українського ПрАТ, які становили 48,7% СК ПрАТ (278 тис.грн), уклало договір щодо переведення на підприємство боргу іншого ТОВ перед нерезидентом за кредитними договорами на загальну суму 934,5 млн грн. Підприємство не є учасником МГК. Чи є ці операції контрольованими?
    03.07.202438
  • Ребрендинг рекламного та холодильного обладнання, яке надається в оренду іншим особам
    Підприємство – виробник кондитерської продукції, має ліцензовану торгову марку та логотип. Продукція продається ФОПам, яким надавались в оренду вивіски та холодильне обладнання з цим логотипом. Тепер підприємство хоче змінити логотип та торгову марку. Що робити з обладнанням, яке зі старим логотипом? Вивіски на 112 рахунку, метод амортизації - 100%. Чи можна здавати в оренду нові вивіски без логотипу, зі словами «Торти» або «Кав’ярня» та як це вплине на витрати підприємства? Як це оформити?
    01.07.20249
  • Код ЄДРПОУ та печатка в наказах керівника підприємства
    Чи обов'язково у всіх наказах керівника підприємства вказувати код ЄДРПОУ підприємства? Чи достатньо того, що код ЄДРПОУ міститься на печатці підприємства, що стоїть на наказі? Якщо код ЄДРПОУ раніше не вказували у наказах, чи можна його дописати від руки?
    27.06.20241 200
  • Цільове фінансування на придбання автомобіля для благодійної організації
    Благодійна організація хоче купити автомобіль для своїх потреб. З цією метою донор – юрособа перерахує кошти на рахунок БО. Які потрібні документи від БО для здійснення платежу та яке повинне бути призначення платежу для того, щоб БО могла використати всі 100% коштів на купівлю авто? Який буде бухоблік у сторін та яке оподаткування у донора?
    26.06.202429
  • Допомога на поховання дитини: як оформити?
    Працівниця народила і дитина наступного дня померла, їй видали свідоцтво про смерть. Як оформити допомогу на поховання?
    21.06.202426