• Посилання скопійовано

Декларування доходу внутрішньо переміщеної особи

Фізособа виїхала з України на початку березня 2022 р. Має статус ВПО за кордоном. Отримувала допомогу від держави перебування. З грудня 2022 року знайшла роботу та отримує офіційно зарплату за кордоном. Чи потрібно їй декларувати отриману за кордоном допомогу та зарплату?

Фізичні особи зобов’язані самостійно обчислити суми та сплачувати ПДФО та ВЗ за результатами звітного податкового року шляхом подання до податкового органу податкової декларації про майновий стан і доходи, встановлені розділом IV ПКУ, які зокрема отримали іноземні доходи (пп. 170.11.1 ПКУ).

 

Декларування допомоги отриманої від іноземних держав

Фізособи, які отримали допомогу від іноземних держав та їхніх державних фондів, а також від іноземних компаній повинні подавати декларацію про доходи.

До складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку за 2022 та 2023 податкові (звітні) роки не включаються доходи у вигляді суми коштів чи безоплатно наданих товарів (послуг) (далі - допомога), що надані за рахунок бюджетних коштів іноземних держав та їх державних фондів такому платнику податків та членам його сім’ї першого ступеня споріднення як особам, які постраждали внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України і скористалися правом на тимчасовий захист відповідно до законодавства такої іноземної держави (п. 25 Закону №2520).

Українці, які скористалися правом на тимчасовий захист в інших країнах світу і отримують допомогу від іноземних держав та їх державних фондів, а також від іноземних компаній, організацій, які відповідно до законодавства відповідної іноземної юрисдикції здійснюють благодійну діяльність, повинні задекларувати таку допомогу як іноземні доходи, при цьому ПДФО та ВЗ із таких сум не визначають та не сплачують.

 

Декларування заробітної плати, отриманої за кордоном

Якщо українці працювали за кордоном або отримували інші доходи, крім вищезазначеної допомоги, такий дохід є іноземним, і українці зобов'язані подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи та сплатити ПДФО за ставкою 18% (пп. 167.1 ПКУ) та військовий збір за ставкою 1,5% (пп. 1.3 п. 16-1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ). 

Разом з цим відповідно до угод про уникнення подвійного оподаткування платник податку може зменшити суму річного податкового зобов'язання на суму податків, сплачених за кордоном. Для зарахування податків необхідно отримати довідку про суму сплаченого податку, а також про базу та/або об'єкт оподаткування, легалізовану у відповідній закордонній дипломатичній установі України країни, де було отримано дохід. При цьому військовий збір за ставкою 1,5% сплачуєтьсябез зменшення.

Декларація подається до 1 травня 2023 року. При цьому додатки заповнюються та подаються виключно за наявності доходів (витрат), розрахунок яких міститься у цих додатках.

Громадяни, які отримували іноземні доходи та перебувають до сьогодні за кордоном, можуть надіслати декларацію:

  • поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання декларації;
  • в електронній формі через особистий електронний кабінет платника, для цього необхідно оформити та мати електронний ключ.

 

Відповідальність 

Несвоєчасне подання декларації тягне за собою накладення штрафу в розмірі 340 грн (пп. 120.1 ПКУ). Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, призводить до накладення штрафу в розмірі 1020 грн за кожне таке неподання або несвоєчасне подання. 

Також, відповідно до ст. 164-1 КпАП неподання або несвоєчасне подання громадянами декларацій про доходи чи включення до декларацій перекручених даних призводить до попередження або накладення штрафу в розмірі від 51 до 136 грн (3 до 8 нмдг).

У випадку, якщо ДПС під час перевірки виявитьнедекларовані іноземні доходи, то буде накладено штраф у розмірі 25% від донарахованої суми (пп. 123.2 ПКУ, пп. 69.2 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Звертаємо увагу, що перебіг строку давності зупиняється на будь-який період, протягом якого платник податків перебуває поза межами України, якщо таке перебування є безперервним та дорівнює чи є більшим за 183 дні (пп. 102.3.1 ПКУ).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Чи заборонено відраховувати кошти профспілкам на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу під час воєнного стану?
    Чи заборонено протягом дії воєнного стану проводити відрахування первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу в розмірах, передбачених колективним договором та угодами, у добровільному порядку за наявності у роботодавців такої можливості з віднесенням на витрати діяльності підприємства?
    19.04.202418
  • Чи може неприбуткова організація надати благодійну допомогу ЗСУ?
    В статуті неприбуткової оргазації передбачено наукові розробки, дослідження та інше у галузі права, а надання благодійної допомоги не передбачено. Чи може така організація придбати товар для подальшої безоплатної (благодійної) передачі ЗСУ? Як звітувати за такою операцією?
    17.04.202437
  • З немонетарної заборгованість переводиться в монетарну і назад: що з курсом?
    У 2021 р. резидент отримав авансову оплату за товар від нерезидента. В січні 2022 р. підписано додаткову угоду щодо повернення передплати. Заборгованість переведено до складу монетарної. Після введення валютних обмежень на період воєнного стану оплата не була проведена. Підприємство визначало курсові різниці на дату балансу. У 2024 р. вирішено все ж здійснити відвантаження. Як визначити курс, за яким монетарна заборгованість переводиться до складу немонетарної?
    15.04.202435
  • Порушення при ввезенні гуманітарної допомоги
    Громадська організація імпортувала гуманітарну допомогу - легковий авто для передачі ЗСУ і кабель для ремонту дронів. Але авто передане учаснику бойових дій, який працює волонтером в ГО, а кабель використовується самою ГО для ремонту дронів, а не переданий ЗСУ. Чи є порушення?
    10.04.202435
  • Перевезення вантажів: ТТН обов’язок чи право?
    Хто має виписувати ТТН при перевезенні вантажним автомобільним транспортом: перевізник чи вантажовідправник? Чи достатньо вантажоодержувачу для підтвердження факту перевезення товаро-матеріальних цінностей належно оформленого перевізником (юридичною особою чи ФОП) акту надання транспортно-експедиційних послуг ?
    26.03.2024133