• Посилання скопійовано

Відмінність між благодійною та гуманітарною допомогою

Як розрізнити благодійну та гуманітарну допомогу? Якщо в документах, актах приймання-передачі зазначено "передано гуманітарну (благодійну) допомогу", таку допомогу вважати благодійною чи гуманітарною чи на власний розсуд?

Гуманітарна допомога

Згідно з ст. 1 Закону про гуманітарну допомогу, гуманітарна допомога - цільова адресна безоплатна допомога в грошовій або натуральній формі, у вигляді безповоротної фінансової допомоги або добровільних пожертвувань, або допомога у вигляді виконання робіт, надання послуг, що надається іноземними та вітчизняними донорами із гуманних мотивів отримувачам гуманітарної допомоги в Україні або за кордоном, які потребують її у зв’язку з соціальною незахищеністю, матеріальною незабезпеченістю, важким фінансовим становищем, виникненням надзвичайного стану, зокрема внаслідок стихійного лиха, аварій, епідемій і епізоотій, екологічних, техногенних та інших катастроф, які створюють загрозу для життя і здоров’я населення, або тяжкою хворобою конкретних фізичних осіб, а також для підготовки до збройного захисту держави та її захисту у разі збройної агресії або збройного конфлікту. 

Гуманітарна допомога є різновидом благодійництва і має спрямовуватися відповідно до обставин, об’єктивних потреб, згоди її отримувачів та за умови дотримання вимог ст. 3 Закону "Про благодійну діяльність та благодійні організації"

Звертаємо увагу, що мова йде саме про благодійництво, а не про благодійну допомогу.

 

Благодійна допомога

Зауважимо, що Закон про благодійну діяльність не дає визначення терміну «благодійна допомога», але наводить загальне визначення благодійної діяльності. 

Благодійна діяльність - добровільна особиста та/або майнова допомога для досягнення визначених цим Законом цілей, що не передбачає одержання благодійником прибутку, а також сплати будь-якої винагороди або компенсації благодійнику від імені або за дорученням бенефіціара (ст. 1 Закону про благодійну діяльність).

Проте ст. 3 Закону про благодійну діяльність чітко регламентує цілі та сфери благодійної діяльності, а ст. 5 даного Закону види благодійної діяльності.

 

Відмінність

При цьому Закон про гуманітарну допомогу містить чітку ознаку для відрізнення гуманітарної допомоги від благодійної: певні безоплатно надані товари, роботи або послуги можуть бути визнані як гуманітарна допомога лише за рішенням уповноваженого державного органу (центральним органом виконавчої влади в даній сфері є Мінсоцполітики) - згідно з ст. 5 та ст. 6 Закону про гуманітарну допомогу.

А до спеціально уповноважених державних органів з питань гуманітарної допомоги, визначених ст. 4 Закону про гуманітарну допомогу, належать:

  • центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері соціального захисту населення;
  • Рада міністрів Автономної Республіки Крим;
  • обласні, Київська та Севастопольська міські державні адміністрації.

 

Акт приймання-передачі

Відповідь на питання, як допомогу вважати благодійною чи гуманітарною, якщо в актах приймання-передачі зазначено "передано гуманітарну (благодійну) допомогу", розглядати конкретно товари як гуманітарну допомогу, можливо лише після ретельного вивчення конкретної інформації про них та визначення того, чи визнавались вони гуманітарною допомогою в офіційному порядку.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Взаємозалік розрахунків за умови, що постачальник та покупець одна особа
    ТОВ – платник податку на прибуток та ПДВ планує зробити залік взаєморозрахунків з фізичною особою, що є постачальником та покупцем для ТОВ. За яких умов та як оформити даний залік?
    25.07.202441
  • Які наслідки того, що ФОП вчасно не повідомив ДПС про зміну місця реєстрації?
    Фізособа була зареєстрована у м. Київ, за цією ж адресою зареєструвалася як ФОП на єдиному податку. Далі ФОП фактично проживав в м. Київ і там провадив свою діяльність. З особистих причин в 2020 році ФОП змінив місце реєстрації на інше місто, а заява про зміну місця реєстрації ФОП не було подана. Якщо зараз подати заяву про зміну місця реєстрації, то які будуть наслідки?
    15.07.202480
  • Критерії контрольованих операцій
    Підприємство викупило у іноземної компанії 99,8% СК українського ТОВ (850 тис. грн), викупило у іноземних компаній акції українського ПрАТ, які становили 48,7% СК ПрАТ (278 тис.грн), уклало договір щодо переведення на підприємство боргу іншого ТОВ перед нерезидентом за кредитними договорами на загальну суму 934,5 млн грн. Підприємство не є учасником МГК. Чи є ці операції контрольованими?
    03.07.202458
  • Ребрендинг рекламного та холодильного обладнання, яке надається в оренду іншим особам
    Підприємство – виробник кондитерської продукції, має ліцензовану торгову марку та логотип. Продукція продається ФОПам, яким надавались в оренду вивіски та холодильне обладнання з цим логотипом. Тепер підприємство хоче змінити логотип та торгову марку. Що робити з обладнанням, яке зі старим логотипом? Вивіски на 112 рахунку, метод амортизації - 100%. Чи можна здавати в оренду нові вивіски без логотипу, зі словами «Торти» або «Кав’ярня» та як це вплине на витрати підприємства? Як це оформити?
    01.07.202453
  • Код ЄДРПОУ та печатка в наказах керівника підприємства
    Чи обов'язково у всіх наказах керівника підприємства вказувати код ЄДРПОУ підприємства? Чи достатньо того, що код ЄДРПОУ міститься на печатці підприємства, що стоїть на наказі? Якщо код ЄДРПОУ раніше не вказували у наказах, чи можна його дописати від руки?
    27.06.20241 372