• Посилання скопійовано

Утилізація одноразової тари з-під засобів захисту рослин

У ФГ накопичилася тара (каністри, біг-беги) з-під ЗЗР. Фірма, яка має ліцензію на утилізацію, пропонує купити тару або безкоштовно передати їм. Як оприбуткувати тару на баланс та виділити її вартість, якщо вона йшла у загальній вартості ЗЗР? Чи потрібно реєструвати ПН при продажу чи безкоштовній передачі, відкривати КВЕД і який, якщо це буде продаж?

У ФГ виникають питання, що робити з використаними каністрами з-під засобів захисту рослин та поліпропіленовими мішками з-під мінеральних добрив та іншою тарою, яка надходить разом з товарами. Про це далі.

Зазначимо, що така тара є одноразовою та повторно використовувати її не можна. Крім того, вона є небезпечними відходами, відповідно до ст. 1 Закону про відходи.

Про особливий контроль за дотриманням вимог екологічної безпеки при транспортуванні, зберіганні, використанні, знешкодженні та захороненні хімічних засобів захисту рослин, мінеральних добрив, токсичних речовин і відходів вказано в п. «и» ч. 1 ст. 23-2 Закону про відходи.

Так, поводження з небезпечними відходами потребує від суб'єкта господарювання отримання відповідної ліцензії, що передбачено в ч. 3 ст. 34 Закону про відходи. Або передати тару з-під ЗЗР та мінеральних добрив протягом року з дня утворення таких небезпечних відходів спеціальному підприємству, яке займається утилізацією подібних відходів та має відповідну ліцензію.

Зауважимо. Для утилізації тари з-під ЗЗР та мінеральних добрив потрібно укладати угоду про утилізацію тари з-під ЗЗР та мінеральних добрив лише з ліцензованими підприємствами, які мають право здійснювати утилізацію таких відходів.

При цьому здійснювати перевезення такої тари від місця зберігання до місця утилізації повинно тільки спеціалізоване підприємство з ліцензію. Так, згідно з ч. 6 та 7 ст. 34 Закону про відходи перевезення небезпечних відходів дозволяється лише за наявності їх паспорта та ліцензії на поводження з ними і в порядку, визначеному законодавством про перевезення небезпечних вантажів. Перевезення небезпечних відходів здійснюється за умови обов'язкового страхування цивільної відповідальності перевізника за збитки, які можуть бути завдані ним під час перевезення, відповідно до закону.

Щодо обліку. Оскільки, тара з-під ЗЗР та мінеральних добрив (каністри, біг-беги тощо) є одноразовою тарою, яка надходить разом з товаром та поверненню не підлягає, тож її відразу включають до складу первісної вартості таких товарів. Тому окремо на рахунках бухгалтерського обліку її не відображають. 

Для обліку ФГ, у яких утворюються відходи та використовуються пакувальні матеріали повинні вести первинний облік таких відходів (каністри, біг-беги) за типовою формою № 1-ВТ «Облік відходів та пакувальних матеріалів і тари», затвердженою наказом Міністерства охорони навколишнього природнього середовища України від 07.07.2008 р. № 342.

Щодо продажу тари на утилізацію зазначимо, що утилізація одноразової тари – це не продаж, оскільки така тара не є відходами вторинної сировини. В даному випадку, ФГ має оплатити постуги утилізації спеціальному підприємству на підставі виставленого ними рахунку або згідно з договором. Або, за домовленістю та умовами договору, передати таку тару на безкоштовну утилізацію. Відповідно, й оформлювати ПН та реєструвати їх в ЄРПН не потрібно.

Щодо документального оформлення передачі тари на утилізацію. Для початку потрібно підписати договір з зазначенням зобов'язання щодо забезпечення утилізації відходів. Незайвим буде взяти у спеціального підприємства копію ліцензії та витяг з реєстру, у якому буде зазначено спеціальний КВЕД на утилізацію небезпечних відходів. При передачі тари необхідно оформити акт приймання-передачі (або акт виконаних робіт). Також при передачі тари з-під ЗЗР на утилізацію можна надати копію форми № 1-ВТ.

Для того, щоб ФГ мало змогу здати на утилізацію спеціальному підприємству тару з-під ЗЗР мати/відкривати ніякого КВЕДу не потрібно.

Особи, винні в порушенні законодавства про відходи, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільну чи кримінальну відповідальність за порушення передбаченими ст. 42 Закону про відходи, перелік яких не є вичерпним. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Перевезення вантажів: ТТН обов’язок чи право?
    Хто має виписувати ТТН при перевезенні вантажним автомобільним транспортом: перевізник чи вантажовідправник? Чи достатньо вантажоодержувачу для підтвердження факту перевезення товаро-матеріальних цінностей належно оформленого перевізником (юридичною особою чи ФОП) акту надання транспортно-експедиційних послуг ?
    26.03.202486
  • З якою періодичністю складати подорожній лист?
    Водії виїжджають за заявкою і після виконання замовлення можуть отримати наступну. Маршрут та дату повернення визначити складно. За якою формою складати подорожній лист? Чи можна скласти один подорожній лист на весь період поїздки (місяць та більше), чи під кожну заявку?
    22.03.2024957
  • Отримано credit memo: як врахувати?
    ТОВ - офіційний представник нерезидента в Україні щодо розповсюдження аудіо та відео-продукції. Протягом 2023 р. перевиконало план щодо підключення до інформаційного ресурсу користувачів. Нерезидент 28.02.2024 р. надав credіt memo ТОВ, що має бути врахований при розрахунку за послуги з нерезидентом у лютому та березні 2024 р. Чи має ТОВ скоригувати фінрезультат за 2023 р., оскільки credit memo за результатами роботи 2023 р.? Чи потрібно нарахувати курсову різницю на дату проведення акту від нерезидента ?
    15.03.202456
  • Придбання нерухомості комунальної власності, у якій вже є орендарі
    Підприємство придбало нежитлову нерухомість на аукціоні. В договорі купівлі-продажу об’єкту малої приватизації вказано, що приміщення надано в оренду до 2028 р. і цей договір чинний і для покупця. Майно перебувало в комунальній власності і передане пкупцю в день укладення договору балансоутримувачем. Як відобразити придбання такої нерухомості в обліку? Коли вводити в експлуатацію, якщо акт прийому-передачі майна від 15.02.2023 р.? Як відображати відносини з орендарем? Чи потрібна додаткова угода до договору оренди?
    14.03.202422
  • Чи включати адмінвитрати при обчисленні вартості видобутої корисної копалини?
    При обчисленні вартості видобутої корисної копалини за розрахунковою вартістю до витрат потрібно включати адміністративні витрати чи ні? Місцеві податківці сказали, що потрібно включати, адже підприємство займається тільки виробництвом каменю та щебеню, тому потрібно включати всі витрати, крім витрат на збут. Сказали, що є роз'яснення ДПС, але ми не знайшли
    11.03.202428