• Посилання скопійовано

Використання прес-форм для виготовлення деталей, якщо виробник деталей – нерезидент

Підприємство замовляє у нерезидента виготовлення деталей певної форми. Для цього нерезидент виготовляє унікальну прес-форму, форма якої є інтелектуальною власністю замовника. Прес-форма використовується тільки для виготовлення певної кількості деталей, а потім знищується. Як оформити виготовлення прес-форми нерезидентом і оплату нерезиденту за ці роботи, щоб зняти операцію з валютного контролю? Які податкові наслідки?

Суть операції

Для виготовлення своєї продукції підприємство (замовник) імпортує комплектуючі, які виробляються іноземним виробником. За умовами імпортного контракту планується купувати пластмасові деталі, які будуть використовуватися у виготовленні продукції.

Прес-форма для виготовлення деталей виготовляється самим виробником-нерезидентом, але вважається власністю підприємства-замовника, оскільки вона унікальна і може використовуватись тільки в цьому контракті з нерезидентом.  За виготовлення прес-форми підприємство сплачує нерезиденту кошти. Після виконання договору прес-форма більше не використовується і знищується.

Яким документом підприємство може зняти цю операцію з валютного контролю та закрити оплату за прес-форму?

 

Відповідь:

Прес-форма, про яку йдеться у запитанні, за своєю суттю є ливарною оснасткою та відноситься до інструментів. У даному випадку, за умовами запитання, прес-форма виготовляється один раз під конкретне замовлення щодо виготовлення конкретних ТМЦ. Оскільки прес-форма виготовляється виробником-нерезидентом та залишається на території країни нерезидента, оплату за її виготовлення слід розглядати як витрати на "роботи, пов'язані з початком виробництва".

У такому разі на роботи з виготовлення прес-форми складається окремий акт виконанних робіт. Все це потрібно обумовити у договорі на виготовлення деталей – порядок та вартість виготовлення прес-форми для їх виготовлення, порядок оформлення відповідного акту та порядок його оплати.

Додатковий аргумент на користь того, що витрати на виготовлення прес-форми як ТМЦ є підготовчими витратами на виготовлення деталей – це те, що право власності замовника-резидента на прес-форму не може бути реалізоване повною мірою, тому що резидент її не контролює та не розпоряджається нею. Також не має і володіння як такого, адже правомочність володіння — це юридично забезпечена можливість власника бути в безпосередньому фактичному зв'язку з річчю. Володіння треба розуміти як постійну можливість матеріального зв'язку власника з річчю. При наявності юридичних підстав володіння називають титульним. Воно пов'язане з волевиявленням власника. Володіння може бути фактичним і юридичним, законним, незаконним і давнішнім.

Замовник-резидент не може нічого самостійно зробити з прес-формою, бо вона перебуває у виробника з єдиною метою – виготовлення деталей. Тому ця форма не є активом для замовника і не повинна визнаватись як ОЗ, а розглядається як витрати на підготовку виробництва деталей.

Інша річ, що можна розглядати право підприємства-замовника не на саму річ – прес-форму, а на нематеріальний актив - форму (фасон) деталей, які виготовляються за допомогою такої прес-форми, яку можна виготовляти не один раз. У такому разі підприємство-замовник має нематеріальний актив, а саму прес-форму у матеріальному вигляді слід розглядати як витрати на виготовлення деталей.

В бухобліку така прес-форма може розглядатися як витрати на виробництво продукції. Оскільки підприємство-замовник не контролює прес-форму, вона не вважається активом. Оскільки прес-форма використовується протягом певного періоду, її вартість потрібно розподілити на продукцію, яка буде виготовлена протягом цього строку. Це можна зробити за допомогою механізму обліку витрат майбутніх періодів:

  • Дт 39 Кт 632 – на дату підписання акту виконаних робіт з виготовлення прес-форми, на всю вартість робіт;
  • Дт 23 Кт 39 – поступове віднесення вартості виготовлення прес-форми на витрати виробництва в залежності від того, яку кількість готових деталей було використано у виробництві продукції за звітний період.

Ця операція впливає на оподатковуваний  фінрезультат за правилами бухобліку, коригування не передбачені.

 

Валютний контроль

Якщо вартість виготовлення прес-форми перевищує еквівалент 400000 грн, операція з оплати прес-форми підпадає під валютний контроль – див. нашу новину тут>> 

Операцію з оплати робіт по виготовленню прес-форми може бути знято з валютного контролю на підставі відповідних положень контракту, про які ми говорили вище, та на підставі акту виконаних робіт з виготовлення прес-форми.

Якщо за одним договором виготовляється одна прес-форма, то така операція не підпадає під дроблення ЗЕД-операцій, оскільки окремим платежем оплачується прес-форма, а решта платежів здійснюються вже за готову продукцію.

Нагадаємо, що відповідно до пп. 5 п. 3 розділу І Інструкці №7 дроблення операції з експорту товару – це штучне ділення поставки товару за операцією з експорту товару, що передбачає одночасну наявність таких ознак:

У даному випадку експортної операції немає, тож ці ознаки не застосовуються.

Ознаки дроблення валютної операції перераховані у пп. 2 п. 2 Положення №8: дроблення валютної операції – це штучне ділення загальної суми валютної операції, яка підлягає аналізу та перевірці відповідно до вимог цього Положення, що передбачає одночасну наявність таких ознак:

  • валютні операції здійснюються однією особою;
  • валютні операції пов’язані між собою одними контрагентами, підставами (договором, контрактом, угодою, іншим документом, що застосовується в міжнародній практиці та може уважатися договором), призначенням валютної операції;
  • кожна валютна операція здійснюється на суму, що є меншою, ніж розмір (в еквіваленті за офіційним курсом гривні до іноземних валют, установленим Національним банком на дату здійснення операції), передбачений ст. 20 Закону "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення" (зараз це 400000 грн);
  • валютні операції здійснюються не менше, ніж три рази на календарний тиждень та/або десять разів на календарний місяць;
  • загальна сума валютних операцій за календарний тиждень перевищує двократний розмір та/або за календарний місяць - восьмикратний розмір (в еквіваленті за офіційним курсом гривні до іноземних валют, установленим Національним банком на дату здійснення операції), передбачений ст. 20 Закону "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення";
  • інші ознаки дроблення валютних операцій, які установлені на власний розсуд уповноваженої установи.

Зокрема, якщо підприємство не буде надто часто оплачувати роботи з виготовлення прес-форми, а також виконуватиме умови щодо загальної суми валютних операцій за тиждень/місяць, то такі оплати не будуть розцінюватися як дроблення валютної операції.

 

Щодо нарахування ПДВ на послуги від нерезидента з виготовлення прес-форми

Перш за все потрібно визначити місце надання послуг.

Відповідно до пп. «г» пп. 186.2.1 ПКУ, місцем фактичного постачання послуг, пов'язаних з рухомим майном, зокрема, інших робіт і послуг, що пов'язані з рухомим майном, є місце фактичного постачання таких послуг, пов'язаних з рухомим майном. У даному випадку місце постачання послуг знаходиться за межами митної території України – за місцем виробництва прес-форми та деталей.

Також до цієї ситуації можна застосувати і норму пп. 186.4 ПКУ, за якою місцем постачання послуг є місце реєстрації постачальника, крім операцій, зазначених у пп.  186.2 і 186.3 ПКУ.

В обох випадках місце постачання послуг з виготовлення прес-форми – поза митною територією України, тому такі послуги не оподатковуються ПДВ. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Чи заборонено відраховувати кошти профспілкам на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу під час воєнного стану?
    Чи заборонено протягом дії воєнного стану проводити відрахування первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу в розмірах, передбачених колективним договором та угодами, у добровільному порядку за наявності у роботодавців такої можливості з віднесенням на витрати діяльності підприємства?
    Сьогодні 11:324
  • Чи може неприбуткова організація надати благодійну допомогу ЗСУ?
    В статуті неприбуткової оргазації передбачено наукові розробки, дослідження та інше у галузі права, а надання благодійної допомоги не передбачено. Чи може така організація придбати товар для подальшої безоплатної (благодійної) передачі ЗСУ? Як звітувати за такою операцією?
    17.04.202426
  • З немонетарної заборгованість переводиться в монетарну і назад: що з курсом?
    У 2021 р. резидент отримав авансову оплату за товар від нерезидента. В січні 2022 р. підписано додаткову угоду щодо повернення передплати. Заборгованість переведено до складу монетарної. Після введення валютних обмежень на період воєнного стану оплата не була проведена. Підприємство визначало курсові різниці на дату балансу. У 2024 р. вирішено все ж здійснити відвантаження. Як визначити курс, за яким монетарна заборгованість переводиться до складу немонетарної?
    15.04.202423
  • Порушення при ввезенні гуманітарної допомоги
    Громадська організація імпортувала гуманітарну допомогу - легковий авто для передачі ЗСУ і кабель для ремонту дронів. Але авто передане учаснику бойових дій, який працює волонтером в ГО, а кабель використовується самою ГО для ремонту дронів, а не переданий ЗСУ. Чи є порушення?
    10.04.202423
  • Перевезення вантажів: ТТН обов’язок чи право?
    Хто має виписувати ТТН при перевезенні вантажним автомобільним транспортом: перевізник чи вантажовідправник? Чи достатньо вантажоодержувачу для підтвердження факту перевезення товаро-матеріальних цінностей належно оформленого перевізником (юридичною особою чи ФОП) акту надання транспортно-експедиційних послуг ?
    26.03.2024128