• Посилання скопійовано

Пальне для відряджень та генератора: коли потрібна ліцензія?

Підприємство придбаває паливо для службових відряджень та заправки генераторів. Чи потрібно ТОВ отримувати ліцензію на зберігання пального? Які умови зберігання пального? Які штрафи за відсутність ліцензії на зберігання?

Коли потрібна ліцензія на зберігання пального?

Пальне для службових відряджень

Зберігання пального у баку автомобіля і в каністрах до 5 л не потребує отримання ліцензії. Про це податківці повідомляли тут

А ще, згідно зі ст. 15 Закону №481, ліцензії на право зберігання пального не отримуються на місця зберігання пального, що використовуються:

  • підприємствами, установами та організаціями, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевого бюджету;
  • підприємствами, установами та організаціями системи державного резерву;
  • суб’єктами господарювання (у тому числі іноземними суб’єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) для зберігання пального, яке споживається для власних виробничо-технологічних потреб виключно на нафто- та газовидобувних майданчиках, бурових платформах і яке не реалізується через місця роздрібної торгівлі.

Якщо ТОВ придбаває талони або паливні картки за якими заправка йде безпосередньо на АЗС, ліцензія також не потрібна.

 

А от решта випадків зберігання пального, навіть придбаного для власних потреб, потребує ліцензії. Ми про це писали тут

 

Пальне для генератора

Відповідно до ст. 18 Закону №481 установлено, що суб’єкт господарювання (у тому числі іноземний суб’єкт господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво) на період дії воєнного стану на території України та протягом 30 днів з дня його припинення або скасування має право зберігати пальне, яке споживається для заправлення електрогенераторноїустановки в обсязі до 2000 літрів на кожному об’єкті, що забезпечений електрогенераторноюустановкою, без отримання дозвільних документів (документів дозвільного характеру, ліцензії на право зберігання пального, результатів надання інших адміністративних послуг).

А якщо кількість такого пального більше 2000 літрів, то ліцензію можна не отримувати, якщо подати декларацію про провадження господарської діяльності із зберігання пального. Детальніше про отримання декларації написано в ст. 18 Закону №481.

Тобто, в цій нормі прямо зазначено, що без ліцензії зберігається тільки пальне, яке споживається для заправлення генератора. Якщо ж пальне використовується для інших потреб, зокрема, для заправки автомобілів, то наведена пільга на такі випадки не поширюється і на таке зберігання слід отримувати ліцензію.

 

Умови транспортування та зберігання пального в резервуарах

Приймання, транспортування, зберігання та використання пального регламентується Інструкцією про порядок транспортування, зберігання нафтопродуктів.

З прибуттям транспортного засобу перевіряють наявність і цілісність пломб на автоцистерні, технічний стан та відповідність даним товарно-транспортної накладної (№1-ТТН (нафтопродукт).

Визначення маси палива під час приймання визначається зважуванням на автомобільних вагах або об'ємно-масовим методом.

Зазвичай толеранс (допустиму похибку) зазначають у договорі, а якщо ні, то краще про це подбати завчасно та запросити у постачальника сертифікат якості.

За результатом постачання формують видаткову накладна та за потреби складають розрахунок коригування при поверненні зайво сплачених коштів або податкову накладну на перевищення вартості фактичних обсягів постачання над сумою попередньої оплати.

Інтервали та порядок повірки засобів вимірювальної техніки та резервуарів встановлені Законом про метрологію. У разі відсутності позитивного результату повірки підприємству доведеться відстоювати витрати та податковий кредит.

Далі відпуск палива з нафтоскладу покупця у баки транспортних засобів (далі – ТЗ) фіксується в лімітно-забірній картці. Щоправда, цю форму вже скасовано, але чимало підприємств і далі її використовують для підтвердження відпуску матеріалів зі складу. Біль детально див. тут.

Фактично зберігання пального передбачає наявність резервуара або цистерни, що має бути обладнані засобами вимірювальної техніки для підтвердження об’єму заправленого палива в бак авто, що відповідає вимогам пожежної безпеки та використовується відповідно до правил охорони праці.

Обсяг пального, що може зберігатися зазначається в ліцензії на зберігання пального. 

Вимоги щодо пожежної безпеки щодо зберігання пального викладені в Правилах пожежної безпеки для об’єктів зберігання та транспортування нафтопродуктів та в Правилах пожежної безпеки в Україні,

На підприємстві також має бути розроблена інструкція з охорони праці щодо використання паливо-мастильник матеріалів. Міністерствомаграрної політики та продовольства Українирозроблено Примірна інструкція з охрони праці підчас прийманнязберігання й видачі пально-мастильних матеріалів та заправляння ними машин(ПІ 2.1.00-115-2000), який можна взяти за основу.

 

Штрафи

У разі зберігання пального без наявності ліцензії до суб’єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафу у розмірі 500000 грн. На період дії воєнного стану пільг немає.

 ***

Також читайте:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Ліцензії і дозволи»

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь