• Посилання скопійовано

Коли ФОП зобов’язаний приймати платіжні картки в оплату товарів?

ФОП (ІІ група ЄП) продає металопластикові вироби (вікна, двері). Покупцям він видає рахунок, де вказано IBAN, готівку і платіжні картки не приймає, РРО не використовує. Чи зобов'язаний він з 2023 р. забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків за проданий ним товар (населений пункт з населенням понад 25 тис.)? Якщо так, чи потрібно тоді йому застосовувати РРО (ПРРО)?

Права споживачів захищаються Законом про захист прав споживачів.

Стаття 17 Закону про захист прав споживачів регулює права споживача у сфері торговельного та інших видів обслуговування. 

Зокрема:

  • споживач має право на вільний вибір товарів і послуг у зручний для нього час та на вільне здійснення безготівкових розрахунків з урахуванням режиму роботи та обов’язкових для продавця (виконавця) форм (видів) розрахунків, установлених законодавством України;
  • продавець (виконавець) зобов’язаний всіляко сприяти споживачеві у вільному виборі продукції та форм її оплати;
  • забороняється у будь-який спосіб обмежувати можливість здійснення споживачем безготівкових розрахунків, якщо відповідно до законодавства продавець (виконавець) зобов’язаний забезпечити таку можливість.

З наведеного випливає, що в цьому випадку продавець не може обмежувати покупців у вільному виборі форм оплати товарів, зокрема продавець зобов’язаний приймати:

  • готівкові кошти, 
  • платіжні картки,
  • за можливості та за бажанням покупців він може приймати безготівкові перекази коштів від покупців на свій  рахунок.

Обмеження покупців у способах розрахунку, коли продавець приймає тільки безготівкові перекази, є порушенням їхніх прав. Відповідальність за це порушення встановлена ст. 23 Закону про захист прав споживачів: за обмеження або відмову в реалізації прав споживачів, установлених ч. 2 ст. 17 цього Закону, - штраф у розмірі п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (500 * 17 грн = 8500 грн).

В разі порушення права споживача на вільний вибір способу розрахунків він має право з відповідним зверненням звернутися до Держпродспоживслужби України та її територіальних органів, які, у свою чергу, можуть застосувати штрафні санкції до продавця.

Крім цього, згідно з постановою Кабміну від 29.07.2022 року №894 у суб’єктів господарювання виникає обов’язок застосування POS-терміналів, зокрема з 1 січня 2023 року POS-термінали мають бути в торговців, які займаються торгівлею у населених пунктах, де проживає понад 25 тис. людей. Докладніше про це див. тут.

Отже, у разі продажу товарів фізичним особам – споживачам продавець безумовно зобов’язаний приймати готівку, а за певних умов – також і платіжні картки. Продавець також може надавати покупцям свої банківські реквізити з метою отримання банківських переказів від покупців на свій рахунок, але виключно за умови добровільної згоди покупців на це та за умови вільного вибору покупцями форми оплати.

У свою чергу, приймання від покупців готівки та платіжних карток вимагає застосування РРО або ПРРО. 

Також звертаємо увагу на те, що відповідно до пп. 6 Положення №148 суб'єкти господарювання мають право здійснювати розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами:

1) між собою - у розмірі до 10000 (десяти тисяч) гривень включно;

2) з фізичними особами - у розмірі до 50000 (п'ятдесяти тисяч) гривень включно.

Платежі понад установлені граничні суми проводяться через надавачів платіжних послуг шляхом переказу коштів із рахунку на рахунок або внесення коштів до кас надавачів платіжних послуг для подальшого їх переказу на рахунки. Кількість суб'єктів господарювання та фізичних осіб, з якими здійснюються готівкові розрахунки, протягом дня не обмежується.

Ця гранична сума розрахунків поширюється також і на розрахунки платіжними картками через POS-термінал, тому що при цьому не відбувається переказ коштів із рахунку на рахунок.

Тож якщо сума розрахунків за металопластикові вироби перевищує 50000 грн, залишається тільки один спосіб розрахунків – це банківський переказ безпосередньо на рахунок ФОП – з рахунку покупця або через касу банку. Як варіант, продавець з покупцем можуть домовитися про оплату замовлення декількома платежами в сумі менше 50000 грн на день, які можуть бути здійснені готівкою або платіжними картками протягом декількох днів (і зареєстровані через РРО/ПРРО).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • Чи потрібно вести касову книгу за операціями на рахунку 308 та як складати касові ордери?
    Який кореспондуючий рахунок необхідно вказати у прибутковому ордері при прийомі коштів за послуги через ПРРО? Як саме відображати операції у касовій книзі, якщо на кінець дня всю виручку передаємо з рахунку 308 на рахунок 301? Чи потрібно виписувати видатковий ордер для рахунку 308 і прибутковий на рахунок 301 на суму цих коштів? Які коресподуючі рахунки вказувати в видатковому ордері та в прибутковому?
    24.04.2024374
  • Які електронні підписи та печатки можуть застосовуватись в ПРРО?
    Чи можна використовувати електронні печатки, а не іменні ключі касирів для програмного РРО? Чи не буде це порушенням порядка проведення розрахункових операцій?
    02.04.202442
  • ФОП використовує платіжний сервіс LiqPay: чи потрібно РРО?
    Чи належить сервіс LiqPay до сервісу переказу коштів? Чи потрібно застосовувати РРО при оплаті на сайті ФОП за послуги з тимчасового розміщення за допомогою сервісу LiqPay?
    28.03.20241 406
  • Чи застосовує підприємство рахунок 308 при оприбуткуванні готівки із застосуванням КОРО?
    Підприємство перевізник при оприбуткуванні готівки в касу використовує КОРО та РК. Як обліковувати надходження готівки з 23.02.2024 р.?
    25.03.202496
  • Як обліковувати ПРРО та як списати РРО?
    В 2022 р. ТОВ купило та зареєструвало ПРРО. Оплата за ПРРО здійснюється на рік. Оприбуткували це ПРРО як нематеріальний актив на 127 рахунок + амортизація на 12 місяців. Через рік здійснили оплату за ПРРО на ще один рік, але іншому ФОП. Чи правильно визначило ТОВ це ПРРО як нематеріальний актив? Що робити з ПРРО після закінчення 12 місяців? Чи треба його знову реєструвати, а старий нематактив списувати? До ПРРО був РРО, який знято з реєстрації і про це є акт. Як його правильно списати?
    28.02.202484