• Посилання скопійовано

Облік бонусів при застосування РРО

ТОВ впроваджує систему бонусів та накопичувальних клієнтських карток: при покупці товару встановлений відсоток нараховуватиметься на клієнтський рахунок покупця. Окрім того, буде зарахування копійок на цей рахунок. Як відобразити в чеку ці операції? Що з бухобліком?

Бонус у фіскальному касовому чеку

Щодо нарахування бонусу

Реквізити, які має містити касовий чек, наведені в п. 1 розділу ІІ Положення №13 (Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів).

Про бонус там жодного слова немає.

Але в п. 5 розділу І Положення №13 зазначено, що розрахункові документи, що створюються РРО або ПРРО в паперовій та/або електронній формі, можуть містити додаткові дані про проміжний підрахунок загальної суми за чеком, суму здачі та інші дані, зокрема інформацію, яка визначена технічними вимогами до спеціалізованих реєстраторів розрахункових операцій.

Тому, на наш погляд, ТОВ може зазначати в чеку інформацію про нараховані бонуси. Така додаткова інформація відповідатиме поняттю інших даних, які може навести ТОВ у чеку згідно з п. 5 розділу І Положення №13. По суті така інформація є довідковою.

Такий самий висновок наведено в ІПК ДПСУ від 10.07.2020 р. № 2774/6/99-00-07-05-01-06/ІПК.

Сума відображених в чеку бонусів відображатиметься і за накопичувальним клієнтським рахунком покупця.

 

Щодо оплати товару за рахунок бонусу

Одним з обов’язкових реквізитів касового чека є форма оплати (готівкою, електронним платіжним засобом, у кредит тощо) та суму коштів за цією формою оплати.

Під «тощо» можливо позначити форму оплати – «бонус».

Таким чином, оплачуючи повністю чи частково бонусом, у чеку зазначають форму оплати «бонус» і відповідну суму за цією формою оплати. Про це ми писали, приміром, тут.

Сума використаних бонусів відображатиметься за накопичувальним рахунком покупця.

 

Щодо зарахування копійок на клієнтський рахунок і відображення копійок в касовому чеку

Все наведене вище щодо бонусів стосується в тому числі копійок.

Виходячи із змісту п. 5 розділу І Положення №13, наведеного нами вище, в чеку РРО можна зазначити суму копійок, яка збільшить клієнтський рахунок. На цю суму буде зменшена сума здачі (решти) покупцеві.

 

Щодо бонусної програми

Умови встановленої ТОВ бонусної програми повинні бути затверджені керівництвом і оприлюднені для всіх покупців.

 

Бухгалтерський облік

Щодо бонусу

Бонус – це право в майбутньому отримати знижку на товар.

Але в момент надання бонусу, що засвідчується в касовому чеку, на наш погляд, відсутні підстави для відображення такої майбутньої знижки в бухгалтерському обліку. Адже немає повної впевненості, що покупець скористається бонусом.

Згідно з Інструкцією №291 на субрахунку 042 «Непередбачені зобов’язання» ведеться накопичення інформації про наявність непередбаченого зобов'язання, яке може вимагати витрачання ресурсів (але повної впевненості щодо цього зобов'язання немає) в сумі очікуваних збитків.

На наш погляд, сума нарахованого бонусу має відображатися саме на субрахунку 042.

При використанні бонусу сума на цьому субрахунку зменшується.

Придбання товару за рахунок бонусу чи частково за рахунок бонусу є продажем зі знижкою. Ціною продажу, яка відображається в обліку, є вже знижена ціна: Дт 301 Кт 702. Це ціна, яка містить в тому числі суму ПДВ. Тобто, на суму бонусу нараховувати ПДВ немає підстав.

Але є інша думка, яку читаємо в ІПК ДФСУ від 12.12.2018 р. № 5198/6/99-99-15-03-02-15/ІПК:

«…торговельне підприємство, яке реалізує фізичним особам - учасникам бонусної програми товари/послуги, і в рахунок оплати вартості (частини вартості) яких зараховує бонуси, нараховані такому покупцю при попередніх покупках товарів/послуг, базу оподаткування ПДВ поставлених товарів/послуг визначає виходячи з їх договірної вартості, до складу якої включається сума коштів, сплачених безпосередньо покупцем, та сума бонусів (перерахована у грошове вираження), зарахованих в оплату вартості (частини вартості) придбаних товарів/послуг, що були нараховані торговельним підприємством при попередньому придбанні таким покупцем товарів/послуг.».

На наш погляд, така думка податкової помилкова. Адже згідно з п. 188.1 ПКУ до складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податків безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв’язку з компенсацією вартості товарів/послуг. 

Бонус не є ані коштами, ані матеріальними чи нематеріальними активами. Бонус – це майбутня знижка, яка ще не надана. Тому нараховувати ПДВ на суму бонусу (знижки) немає підстав.

Причому в цій самій ІПК зазначено, що «…нарахування балів покупцям - учасникам бонусної програми на картку лояльності при придбанні товарів/послуг не є підставою для нарахування податкових зобов’язань з ПДВ».

 

Щодо решти покупцеві

Здача (решта), яка залишається у ТОВ, може вважатися передоплатою, яку отримало ТОВ. Але в такому разі доведеться на суму передоплати виписувати податкову накладну. Проте в цей момент невідомо, що за товар буде в майбутньому придбаватися. Окрім того, невідомо, чи скористається надалі покупець цими копійками.

Якщо виписати податкову накладну на передоплату, то надалі доведеться виписувати розрахунок коригування до цієї податкової накладної.

А суми такої передоплати будуть копійчані.

Тому варіант з передоплатою надто трудомісткий. Застосовувати його, на наш погляд, недоречно.

На наш погляд, доречніше суму здачі (решти), яка зараховується на бонусний рахунок, включати до складу іншого доходу підприємства: Дт 301 Кт 718. Паралельно відображається нарахування бонусу на позабалансовому субрахунку 042.

Таким чином, така сума буде відображатися на позабалансовому субрахунку, так само як і нарахування бонусів. І використовуватися така сума буде так само як і сума бонусів, зменшенням залишку на субрахунку 042.

Про подібний облік суми здачі (решти) має зазначатися в умовах бонусної програми та/або в порядку бухгалтерського обліку господарських операцій в рамках виконання бонусної програми, який може встановлюватися ТОВ і затверджуватися керівником ТОВ. (Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • Чи потрібно вести касову книгу за операціями на рахунку 308 та як складати касові ордери?
    Який кореспондуючий рахунок необхідно вказати у прибутковому ордері при прийомі коштів за послуги через ПРРО? Як саме відображати операції у касовій книзі, якщо на кінець дня всю виручку передаємо з рахунку 308 на рахунок 301? Чи потрібно виписувати видатковий ордер для рахунку 308 і прибутковий на рахунок 301 на суму цих коштів? Які коресподуючі рахунки вказувати в видатковому ордері та в прибутковому?
    24.04.2024387
  • Які електронні підписи та печатки можуть застосовуватись в ПРРО?
    Чи можна використовувати електронні печатки, а не іменні ключі касирів для програмного РРО? Чи не буде це порушенням порядка проведення розрахункових операцій?
    02.04.202443
  • ФОП використовує платіжний сервіс LiqPay: чи потрібно РРО?
    Чи належить сервіс LiqPay до сервісу переказу коштів? Чи потрібно застосовувати РРО при оплаті на сайті ФОП за послуги з тимчасового розміщення за допомогою сервісу LiqPay?
    28.03.20241 409
  • Чи застосовує підприємство рахунок 308 при оприбуткуванні готівки із застосуванням КОРО?
    Підприємство перевізник при оприбуткуванні готівки в касу використовує КОРО та РК. Як обліковувати надходження готівки з 23.02.2024 р.?
    25.03.202497
  • Як обліковувати ПРРО та як списати РРО?
    В 2022 р. ТОВ купило та зареєструвало ПРРО. Оплата за ПРРО здійснюється на рік. Оприбуткували це ПРРО як нематеріальний актив на 127 рахунок + амортизація на 12 місяців. Через рік здійснили оплату за ПРРО на ще один рік, але іншому ФОП. Чи правильно визначило ТОВ це ПРРО як нематеріальний актив? Що робити з ПРРО після закінчення 12 місяців? Чи треба його знову реєструвати, а старий нематактив списувати? До ПРРО був РРО, який знято з реєстрації і про це є акт. Як його правильно списати?
    28.02.202484