• Посилання скопійовано

Використання корпоративних карток для оплати нерезидентам

Чи можна використовувати корпоративну картку для оплати послуг, сервісів, програмних продуктів, що дистанційно постачаються нерезидентами?

НБУ у листі від 21.06.2019 р. №40-0006/32346 зазначає, що наразі вимоги до емісії платіжних карток та здійснення операцій з їх використанням встановлені законодавством України (зокрема, Положенням №2), правилами платіжних систем, внутрішньобанківськими правилами та договором, укладеним між банком та клієнтом.

При цьому згідно з п. 32 Положення №2, суб'єкти господарювання – резиденти (юридичні особи та фізичні особи – підприємці) мають право здійснювати розрахунки за зовнішньоекономічним договором (контрактом, угодою, іншим документом, що застосовується в міжнародній практиці та може вважатися договором) з експорту (імпорту) товарів/послуг за допомогою електронного платіжного засобу, якщо операція за одним таким договором в один операційний день не перевищуватиме незначний розмір.

Зараз такий розмір встановлює ст. 20 Закону № 361, і він становить 400 тис. грн. Якщо розрахунки проводяться у валюті, сума операції порівнюється з незначним розміром за офіційним курсом такої валюти.

Отже, наразі підприємство може застосовувати корпоративну платіжну картку у валюті та оплачувати нею дистанційні сервіси або програмні продукти, що постачаються нерезидентами. При цьому той працівник підприємства, на чиє ім’я емітовано картку (як правило, це керівник підприємства або інший член керівних органів), повинен подати авансовий звіт про витрачені кошти з картки, до якого додаються  первинні документи, що підтверджують здійснені витрати. Без наявності таких документів витрачені кошти з корпоративної картки вважаються надміру витраченими коштами підзвітної особи – держателя картки і підлягають оподаткуванню ПДФО та військовим збором на підставі пп. 170.9 ПКУ.

Втім, можлива ситуація, коли списання коштів відбувається автоматично на підставі раніше здійсненої підписки, і це списання припадає на час відпустки працівника, на ім’я якого випущено корпоративну картку. Ми писали про це тут.

Також читайте тут>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»