• Посилання скопійовано

Чи можна продавати товари через маркет-плейс та не застосовувати РРО?

Підпрємство на загальній системі оподаткування хоче через маркет-плейс проводити реалізацію своїх товарів. Чи обов'язково застосовувати РРО при такій торгівлі і чи можна обійтися без нього?

Використання РРО залежить від того, чи здійснює продавець розрахункові операції під час торгівлі  товарами. Сама організація торгівлі (зі складу, з магазину, через інтернет чи маркет-плейс тощо) ще не є вирішальним фактором для того, чи застосовувати РРО. Все залежить саме від того, як організовано розрахунки з покупцями і чи здійснюються розрахункові операції.  

Поняття розрахункової операції визначено у ст. 2 Закону про РРО. Це «приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки – оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця»

РО можуть бути готівковими та безготівковими.

При безготівкових РО розрахунок проводиться без застосування банкнот та монет – тобто - це приймання платіжних карток, платіжних чеків (за визначенням розрахункової операції у Законі про РРО). Проводити безготівкові РО за допомогою карток можна тільки після укладання договору еквайрингу з банком. Цей договір і буде головним маркером, за яким можна відрізнити безготівкову РО від інших видів безготівкових розрахунків.

Відповідно до пп. 1.9 ст. 1 Закону про платіжні системиеквайринг – це послуга технологічного, інформаційного обслуговування розрахунків за операціями, що здійснюються з використанням електронних платіжних засобів у платіжній системі. На практиці еквайринг буває двох видів:

  • еквайринг із застосуванням POS-терміналів, що розташовуються у визначеному місці розрахунків з покупцями. У цьому випадку покупець розраховується у цьому місці за допомогою платіжної картки та POS-терміналу;
  • інтернет-еквайринг, який дозволяє приймати оплату дистанційно, за допомогою спеціального програмного забезпечення (цей вид еквайрингу застосовується в інтернет-магазинах). У цьому разі покупець користується спеціальним програмним забезпеченням для здійснення платежу із застосуванням платіжної картки. Місце проведення розрахунків при цьому не визначено, але незважаючи на це операція є розрахунковою.

Таким чином, якщо розрахунок з покупцем відбувається за допомогою послуги еквайрингу, що надається банком-еквайром (пп. 1.8 ст. 1 Закону про платіжні системи) з використанням платіжної картки, то це безготівкова операція, але вона є розрахунковоюта вимагає реєстрації через РРО.

Тож найпершим питанням для СГ буде питання про те, чи здійснюватиме він розрахункові операції, чи ні. Наведемо кілька прикладів операцій та визначимо, чи є вони розрахунковими:

  • СГ приймає оплату за товар (роботи, послуги) офлайн готівкою – у торговому залі, на складі чи у так званих «шоу-рум»– це РО;
  • СГ уклав договір еквайрингу з банком та приймає оплату за товар платіжними картками за допомогою POS-терміналу у торговій точці офлайн –  це РО;
  • СГ уклав договір інтернет-еквайрингу з банком та приймає оплату за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення (так званого «платіжного віджету») на своєму сайті чи в інтернет-магазині – це РО;
  • СГ виставляє покупцям рахунки і зазначає у них свої платіжні реквізити (найменування та код отримувача, МФО банку, номер рахунку), а клієнт/покупець  самостійно оплачує цей рахунок без застосування платіжної картки та без укладення продавцем договору еквайрингу з банком – ні, це не РО. Зокрема, якщо покупець оплачує «зі своєї картки» за платіжними реквізитами продавця, це по суті є оплатою з рахунку покупця на рахунок продавця і це не розрахунковою операцією.

Додатково про використання еквайрингу читайте тут. Тож якщо на сайті продавця буде встановлено платіжний віджет та з банком буде укладено договір інтернет-еквайрингу, всі такі оплати потрібно буде реєструвати через РРО.

Підприємство зможе працювати без РРО лише в тому випадку, якщо не буде здійснювати розрахункових операцій, не буде використовувати платіжні сервіси та працювати з еквайрами, а буде приймати виключно прямі перекази від покупців на свій рахунок у банку.

Відображення в бухобліку операцій з продажу товарів (суми умовні)

 Таблиця

Зміст та дата операції

Дт

Кт

Сума

Отримано платіж від покупця Петренка І.П. за раніше надісланий йому товар – з рахунку покупця на рахунок продавця, на підставі виставленого йому рахунку

311

361

1500,00

Сформовано Z-звіт РРО за розрахунковими операціями (отримано платежі на сайті через платіжний віджет за договором еквайрингу)

333

702

5430,00

Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ на підставі Z-звіту

702

641

905,00

Отримано платіж (покриття) від фінансової установи – еквайра за мінусом комісії. Цей платіж не є розрахунковою операцією

311

333

5321,40

Списано комісію фінансової установи – еквайра

92

333

108,60

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • ФОП використовує платіжний сервіс LiqPay: чи потрібно РРО?
    Чи належить сервіс LiqPay до сервісу переказу коштів? Чи потрібно застосовувати РРО при оплаті на сайті ФОП за послуги з тимчасового розміщення за допомогою сервісу LiqPay?
    Сьогодні 14:29229
  • Чи застосовує підприємство рахунок 308 при оприбуткуванні готівки із застосуванням КОРО?
    Підприємство перевізник при оприбуткуванні готівки в касу використовує КОРО та РК. Як обліковувати надходження готівки з 23.02.2024 р.?
    25.03.202441
  • Як обліковувати ПРРО та як списати РРО?
    В 2022 р. ТОВ купило та зареєструвало ПРРО. Оплата за ПРРО здійснюється на рік. Оприбуткували це ПРРО як нематеріальний актив на 127 рахунок + амортизація на 12 місяців. Через рік здійснили оплату за ПРРО на ще один рік, але іншому ФОП. Чи правильно визначило ТОВ це ПРРО як нематеріальний актив? Що робити з ПРРО після закінчення 12 місяців? Чи треба його знову реєструвати, а старий нематактив списувати? До ПРРО був РРО, який знято з реєстрації і про це є акт. Як його правильно списати?
    28.02.202463
  • Нюанси оформлення видачі готівки з каси за видатковими відомостями
    Підприємство проводить видачу готівки відповідно до Положення №148 за ВКО та видатковими відомостями. Чи можна оформити один ВКО на декілька видаткових відомостей? Чи можна видачу поворотної фіндопомоги штатним працівникам провести видатковою відомістю на декілька людей?
    23.02.2024113
  • ФОП використовує платіжну систему Payoneer: чи потрібен РРО?
    Маркетплейс Etsy, Joom, eBay, Amazon - кошти за продані товари загальною сумою за мінусом комісій маркетплейсу зараховуються раз в тиждень або раз у два тижні на Payoneer, пізніше кошти зараховуються на доларовий рахунок. З доларового рахунку через обмін валют кошти перераховуються на гривневий рахунок ФОПа. Чи потрібно видавати покупцям фіскальні чеки?
    23.02.2024598