• Посилання скопійовано

Касова книга у відокремлених підрозділах

У підприємства є дві торгові точки з РРО. Виручка щоденно здається в основну касу і касові книги на торгових точках не ведуться. Щоденно в РРО є залишок розмінної монети. Чи потрібно вести окремо касові книги на торгових точках?

За пп. 2 п. 3 Положення №148, відокремлені підрозділи – це філії, представництва, відділення, що наділяються частиною майна господарських організацій, здійснюючи щодо цього майна право оперативного використання чи інше речове право, передбачене законодавством України, та інші структурні підрозділи (стаціонарні або пересувні), де реалізуються товари, надаються послуги та здійснюються розрахункові операції.

З метою визначення порядку оприбуткування готівки слід застосовувати саме це поняття. Тож в даному випадку торгові точки слід розглядати як відокремлені підрозділи.

Відповідно до п. 11 Положення №148, оприбуткуванням готівки в касах відокремлених підрозділів установ/підприємств, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням РРО без ведення касової книги, є забезпечення зберігання щоденних фіскальних звітних чеків (щоденних Z-звітів) в електронній формі протягом строку, визначеного пп.  44.3 ПКУ (1095 днів) і занесення інформації згідно з фіскальними звітними чеками/електронними фіскальними звітними чеками до відповідних книг обліку (КОРО - у разі її використання на період виходу з ладу РРО чи відключення електроенергії). Установа/підприємство визначає місце та спосіб зберігання відокремленими підрозділами щоденних фіскальних звітних чеків (щоденних Z-звітів) у електронній формі.

Тобто якщо на торговій точці зроблено щоденний Z-звіт, то це означає, що готівкову виручку на торговій точці оприбутковано. КОРО потрібно вести лише тоді, коли СГ вирішив її використовувати на період виходу з ладу РРО чи відключення електроенергії.

Якщо на торгових точках не здійснюються інші касові операції, ніж ті, що реєструються через РРО (наприклад, видача заробітної плати або підзвітних сум тощо), касові книги на таких торгових точках не ведуться. 

Отже, в даному випадку не потрібно вести касові книги на торгових точках.

Оприбуткування готівкової виручки здійснюється на підставі щоденних Z-звітів, щодня в бухобліку робиться запис: Дт 301/РРО Кт 702. 

При переданні готівки з РРО до каси оформлюється прибутковий касовий ордер та робиться запис у касовій книзі. В бухобліку робиться запис: Дт 301/каса Кт 301/РРО. Це не обов’язково робити щодня, виручку в головну касу можна вносити за потреби, якщо не перевищується ліміт каси на торгових точках.

До речі, за перевищення ліміту каси штрафних санкцій вже немає, і ми писали про це тут

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • Чи потрібно вести касову книгу за операціями на рахунку 308 та як складати касові ордери?
    Який кореспондуючий рахунок необхідно вказати у прибутковому ордері при прийомі коштів за послуги через ПРРО? Як саме відображати операції у касовій книзі, якщо на кінець дня всю виручку передаємо з рахунку 308 на рахунок 301? Чи потрібно виписувати видатковий ордер для рахунку 308 і прибутковий на рахунок 301 на суму цих коштів? Які коресподуючі рахунки вказувати в видатковому ордері та в прибутковому?
    24.04.2024338
  • Які електронні підписи та печатки можуть застосовуватись в ПРРО?
    Чи можна використовувати електронні печатки, а не іменні ключі касирів для програмного РРО? Чи не буде це порушенням порядка проведення розрахункових операцій?
    02.04.202441
  • ФОП використовує платіжний сервіс LiqPay: чи потрібно РРО?
    Чи належить сервіс LiqPay до сервісу переказу коштів? Чи потрібно застосовувати РРО при оплаті на сайті ФОП за послуги з тимчасового розміщення за допомогою сервісу LiqPay?
    28.03.20241 404
  • Чи застосовує підприємство рахунок 308 при оприбуткуванні готівки із застосуванням КОРО?
    Підприємство перевізник при оприбуткуванні готівки в касу використовує КОРО та РК. Як обліковувати надходження готівки з 23.02.2024 р.?
    25.03.202496
  • Як обліковувати ПРРО та як списати РРО?
    В 2022 р. ТОВ купило та зареєструвало ПРРО. Оплата за ПРРО здійснюється на рік. Оприбуткували це ПРРО як нематеріальний актив на 127 рахунок + амортизація на 12 місяців. Через рік здійснили оплату за ПРРО на ще один рік, але іншому ФОП. Чи правильно визначило ТОВ це ПРРО як нематеріальний актив? Що робити з ПРРО після закінчення 12 місяців? Чи треба його знову реєструвати, а старий нематактив списувати? До ПРРО був РРО, який знято з реєстрації і про це є акт. Як його правильно списати?
    28.02.202483